Με άλλο προορισμό το φετινό «Τάμα»

Με άλλο προορισμό το φετινό «Τάμα»

Με άλλο προορισμό το φετινό «Τάμα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 116 ΦΟΡΕΣ

Τα σκάφη του ΑΣΙΑΘ Ρόδου αντί να ελλιμενιστούν στον Πανορμίτη, στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα, έδεσαν τελικώς στο Γυαλό της Σύμης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο πρώτος φετινός αγώνας του Αθλητικού Συλλόγου Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου με την ονομασία «Το Τάμα» το περασμένο σαββατοκύριακο. Έλαβαν μέρος 16 σκάφη και 91 ιστιοπλόοι, από τους οποίους οι 18 ήταν απόφοιτοι της Σχολής του ΑΣΙΑΘΡ και πριν λίγους μήνες πήραν το δίπλωμα του κυβερνήτη.

Αρχικά ο αγώνας είχε προγραμματιστεί να έχει ως προορισμό τον Πανορμίτη. Όμως η πρόγνωση του καιρού έκανε λόγο για ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους που θα έπνεαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου. Αυτό καθιστούσε τις συνθήκες ελλιμενισμού εντός του όρμου του Πανορμίτη ιδιαίτερα δύσκολες και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε τελικά να πραγματοποιηθεί κανονικά αλλά να έχει ως προορισμό τον Γυαλό της Σύμης. Ο προγραμματισμένος αγιασμός που γίνεται κάθε χρόνο μπροστά από τη μονή Πανορμίτη μετατέθηκε για μια από τις επόμενες επισκέψεις των σκαφών του ΑΣΙΑΘΡ εκεί.

Το πρωί του Σαββάτου 23 Απριλίου τα 16 σκάφη που έλαβαν μέρος συγκεντρώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή στις Κάτω Πέτρες όπου η εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας ήταν προγραμματισμένη για τις 10:00 π.μ. Ο άνεμος έπνεε ισχυρός Βορειοδυτικός με ένταση που ξεπερνούσε τους 15 – 17 κόμβους. Η εκκίνηση δόθηκε λίγο μετά τις 10, και τα σκάφη με μειωμένη ιστιοφορία και στα όρτσα έβαλαν πλώρη για Σύμη.

Ο άνεμος είχε διακυμάνσεις στην έντασή του αλλά σε γενικές γραμμές και στην μεγαλύτερη διάρκεια της ιστιοδρομίας κρατήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως κοντά στις ακτές της Σύμης, υπήρχαν σπιλιάδες που ξεπέρασαν τους 30 κόμβους. Τα πληρώματα και οι κυβερνήτες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κατάφεραν να φτάσουν στη γραμμή τερματισμού που είχε στηθεί λίγο έξω από την είσοδο του λιμανιού του Γιαλού.

Την κανονιά πήρε το BLUE SHARK με κυβερνήτες τους Μανώλη Σπυρίδη και Αναστάσιο Φώτη που τερμάτισε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ενώ το τελευταίο σκάφος έφτασε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, όταν ο ισχυρός άνεμος δυσκόλευε περισσότερο τα πληρώματα.

Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, στην Κλάση Α την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, δεύτερο ήταν το BLUE SHARK με κυβερνήτες τους Μανώλη Σπυρίδη και Αναστάσιο Φώτη και την τρίτη θέση πήρε το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα. Στην Κλάση Β την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ΝΕΦΕΛΗ με κυβερνήτη τον Γιάννη Κουτσελίνη που έκλεψε την παράσταση στην πρώτη εμφάνισή του με ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας πλήρωμα. Δεύτερο ήταν το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη και την τρίτη θέση πήρε το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη.

Στη συνέχεια τα σκάφη ελλιμενίστηκαν στο Γυαλό όπου τα πληρώματα είχαν λίγες ώρες στη διάθεσή τους για να ξεκουραστούν αλλά και για να τα επιθεωρήσουν ενόψει της ιστιοδρομίας που θα ακολουθούσε την επόμενη ημέρα και η οποία προβλεπόταν δύσκολη. Η πρόγνωση του καιρού έκανε λόγο για ακόμη πιο ενισχυμένους ανέμους βορειοδυτικής διεύθυνσης σε σχέση με τον καιρό του Σαββάτου.

Πράγματι, το πρωί της Κυριακής τα σκάφη συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Αγία Μαρίνα όπου είχε στηθεί η γραμμή της εκκίνησης. Ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός και ξεπερνούσε τους 20 – 25 κόμβους ενώ τοπικά κοντά στις ακτές της Σύμης οι δυνατές σπιλιάδες δυσκόλευαν τις προσπάθειες των ιστιοπλόων. Η εκκίνηση δόθηκε στις 12 το μεσημέρι και τα σκάφη έβαλαν πλώρη για τη Ρόδο και για την περιοχή του Ενυδρείου όπου είχε στηθεί ο τερματισμός.

Τα λίγα σκάφη που σήκωσαν τα μπαλόνια από την αρχή της κούρσας απέκτησαν πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα τα οποία αρχικά κινήθηκαν μόνο με τις τζένοες. Ο άνεμος έπνεε δυνατός σε όλη τη διάρκεια της ιστιοδρομίας και ο κυματισμός ήταν μεγάλος. Νωρίς το μεσημέρι τα σκάφη άρχισαν να τερματίζουν μετά από μια δυνατή κούρσα.

Στην Κλάση Α την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, δεύτερο ήταν το BLUE SHARK με κυβερνήτες τους Μανώλη Σπυρίδη και Αναστάσιο Φώτη και την τρίτη θέση πήρε το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα. Στην Κλάση Β την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη το Νίκο Κουμνάκη, δεύτερο ήταν το ΑΛΟΥΣΤΙΝΑ με κυβερνήτη τον Αντώνη Βογιατζή και την Τρίτη θέση πήρε το ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ με κυβερνήτη τον Κώστα Νικάκη.

Οι ιστιοπλόοι έδωσαν ραντεβού για το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας Όρτσα – Πρίμα στην Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Διαγόρας: Ψάχνει για ένα σημαντικό «διπλό»

Δημήτρης Γκαίδας: «Είναι κομβικό παιχνίδι, θέλουμε τη νίκη»

Συνέχεια δράσης στην Basket League, ανακοινώθηκαν οι διαιτητές

Στην Τουρκία για φιλικά παιχνίδια οι Παίδες του Κολοσσού!

Αύριο στην Καλλιθέα το Γ.Σ. Δωδεκάνησος-Άτλας Αθηνών

Νίκος Καραβασίλης και Κωνσταντίνα Ρεντοπούλου στο “Hereya Open”

Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο Άγιος Γεώργιος

Η παρουσία στη Μαδέρα δεν επέτρεψε στον Νικόλαο Κοντού να είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους