Ενδιαφέροντες σχεδιασμοί για τον ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι

Ενδιαφέροντες σχεδιασμοί για  τον ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι

Ενδιαφέροντες σχεδιασμοί για τον ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 421 ΦΟΡΕΣ

Συζητείται την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση του Γ. Γιαννόπουλου

Η αποκατάσταση της σχέσης του δημοτικού ανθόκηπου της πλατείας Ρίμινι, του «Ήχος και Φως», με τους δημότες, είναι η «καρδιά» της πρότασης για την αξιοποίησή του που έρχεται για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 26 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, το δ.σ. θα κληθεί να εγκρίνει τη μελέτη «Δημοτικός Ανθόκηπος πλατείας Ρίμινι (σ.σ. πρώην “Ήχος και Φως”)» και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που έχει εκπονήσει ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων, αρχιτέκτονας-μηχανικός, κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, η λογική της αναβίωσης του κήπου έχει όλα τα συστατικά που χαρακτηρίζουν ένα θεματικό πάρκο.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για θεματικό πάρκο με συγκεκριμένη κεντρική ιδέα και συγκεκριμένο χαρακτήρα, καθώς επιχειρείται η αφήγηση της ιστορίας του τόπου με τρόπο σύγχρονο αλλά κυρίως διαδραστικά βιωματικό.
Σημειώνεται ότι, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υπογραφή της σύμβασης το Μάιο και ολοκλήρωση των εργασιών το Μάρτιο του 2018.

Η τεχνική έκθεση
Η φιλοσοφία της λειτουργίας του μοναδικού αυτού ανθόκηπου στη νέα του εποχή καθώς και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, περιγράφονται αναλυτικά στην τεχνική έκθεση που έρχεται για έγκριση στο δ.σ. Μερικά από τα πιο βασικά σημεία είναι τα παρακάτω:

Ο κήπος του «Ήχος και Φως» έχει καθιερωθεί ως χωρικό σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης της Ρόδου κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα εγκατάστασης καινοτόμων για την εποχή τους λειτουργιών, απαραίτητων για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα της Ρόδου ως κοσμοπολίτικου θέρετρου υψηλών προδιαγραφών παγκόσμιας φήμης.

Η τεχνολογία που είχε χρησιμοποιηθεί για να ενταχθεί το Παλάτι των Ιπποτών με εντυπωσιακούς εναλλασσόμενους φωτισμούς σε ένα ιστορικής θεματικής οπτικοακουστικό δρώμενο, ήταν τεχνολογία αιχμής για την εποχή. Το σενάριο της αφήγησης πρωτότυπο και ιστορικό έγκυρο. Και οι φωνές των αφηγητών ανήκουν σε ηθοποιούς ιερά τέρατα της εποχής εκείνης…Κατράκης, Ουστίνωφ…

Το «Ήχος και Φως», όμως, αποτελεί καινοτομία και από μία άλλη άποψη. Είναι προϊόν συνεργασίας ενός Δήμου της περιφέρειας με το νεοσύστατο τότε Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, για τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Πολεοδομικό καθεστώς
Με διάταγμα ο κήπος του «Ήχος και Φως» συμπεριλαμβάνεται στο χώρο της Μεσαιωνικής Πόλης και είναι στην απόλυτη ευθύνη προστασίας του ΥΠΠΟ. Ταυτόχρονα, από το σχέδιο πόλης της Ρόδου όπως ισχύει σήμερα, είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, και υπόκειται στους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία σχετικούς περιοριστικούς όρους.

Προτεινόμενη λύση
Η κεντρική ιδέα της πρότασης, όπως αναφέρεται παραπάνω, είναι η αποκατάσταση της σχέσης τους δημοτικού κήπου με τους δημότες. Το «Ήχος και Φως», παρ’ όλη τη θετική του συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου, εξαιτίας της φύσης της λειτουργίας του, παρέμενε όλο το διάστημα που αυτή διήρκεσε, ένας περιφραγμένος χώρος ειδικού σκοπού, δυσπρόσιτους για τους δημότες.

Η πρόσβαση στον κήπο προϋπέθετε την καταβολή εισιτηρίου για το θέαμα του «ήχος και Φως». Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο κήπος είναι ένα χωρικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης, η πλειονότητά τους τον γνωρίζει μόνο ως πρόσοψη της περίφραξης. Με τον τρόπο αυτό μένουν υποσυνείδητα στη μορφολογία της περιτοίχισης που παραπέμπει στην εποχή της Ιταλοκρατίας.

Δεν γνωρίζουν τη διαχρονικότητα του χώρου και τον ταυτίζουν με την εποχή εκείνη. Αυτό είναι λάθος: Το «Ήχος και Φως» είναι υποδομή της νεοελληνικής περιόδου.
Το βασικό, λοιπόν, είναι ότι ο κήπος ανοίγει για να υποδεχθεί τους πολίτες και γίνεται κομμάτι ουσιαστικό των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Δηλαδή, δεν υπάρχουν πια εκδοτήρια και η καγκελόπορτα της εισόδου παραμένει ανοιχτή. Όλη η επιφάνεια του κήπου που βρίσκεται στην ίδια στάθμη με αυτήν της πλατείας Ρίμινι αποκτά κοινόχρηστο χαρακτήρα με ελεύθερη για το δημότη πρόσβαση.

Επίσης, ένα αναψυκτήριο τοποθετείται στη δυτική πλευρά του κήπου, σε άμεση σχέση με την παιδική χαρά.
Το αμφιθέατρο: Οι κερκίδες όπου ήταν αναπτυγμένα έως πρόσφατα τα καθίσματα θέασης του «Ήχος και Φως» μετατρέπονται σε ανοιχτό αμφιθέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων για τις ανάγκες του Δήμου και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Οι εργασίες που απαιτούνται είναι εργασίες συντήρησης των χαρακτηριστικών ροδίτικων ψηφιδωτών που κοσμούν τόσο το ευρύ πλατύσκαλο του πρώτου επιπέδου όσο και τις επιφάνειες των κερκίδων αυτές καθ’ αυτές.

Το υπαίθριο θέατρο θα λειτουργεί κατά τις πρωινές ώρες ως χώρος συνάθροισης αλλά και ως χώρος προβολής φωτογραφιών των αξιοθέατων της Ρόδου ενώ τις απογευματινές ώρες θα μπορεί να αναβιώνει το αναγεννησιακό θέατρο του δρόμου, τύπου Commedia del’ Arte, άλλοτε μουσικές εκδηλώσεις αναγεννησιακής μουσικής, baroque, ή και αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο με αντίστοιχη θεματολογία.
Με τα παραπάνω, το πρώτο επίπεδο του κήπου αποκτά συγκεκριμένο ελεύθερο κοινόχρηστο χαρακτήρα.

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι προτζέκτορες υψηλής ανάλυσης, media servers, ψηφιακή τεχνολογία pixel/video mapping, προβολείς moving heads, ειδικά εφέ και ασύρματα ακουστικά υψηλής πιστότητας που θα εξασφαλίζουν εξαιρετική ακουστική απόδοση.

Το ηχόραμα φιλοδοξεί να είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα που θα μαγεύει τον θεατή ενώ θα αποτυπώνει στη μνήμη του τα βασικά ιστορικά γεγονότα της Ρόδου και θα κεντρίζει το ενδιαφέρον σε όποιον ενδιαφέρεται για περαιτέρω έρευνα. Θα είναι κατανοητό απ’ όλες τις ηλικίες, ποιητικό και ταυτόχρονα σαφές και συνοπτικό.
Σημαντική αλλαγή είναι ότι ο χώρος θέασης θα μετακινηθεί στη νότια και δυτική άκρη του κήπου.

Θεματικό πάρκο
Η λογική της αναβίωσης του κήπου έχει όλα τα συστατικά που χαρακτηρίζουν ένα θεματικό πάρκο. Εδώ πρόκειται για θεματικό πάρκο με συγκεκριμένη κεντρική ιδέα και συγκεκριμένο χαρακτήρα καθώς εδώ επιχειρείται η αφήγησης της ιστορίας του τόπου με τρόπο σύγχρονο αλλά κυρίως διαδραστικά βιωματικό.

Το τελικό αποτέλεσμα της προτεινόμενης παρέμβασης είναι η παραμονή της μορφής του κήπου ως έχει, χωρίς πρόσθετα στοιχεία ογκοπλασίας και η δημιουργία υπόγειων αιθουσών μεγάλης επιφάνειας, στις οποίες αναπτύσσονται λειτουργικά οι ακόλουθες χρήσεις:
Χώροι υγιεινής, αναψυκτήριο-εστιατόριο απλών γευμάτων, ουζερί, ιατρείο, πωλητήριο αναμνηστικών.

-Αίθουσα προσομοίωσης τεσσάρων διαστάσεων (4D)
Προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας για την εξυπηρέτηση λειτουργίας οπτικοακουστικού θεάματος προσομοίωσης 4D κλειστού χώρου. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας ανεξάρτητα από τις φυσικές συνθήκες και έτσι παρέχεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης των δια κρουαζιερόπλοιιων αφικνούμενων επισκεπτών της πόλης κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους. Το εμβαδόν της κυρίως αίθουσας είναι 232,40 τ.μ. και έχει χωρητικότητα 200 θεατών (κατά NEUFERT) και 140 για τη συγκεκριμένη χρήση

Χώρος οπτικοακουστικού θεάματος
Στο νοτιοδυτικό τμήμα του κήπου και σε επαφή με τη μεσαιωνική τάφρο μεταφέρεται ο χώρος των θεατών του οπτικοακουστικού θεάματος.

