Ο μεγάλος σεισμός του 1957 στη Ρόδο

Ο μεγάλος σεισμός του 1957 στη Ρόδο

Ο μεγάλος σεισμός του 1957 στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2417 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Παρασκευή 26 Απριλίου 1957 Αριθ. Φύλλου 1808

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΘΕΙΣ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΕΛΑΒΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΗΚΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΙΝΗΘΗ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ

Προωθείται κατασκηνωτικόν υλικόν-Οι τραυματίαι χθες και προχθές ανήλθον εις 11-29 οικίαι
κατεστράφησαν ή κατέστησαν ακατοίκητοι-Οι στεγαζόμενοι εις σκηνάς φθάνουν τους 155-Ουδεμία ζημία εις τας νήσους.

Δι’ αποφάσεως του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Καραμανλή εξουσιοδοτείται ο Νομάρχης κ. Ρεμπάκος όπως λάβη άπαντα τα προσήκοντα μέτρα, διά την αποκατάστασιν των πληγέντων εκ του προχθεσινού σεισμού εις Δωδεκάνησον.

Ήδη, κατόπιν διαταγής του Νομάρχου απεστάλη κατασκηνωτικόν υλικόν προς στέγασιν των κατοίκων της Κοινότητος Ιστρίου, παραχωρηθέν υπό του εν Ρόδο Παραρτήματος της Σχολής Βασιλικής Χωροφυλακής.

Εξ’ άλλου, εκομίσθη κατασκηνωτικόν υλικόν δι’ αεροσκαφών της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, το οποίον θα διανεμηθή προκειμένου να χρησιμοποιηθή προς στέγασιν των πληγέντων κατοίκων της Κοινότητος Μονολίθου και της παλαιάς πόλεως.

Παραλλήλως ελήφθησαν άπαντα τα μέτρα προς αντιμετώπισιν και των λοιπών αναγκών πάντων των πληγέντων.

Την πρωίαν σήμερον ο Νομάρχης κ. Ρεμπάκος θα επισκεφθή τας κοινότητας Ιστρίου και Μονολίθου, προκειμένου να παρακολουθήσει προσωπικώς τας εργασίας διανομής τροφίμων εις τους πληγέντας κατοίκους.

Εκ των μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντων στοιχείων συνάγεται ότι μερικαί ζημίαι εις οικίας, εσημειώθησαν εις τας εν λόγω Κοινότητας και εις την παλαιάν συνοικία του Κάστρου. Αι σεισμικαί δονήσεις, ως γνωστόν, εσημειώθησαν την 9.11’ νυκτερινήν της προχθές και την 4.28΄πρωινήν της χθες, ελαφρά δε δόνησις εσημειώθη και την 10.10’ πρωινήν.

Κατά δημοσιογραφικάς πληροφορίας, κατέρρευσαν 3 οικίαι εις την παλαιάν συνοικίαν της Ρόδου, υπέστησαν σοβαράς καταστροφάς 5, τέλος δε εσημειώθησαν σοβαραί ρωγμαί εις 21 οικίας και ελαφραί εις 800 περίπου.

Οι άστεγοι ανέρχονται εις 155. Οι τραυματισθέντες χθες ήσαν 3, χθες δε την πρωίαν ετραυματίσθησαν έτερα 8 άτομα, άπαντες όμως πλην ενός, έχουν τραυματισθεί ελαφρώς.

Κατά τας αυτάς πληροφορίας, το εν Ρόδω κλιμάκιον του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διά τηλεγραφήματός του εζήτησεν την αποστολήν εκ του κέντρου ποσότητος κατασκηνωτικού υλικού, εντός της ταχυτέρας δυνατής προθεσμίας.

Άπασα η δύναμις της Διοικήσεως Χωροφυλακής Ρόδου, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ευρίσκεται εν επιφυλακή, παρέσχεν δε πάσαν δυνατήν εξυπηρέτησιν προς τους κατοίκους.

Την πρωίαν χθες, ο Νομάρχης κ. Ρεμπάκος και η Α.Σ. ο Μητροπολίτης κ. Σπυρίδων περιήλθον την εντός του Κάστρου Παλαιάν Πόλιν και έδωσαν θάρρος εις τους εις το ύπαιθρον παραμείναντας καθ’ όλην την νύκτα κατοίκους.

Κατά τηλεγραφήματα των Επάρχων Κω, Καλύμνου και Καρπάθου, οι σεισμοί εγένοντο αισθητοί εις τας επαρχίας των, αλλ’ ουδεμία ζημία επίσης παρετηρήθη εις τας λοιπούς νήσους.
Κατόπιν συνεννοήσεως του Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων και του Τοπικού Εφόρου Βορείου Ρόδου, από της 9ης πρωινής χθες οι πρόσκοποι Τριαντών, Κρεμαστής και Παραδεισίου, διετάχθησαν να παράσχουν πάσαν δυνατήν βοήθειαν, την οποίαν ήθελον ζητήσει οι πρόεδροι των εν λόγω κοινοτήτων.

Επίσης από της 10ης πρωινής την χθες, οι πρόσκοποι της πόλεως Ρόδου είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθειαν.
Την πρωίαν εξάλλου, ο Διοικητής Χωροφυλακής Ρόδου κ. Βενιζέλος, επεσκέφθη τα διάφορα τμήματα της πόλεως και έδωσεν οδηγίας προς τους διοικητάς αυτών.
Αξιοσημείωτον είναι το γεγονός ότι εις την νέαν πόλιν της Ρόδου, ουδεμία αξία λόγου ζημία εγένετο.

ΩΡΑ 9η ΠΡΩΙΝΗ ΜΙΚΡΟΔΟΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ
ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΠΛΗΓΕΝΤΑΣ - Η ΙΣΤΡΙΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ

Κατά χθεσινήν τηλεφωνικήν συνδιάλεξιν του κ. Πρωθυπουργού μετά του κ. Νομάρχου, ο κ. Καραμανλής συνέστησε την παντί τρόπω αντιμετώπισιν των πρώτων αναγκών των σεισμοπαθών. Ο κ. Πρωθυπουργός υπεσχέθη ότι εντός 2-3 ημερών θα καλυφθούν όλαι αι ανάγκαι των σεισμοπαθών.

Κατά την διάρκειαν της νυκτός εγένοντο αισθηταί μικροδονήσεις. Ο πληθυσμός διενυκτέρευσε εις το ύπαιθρον. Εγνώσθη ότι θα διατεθούν πιστώσεις εις τους σεισμοπαθείς.
Εις την περιοχήν Μούγλων Τουρκίας αι ζημίαι φθάνουν το 60%.

Χθες το απόγευμα εκομίσθησαν 60 σκηναί. Εις Ιστριον η καταστροφή είναι σχεδόν ολική, ζημίαι δέ υπάρχουν και εις την Παιδόπολιν.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"