Οι προτάσεις των Δωδεκανησιακών Σωματείων, για το «Έτος Δωδεκανήσου», στρέφουν έντονο το διεθνές ενδιαφέρον προς την Ελλάδα

Οι προτάσεις των Δωδεκανησιακών Σωματείων, για το «Έτος Δωδεκανήσου», στρέφουν έντονο το διεθνές ενδιαφέρον προς την Ελλάδα

Οι προτάσεις των Δωδεκανησιακών Σωματείων, για το «Έτος Δωδεκανήσου», στρέφουν έντονο το διεθνές ενδιαφέρον προς την Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 360 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ηλίας Κ. Κυπραίος

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, για το «Έτος Δωδεκανήσου», η οποία δημοσιεύεται στη «Ροδιακή» της 19.4.2017 και συνοδεύεται από καλόπιστες ιδέες και αναλυτικές προτάσεις σχετικά με τον τρόπο των πανηγυρικών εκδηλώσεων, τους τόπους και τις ημερομηνίες του εορτασμού, είναι πολλαπλώς αξιέπαινη και χρήσιμη, διότι διδάσκει στο ευρύτερο κοινό ενδιαφέρουσες πτυχές των ηρωϊκών αγώνων των προγόνων μας, ανεπαρκώς μέχρι σήμερα προβεβλημένες.

Η μακρά διαμονή στο εξωτερικό, μου δημιούργησε στερρά την εντύπωση και την πεποίθηση ότι οι ξένοι πιστοί φίλοι μας, οι οποίοι περιμένουν και αυτοί να εορτάσουν το «Έτος Δωδεκανήσου», είναι αυστηρώς προσηλωμένοι στην Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα και δεν επιλέγουν τοποθεσίες, ούτε ποιούνται διαχωρισμό των επιμέρους εορταστικών ημερομηνιών.

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων είναι εξόχως επαινετές και φανερώνουν ειλικρινή διάθεση για την προβολή της ανεκτίμητης προσφοράς όλων των Δωδεκανησίων στον κοινό αγώνα, πλην, όμως, δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα.

Το «Έτος Δωδεκανήσου», είναι βέβαιο, ότι θα αποκτήσει σύντομα την ξεχωριστή θέση του σε κάθε πρωτεύουσα του κόσμου, όχι μόνον όπου υπάρχουν Έλληνες, αλλά και πραγματικοί Φιλέλληνες, με ανωτερότητα αισθημάτων, εμπνεόμενοι από τα ιδανικά της Ελλάδας, τα οποία θα ενισχύσουν αποτελεσματικά οι εορταστικές επέτειοι για την Ενσωμάτωση.

Στις διάφορες ανά την υφήλιο πρεσβείες μας, είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε πολλά κράτη «Σύλλογοι Φίλων της Ελλάδας», νομίμως συνεστημένοι και αναγνωρισμένοι, οι οποίοι απαρτίζονται αποκλειστικά από ξένους φιλέλληνες.

Είναι επώνυμα και ευϋπόληπτα μέλη στην πατρίδα τους και απολαύουν σεβασμού και εκτίμησης, ως καθηγητές πανεπιστημίων, ιατροί, επιχειρηματίες κ.λπ.

Στα πανεπιστήμιά τους επιλέγουν ως δεύτερη γλώσσα την Αρχαία Ελληνική, την οποία διαβάζουν μιλούν άπταιστα. Θα μπορούσα να αναφέρω μερικούς από τους εν λόγω Φιλελληνικούς Συλλόγους, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτή η αναφορά μου δεν θα είναι πλήρης.

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι αυτοί οι επώνυμοι άνθρωποι, με τη βαρύτητα και το κύρος της επαγγελματικής και κοινωνικής ακτινοβολίας, μπορούν να καταστούν οι θερμότεροι συνήγοροι των δικαίων της Ελλάδας, να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα συμφέροντά της και να αποτρέψουν οποιαδήποτε ανήκεστη βλάβη στην οικονομία της.

Με τον απαραίτητο συντονισμό αυτών των πραγματικά πιστών και ένθερμων φίλων μας, το « Έτος Δωδεκανήσου» μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο για την περαιτέρω τύχη των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

Ανεξάρτητα από το πρόγραμμα και την ποικιλία των εορταστικών εκδηλώσεων, αυτές θα πρέπει να τελούνται με προσεκτική και συστηματική προετοιμασία και προγραμματισμένες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφιερωμένες στην ίδια πάντοτε ημερομηνία, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις άλλες εθνικές μας εορτές, προκειμένου να διευκολύνεται η συμμετοχή και των επώνυμων ξένων, με το κατά τεκμήριο και εξ ορισμού εξαιρετικά βεβαρημένο ημερολόγιο.

Κορυφαία ημερομηνία παραμένει η 7η Μαρτίου 1948, διότι τότε η Δωδεκάνησος κατέστη και επίσημα αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας, με την παρουσία των Ελλήνων Βασιλέων και σύσσωμης της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπό τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Τσαλδάρη.

Διαβάστε ακόμη

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"

Μαρία Καρίκη: Πώς χτίζεται η αυτοπεποίθηση;

Θάνος Ζέλκας: "Τηλεπερσόνες στα ψηφοδέλτια: Αυτή η μάστιγα"

Αγαπητός Ξάνθης: Η μετεγκατάσταση των ταχυδρομείων Ρόδου στην Εθνικής Αντιστάσεως είναι μια πολεοδομική «βόμβα» στα θεμέλια της πόλης μας

Κοσμάς Σφυρίου: Τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας μας απάνηση στην 7χρονη δικτατορία 1967-74