Χώρος «Δρώμενο Παραμυθιού»
Στην ανατολική συνέχεια του χώρου και σε στάθμη ελαφρά κατώτερη υπάρχει ένα επίπεδο τμήμα του κήπου με άμεση θέα της τάφρου και των οχυρώσεων της Μεσαιωνικής Πόλης. Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί κηποτεχνικά και να οργανωθεί σε αυτό δραστηριότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με θέμα «δρώμενο παραμυθιού».

Το θερμοκήπιο
Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο μνήμης από τον εξοπλισμό του κήπου είναι χωρίς αμφιβολία το θερμοκήπιο της περιόδου της Ιταλοκρατίας. Λόγω της μοναδικότητάς του το θερμοκήπιο συντηρείται και αποκαθίσταται πλήρως ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του, η οποία θα είναι εντελώς κρίσιμη στη σχεδιαζόμενη νέα περίοδο ζωής του κήπου του «ήχος και Φως» ως εργαστήριο συντηρήσεων απαιτούμενο και από τις προδιαγραφές καθώς οι εργασίες συντήρησης στο συγκεκριμένο θεματικό πάρκο είναι κυρίως κηποτεχνικές.

Μπελβεντέρε-υπαίθριων εκδηλώσεων
Ο άμεσα περιβάλλων το θερμοκήπιο χώρος προς βορρά, είναι ένα επίπεδο με μοναδικό συνδυασμό θέας προς την τάφρο και τις οχυρώσεις, το λιμάνι του Μανδρακιού και τον κήπο του «Ήχος και Φως». Αποτελεί ιδανικό σημείο θέασης αλλά και χώρο πρόσφορο για τη φιλοξενία ανοιχτών πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται η κατασκευή μεταλλικής πέργκολας για αναρριχητική φυτά, μορφολογίας συμβατής με την εποχή του μεσοπολέμου.

Υπαίθρια γλυπτοθήκη
Η πρόταση συμπληρώνεται με τη δημιουργία βάσεων μέσα στα παρτέρια (όχι μόνιμης μορφής) όπου θα είναι δυνατή η τοποθέτηση γλυπτών έργων. Με τον τρόπο αυτό, ο δημοτικός κήπος αποκτά και την ιδιότητα του χώρου έκθεσης έργων γλυπτικής. Η ανάδειξη των γλυπτών τη νύκτα γίνεται με ιδιαίτερους φωτισμούς για την ύπαρξη των οποίων προβλέπεται η κατασκευή του απαραίτητου ηλεκτρικού δικτύου.

Διευκόλυνση κίνησης ΑμΕΑ
Η πρώτη μέριμνα αφορά στην καλότεχνη ισοπέδωση των πεζοδρόμων του κήπου ώστε να είναι δυνατή η κίνηση σ’ αυτούς τροχηλάτων. Η δεύτερη έχει σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης στα ανώτερα επίπεδα. Ως προσφορότερη επελέγη η χρήση κινούμενης πλατφόρμας ειδικών προδιαγραφών για τη μεταφορά των ατόμων που έχουν ανάγκη από το ένα στο άλλο επίπεδο. Η τρίτη και προτεινόμενη επιλογή είναι η πρόβλεψη δημιουργίας ανελκυστήρων από το επίπεδο της πλατείας Ρίμινι προς το αμέσως υπερκείμενο επίπεδο.

Σύνοψη
Κλείνοντας, η τεχνική έκθεση συνοψίζει τη λειτουργία που θα έχει το θρυλικό “Ήχος και Φως” στα εξής: «Ο Δημοτικός κήπος του “Ήχος και Φως” με την παρούσα πρόταση επαναλειτουργεί ως ποιοτικό θεματικό πάρκο, δηλαδή πολιτιστικός πολυχώρος, ανοιχτός στην πόλη και τους δημότες κάθε ηλικίας. Επαναλειτουργεί και σαν χώρος υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών.

Επαναλειτουργεί σαν χώρος φιλοξενίας οπτικοακουστικών θεαμάτων ίδιας ποιότητας με το παλαιό θέαμα, αλλά με χρήση της τελευταίας λέξης συστημάτων οπτικοποίησης και προβολής θεαμάτων. Ένας χώρος προσφοράς μοναδικών βιωματικών εμπειριών για την ιστορία της Ρόδου».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο