Θα ζητηθεί για το Εθνικό Θέατρο η συνδρομή του Ιδρύματος Νιάρχου

Θα ζητηθεί για το Εθνικό Θέατρο η συνδρομή του Ιδρύματος Νιάρχου

Θα ζητηθεί για το Εθνικό Θέατρο η συνδρομή του Ιδρύματος Νιάρχου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 240 ΦΟΡΕΣ

Προσπάθειες για εξεύρεση πόρων και για το πάρκο Ροδινιού

Η δωρεά των 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά στην πρόσφατη ελληνική ιστορία και μία από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες δωρεές παγκοσμίως, στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού, έδωσε την ιδέα στο δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, να αναζητήσει στο συγκεκριμένο ίδρυμα το δωρητή για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου.

Μάλιστα, ετοιμάζει και σχετική επιστολή ώστε να καταθέσει το αίτημα και εγγράφως αποτελούμενο από μία τεκμηριωμένη πρόταση όπως τόνισε ο δήμαρχος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχτές το βράδυ.

«Όταν έμαθα ότι έδωσαν 640 εκατομμύρια και έγινε ένα αριστούργημα στο Παλαιό Φάληρο προσφορά του ιδρύματος Νιάρχου και στη συνέχεια το παρέδωσαν στον πρωθυπουργό της χώρας ώστε να έχει τη διαχείριση το κεντρικό κράτος είπα ότι μπροστά στα 640 εκατομμύρια τα 10 εκατομμύρια για το εθνικό θέατρο Ρόδου δεν είναι τίποτα. Δε θα με χαλούσε καθόλου αν το έφτιαχναν και έλεγε «Εθνικό θέατρο Ρόδου» και από κάτω Σταύρος Νιάρχος.

ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙΝΙ
Ο Δήμος Ρόδου θα υποβάλει πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο” 2014-2020 και τον Άξονα προτεραιότητας 2, “Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων”, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τίτλο “Δράσεις για την Προστασία της φυσικής κληρονομιάς”.

Η πρόταση που θα υποβληθεί έχει τίτλο «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΡΚΟΥ “ΡΟΔΙΝΙ”». Το συνολικό κόστος για τηνπαραπάνω πρόταση ανέρχεται σε 1.000.000,00€ και περιλαμβάνει δύο υποέργα:

α. Παροχή υπηρεσίας με τίτλο «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΙΝΙ», προϋπολογισμού 198.400,00 ευρώ

β. Έργο με τίτλο: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΡΟΔΙΝΙ». Προβλέπεται η αποκατάσταση και ανάδειξη του πάρκου “Ροδίνι” και η σύνδεση του ιταλικού π άρκου με το αρχαίο πάρκο στη θέση “Τάφου Πτολεμαίων”. Η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ροδινιού αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της ροδιακής νεκρόπολης, αλλά ταυτόχρονα λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της ήταν χώρος περιπάτου και αναψυχής, λειτουργία η οποία έχει επιβιώσει έως σήμερα. Με περιορισμένες και ήπιες παρεμβάσεις θα διατηρηθεί και θα αξιοποιηθεί ο χαρακτήρας του πάρκου.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στη φάση αυτή, αποτελούν τμήματης εγκεκριμένης παό την αρχαιολογική υπηρεσία μελέτης με τίτλο: «Αξιοποίηση Αρχαιολογικής περιοχής Τάφου Πτολεμαίων στο Ροδίνι».

Αναλυτικά οι εργασίες που προβλέπονται είναι:
- Ανακατασκευή υφιστάμενου δρόμου από την είσοδο του πάρκου επί της Λίνδου έως και τη συμβολή του με την Εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου (απέναντι από ΔΕΥΑΡ) με κυβόλιθο, συμπλήρωση και ανακατασκευή των κουνετών και του δικτύου ομβρίων, αποκατάσταση και ανακατασκευή των αναλημματικών τοίχων των πρανών του, ηλεκτροφωτισμός.

- Διαμόρφωση υπαρχόντων μονοπατιών πρόσβασης στις αρχαιότητες και περιπάτου με νταμαρόδεμα και κατασκευή δικτύου φωτισμού ανάδειξης αρχαιοτήτων.

- Αντικατάσταση και συμπλήρωση των ξύλινων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των διαδρόμων του πάρκου.

- Αποκατάσταση και συμπλήρωση των λιθόκτιστων κλιμάκων του πάρκου.

- Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, αστικός εξοπλισμός.

Η μελέτη του θέματος είναι προϋπολογισμού 801.600,00 ευρώ (με εργασίες, εργολαβικό όφελος, απρόβλεπτα, αναθεώρηση και Φ.Π.Α. 24%).

Διαβάστε ακόμη

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου