Συντονίζονται οι προσπάθειες για να υπάρξει επάρκεια νερού στη Ρόδο

Συντονίζονται οι προσπάθειες για να υπάρξει επάρκεια νερού στη Ρόδο

Συντονίζονται οι προσπάθειες για να υπάρξει επάρκεια νερού στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 333 ΦΟΡΕΣ

Στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα με το Φράγμα του Γαδουρά

Την κοινή τους πορεία σε ό,τι αφορά την υδροδότηση του νησιού της Ρόδου, ξεκίνησαν χτες η περιφερειακή αρχή και η ΔΕΥΑΡ, μετά την επίσκεψη του νέου δ.σ. της επιχείρησης στην περιφέρεια και τη συνάντηση των μελών του, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος Γιάννη Φλεβάρη.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση των δύο πλευρών αναδείχτηκε η αναγκαιότητα, να προχωρήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι διαδικασίες, ώστε να αρχίσει και πάλι η υδροδότηση από το φράγμα Γαδουρά, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε λόγω των προσφυγών, ενώ όπως τονίστηκε μέσα στο διάστημα των δύο μηνών που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό θα έχουν γίνει και οι συνδέσεις στον αγωγό για την υδροδότηση των τουριστικών περιοχών. Σε ό,τι αφορά, τις δημοτικές κοινότητες καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το πρόβλημα της υδροδότησης να λυθεί με νέες γεωτρήσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να ξεκινήσει μία κοινή πορεία μεταξύ της ΔΕΥΑΡ και της περιφέρειας με επίκεντρο τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, και την ομαλή υδροδότηση του νησιού.

Όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν. Ο αγώνας για το νερό είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι συνεχής. Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να εγκαινιάσουμε τη συνεργασία μας. Να δούμε πρακτικά πως θα προχωρήσουμε τα θέματα που αποτελούν καθημερινή αγωνία για όλους. Έχουμε λειψυδρία, υφαλμύρωση των γεωτρήσεων και σε συνδυασμό με την ερημοποίηση και την παγκόσμια κλιματική αλλαγή τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Κάθε μέρα αγωνιώ γιατί η ζωή είναι το νερό».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Αλέξανδρος Μανωλάκης είπε με τη σειρά του τα εξής: «Το πρόβλημα αφορά και το δήμο και την περιφέρεια και όλο το νησί. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον περιφερειάρχη κατάλαβα τις ανησυχίες του και πιστεύω ότι θα κινηθούμε σωστά ώστε το φράγμα να λειτουργήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα για να λιγοστέψουν και τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

Εκτός από το νερό έχουμε και άλλα θέματα και θα φροντίσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του νησιού ώστε να δώσουμε στον τόπο μας αυτό που πραγματικά αξίζει.

Η ΔΕΥΑΡ ασχολείται και με άλλες εργασίες στις οποίες θα δώσουμε προσοχή ώστε να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι άψογη καθώς οι αγωνίες μας είναι κοινές και θα δώσουμε λύσεις όπου πρέπει.

Ακολούθως ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καρατζιάς υπογράμμισε ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την υδροδότηση του νησιού από το φράγμα δηλώνοντας τα εξής: «Γίνεται αγώνας δρόμου για να προλάβουμε να δώσουμε νερό ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στον τουρισμό. Αν αυτό δε γίνει το συντομότερο θα έχουμε πρόβλημα στο νησί. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ΔΕΥΑΡ πρέπει να έχει στη δύναμή της 364 άτομα και αυτή τη στιγμή είμαστε 190 άτομα με αποτέλεσμα γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, ενώ μεγάλη βοήθεια στο έργο μας έχουμε από τον αντιδήμαρχο Αγαπητό Πάλλα.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να το διαφυλάξουμε όλοι μας. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Και γι΄αυτό πρέπει να προσέξουμε. Εγώ είμαι υπέρ της συνεργασίας για το καλό του τόπου δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα».


Από την πλευρά του ο διευθυντής της επιχείρησης Μανώλης Διακομανώλης τόνισε ότι χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη της μεγάλης βιομηχανίας του τουρισμού. «Φέτος είναι η πρώτη φορά που ανησυχώ καθώς δεν είχαμε τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα όλες οι εγκαταστάσεις μας να δουλεύουν και από την αρχή του έτους να υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στο τέλος της υψηλής ζήτησης. Όμως οι κοινές προσπάθειες και η ενεργοποίηση του προγραμματισμού που είχαμε ως ΔΕΥΑΡ έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει μία μικρή εμπλοκή, θα λυθεί μέσα σε δύο μήνες και ίσως πρόβλημα να μην υπάρξει.

Θα ήθελα να κάνω έκκληση στους καταναλωτές. Το νερό είναι ανάγκη αλλά σε ένα νησί, δεν είναι ανεξάντλητο, γι’ αυτό παρακαλώ όλους να δείξουν μία σύνεση στην κατανάλωση να περιορίσουν τις σπατάλες ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε» δήλωσε.

Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Αγαπητός Πάλλας ως μέλος της διοίκησης που ακολούθησε είπε μεταξύ άλλων : «Η συζήτηση αυτή έφερε αποτέλεσμα και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία λειτουργίας του φράγματος καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΡ θα έχει συχνές επαφές με την περιφέρεια ώστε να δρομολογήσουμε όχι μόνο τη λειτουργία του φράγματος αλλά και κάποια έργα τα οποία θα υλοποιηθούν για να λυθούν τα προβλήματα σε δημοτικές ενότητες.

Είχαμε πει από πέρσι ότι η ανομβρία θα έφερνε αυτά τα αποτελέσματα. Για αυτό είναι αναγκαία η λειτουργία του φράγματος, ώστε να καλύψουμε τουλάχιστον τις ανάγκες της πόλης. Όσον αφορά τις δημοτικές ενότητες προχωρούμε σε νέες γεωτρήσεις, το τρυπάνι βρίσκεται στον Έμπωνα, προηγήθηκαν τρεις νέες γεωτρήσεις σε Αφάντου, Άγιο Ισίδωρο και Λάερμα ενώ υπάρχει μελέτη και για τη νότια Ρόδο».

Τέλος ο περιβαλλοντολόγος Χρήστος Γαμβρούδης, επιστημονικός σύμβουλος του δήμου Ρόδου, τόνισε ότι η ανομβρία τα τελευταία χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των αποθεμάτων όμως δεν είναι αυτό ο μοναδικός παράγοντας , φταίμε και εμείς όπως είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα της ΔΕΥΑΡ είναι να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες και να βελτιώσει όσο μπορεί την ποιότητα και την ποσότητα των αποθεμάτων του νησιού.

Άλλες επισημάνσεις
Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που τέθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μανωλάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΥΑΡ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όσα ζήτησε ο περιφερειάρχης και ότι από καιρό επεξεργαζόταν και άλλες λύσεις γνωρίζοντας ότι χρειαζόταν χρόνος, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κάνει και μία καλή διαχείριση των ποσοτήτων νερού που υπάρχουν.

«Η ΔΕΥΑΡ έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί . Το μέλημά μας είναι ο καταναλωτής να επιβαρύνεται με το χαμηλότερο κόστος και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε. Σε αυτό θα επηρεάσουν οι ποσότητες που θα παίρνουμε από το φράγμα, ποιο θα είναι το καταναλωτικό κοινό και ανάλογα θα κάνουμε τις προσαρμογές. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα χρεωθούν οι πολίτες παραπάνω από αυτό που πρέπει να χρεωθούν» δήλωσε επίσης ο κ. Μανωλάκης που ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και έλεγχοι δειγματοληπτικά για την άρδευση.

Από την πλευρά του ο κ. Διακομανώλης είπε ότι το φράγμα παράγει 60.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα και ότι αν είχαμε δίκτυα να διατεθεί όλο αυτό στο νησί το κόστος θα ήταν ελάχιστο. «Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να υδροδοτήσουμε τις περιοχές από τις οποίες περνά το νερό. Αυτό που θα κάνουμε επίσης είναι να υδροδοτήσουμε 100% την πόλη της Ρόδου.

Στη συνέχεια θα κάνουμε τις υποδομές που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες στα Κολύμπια. Η Αρχάγγελος τροφοδοτείται στη δεύτερη φάση του έργου. Όμως αυτή τη στιγμή η Αρχάγγελος τροφοδοτεί τα Στεγνά. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε τα Στεγνά από το φράγμα ώστε το νερό των Στεγνών να παραμείνει στον Αρχάγγελο.

Η προγραμματική σύμβαση που είναι υπό έγκριση λέει ότι η ΔΕΥΑΡ είναι ο μοναδικός χρήστης του νερού, δηλαδή ο μοναδικός πελάτης. Ο διαγωνισμός που βρίσκεται στον αέρα θα μας προσδιορίσει το τελικό κόστος της πενταετίας. Αν γίνουν όλα τα προηγούμενα τότε το κόστος νερού από το φράγμα θα είναι χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής από τις γεωτρήσεις και αυτός είναι ο στόχος μας. Η συνεχής λειτουργία του φράγματος θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση αποθεμάτων νερού στους υδροφόρους ορίζοντες.

Η δεύτερη φάση κόστους 80 εκ. ευρώ έχει σκοπό να φτάσει το νερό στη Λαχανιά καθώς επίσης και στα Καλαβάρδα. Μέσα στο χρονικό διάστημα των 2 μηνών θα έχουν γίνει και οι συνδέσεις στα σημεία όδευσης του αγωγού. Φέτος εφόσον υπάρχει διαθέσιμο νερό από φράγμα στόχος είναι να γίνει ένα μεγάλο έργο να στρέψουμε μία μεγάλη ποσότητα νερού προς την Ιαλυσό, Παστίδα και Κρεμαστή για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες εκεί καθώς κάποιες υποδομές υπάρχουν.

Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει νερό προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με τις γεωτρήσεις αλλά πολλές φορές δε βρίσκουμε νερό. Έγιναν τέσσερις και έχουν προγραμματιστεί άλλες οχτώ» κατέληξε ο κ. Διακομανώλης

Διαβάστε ακόμη

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο