Ένας Έλληνας στη Βέρα Κρουζ του Μεξικού το 1867

Ένας Έλληνας  στη Βέρα Κρουζ του Μεξικού το 1867

Ένας Έλληνας στη Βέρα Κρουζ του Μεξικού το 1867

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 190 ΦΟΡΕΣ

Ειδήσεις από το παρελθόν

Γράφει ο
Αντώνης Ν. Βενέτης

Ξεφυλλίζοντας, στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, την πάλαι ποτέ εκδιδομένη εν Αθήναις, «δις της εβδομάδος» εφημερίδα ΜΕΛΛΟΝ, βρήκα, πλην άλλων, και «ειδήσεις» Τηνιακού ενδιαφέροντος.

Οι δύο πρώτες εξ αυτών της 6-10-1867 και 17-11-1867, αναφέρονται στον Τήνιο Βίκτωρα Βιτάλη «αξιωματικός του Γαλλικού στρατού, ευρισκόμενος εις Vera Cruse του Μεξικού...». Έτσι μου γεννήθηκε η απορία, πώς ο Τήνιος αυτός βρέθηκε στην άλλη άκρη του κόσμου; Η εξήγηση συνδέεται με την τραγική τύχη του αρχιδούκα της Αυστρίας και αυτοκράτορα του Μεξικού Μαξιμιλιανού (1832-1867), μικρότερου αδελφού του Αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ (1830-1916).

Ο Μαξιμιλιανός ύστερα από προτροπές και πιέσεις του αυτοκράτορα της Γαλλίας, Ναπολέοντος Γ’ (1808-1873) δέχτηκε το στέμμα του Μεξικού και στις 28-5-1864 αποβιβάστηκε στη Βέρα Κρουζ του Μεξικού, συνοδευόμενος από ισχυρές γαλλικές στρατιωτικές μονάδες μεταξύ των οποίων και μονάδα της λεγεώνος των Ξένων. Προφανώς ο Βίκτωρ Βιτάλης ήταν αξιωματικός αυτής της μονάδας.

Τελικά ο αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Γ’ (1852-1870), απέσυρε τον Γαλλικό στρατό από το Μεξικό, πλην της Λεγεώνος των Ξένων. Έτσι ο Μαξιμιλιανός έμεινε χωρίς ερείσματα, συνελήφθη από τους Μεξικανούς επαναστάτες του Μπενίτο Χουαρέζ και εξετελέσθη στις 19 Ιουνίου 1867.

Οι δύο επόμενες «ειδήσεις» αφορούν τον Τήνιο Δικηγόρο της Κωνσταντινούπολης Ιω. Ψάθη και αναφέρονται, όπως και δύο τελευταίες, στην πρωτοφανή αλληλεγγύη που επέδειξε σύμπας ο Ελληνισμός της διασποράς, στον ξεσηκωμό της Κρήτης, για μια ακόμα φορά, κατά των Τούρκων. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί το έπος και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, τον Νοέμβριο του 1866. Αλλά ας παραθέσουμε επί λέξει τις «ειδήσεις» του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

ΜΕΛΛΟΝ, 6-10-1867 – Θέτωμεν υπ’ όψιν του κοινού το κατωτέρω περίεργον περιστατικόν, περιμένοντες από την Κυβέρνησιν και την Εφορίαν του Μουσείου περαιτέρω διασαφηνίσεις.
Προς την Διεύθυνσιν του «Μέλλοντος».

Ο Βίκτωρ Βιτάλης Έλλην εκ Τήνου, ανώτερος αξιωματικός του Γαλλικού Στρατού, ευρισκόμενος εις Vera Cruze του Μεξικού, έπεμψεν εις τον αδελφόν του Νικόλαον Βιτάλην εις Κωνσταντινούπολιν εν κιβώτιον ακατεργάστων μεταλλικών υλών καθαρού χρυσού και αργύρου σπουδαίας αξίας, όπως ούτος αποστείλη το ρηθέν κιβώτιον εις το Μουσείον της Αθήνας. Το κιβώτιον είχε φθάσει εις Κωνσταντινούπολιν τον Ιούνιον του 1867 διά να μετακομισθή εις Αθήνας. Έκτοτε ουδεμίαν περί τούτου ηκούσθη φωνή, αν και είχε λάβει γνώσιν ο εν Κωνσταντινουπόλει Πρέσβυς της Ελλάδος.
Δύνασθε να κάμετε χρήσιν του ονόματός μου.
Αθήναι 3 Οκτωβρίου 1867.
Μ. Λιβάνιος.

ΜΕΛΛΟΝ, 17-11-1867 [...] Ήδη ερεύνης εκ τούτου γενομένης, εγνώσθη ότι το εν λόγω κειμήλιον δεν είχεν εισέτι σταλή, ο δε εσχάτως φθάσας φιλογενής δωρητής κ. Βίκτωρ Βιτάλης, αξιωματικός των εν Βέρα Κρουζ του Μεξικού γαλλικού στρατού, πρόκειται ο ίδιος να κομίση το δώρο εις Αθήνας. Συγχαίρομεν τον γενναίον τούτον Έλληνα, όστις, και εις τους κινδύνους ημισφαιρίου εκτιθέμενος, φροντίσας να πλουτίση το Μουσείον της μετοιούτον σπάνιον της φύσεως προϊόν.

ΜΕΛΛΟΝ, 12-3-1868 – Εκ Τήνου έντιμος και αξιόλογος νέος κ. Ιωάννης Ψάθης δικηγόρος Κωνσταντινουπόλεως απέστειλε δια του τελευταίου Γαλλικού εις την ενταύθα επί των κρητικών οικογενειών επιτροπήν εις γρούπον ικανόν χρηματικόν ποσόν, συναχθέν εσχάτως εκ τινος χορού. Συγχρόνως απέστειλεν εντός του αυτού γρούπου και εξήκοντα επτά οθωμανικάς λίρας, τας οποίας ο εν Βαλτζικίω αδελφός του Τιμολέων Έλλην πράκτωρ συνήγαγε παρά των εκεί διαφόρων ομογενών. Αι ευχαί και η ευγνωμοσύνη της πατρίδος εισίν υπέρ των ούτω εργαζομένων αυτής υιών!

ΜΕΛΛΟΝ, 4-4-1868
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΗΣ
20 Μαρτίου 1868
Φίλτατε Κύριε Γ. Γλήνη!

Μη επιθυμών ν’ αντιποιηθώ επαίνους εις άλλους ανήκοντας, θεωρώ καθήκον μου να σας πληροφορήσω, ότι ο εν των υπ’ αριθ. 433 της αξιοτίμου υμών εφημερίδος αναφερόμενος Γρούπος, ως παρ’ εμού δήθεν σταλείς, εστάλει υπό μιας πολυμελούς επιτροπής, προς ην αληθώς καθώς και εις πολλούς άλλους κυρίους, οφείλεται μέγιστος έπαινος, δι’ όν ανέπτυξε ζήλον και δραστηριότητα, εισπράξασα πλέον των 10.000 φράγκων, μέρος των οποίων περιείχεν ο περί ού ο λόγος Γρούπος, αφού είχεν προαποσταλή έτερος.
Ταύτα χάρις τη αληθεία.
Άνευ ετέρου.

Σας ασπάζομαι αδελφικώς
Ο υμέτερος
ΙΩ. ΨΑΘΑΣ

ΜΕΛΛΟΝ, 7-11-1867 – Εξ Αλεξανδρείας ολόκληρον φορτίον τροφίμων αποστέλλεται υπέρ των Κρητών, παρά των εκεί γενναίων πατριωτών. Επίσης τροφαί απεστάλησαν κατ’ αυτάς και ήδη αποστέλλονται υπό των εν Βραϊλα, Σαμψούντι, Οδησσώ και εν Τεργέστη φιλοπατρίδων, ομογενών και υπό του εν Γενεύη φιλοκρητικού κομιτάτου.

ΕΣΤΙΑ, 2-2-1916 – Αφίκετο εκ Σερβίας μέσω Βιέννης, Βουδαπέστης, Βουκουρεστίου και Σόφιας, ο αρχηγός της εν Σερβία Ελληνικής υγειονομικής αποστολής Ιατρός κ. Μ. Σμπαρούνης – Τρίκορφος.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"