Ευρείες παρεμβάσεις σε Πεταλούδες και Ροδίνι

Ευρείες παρεμβάσεις  σε Πεταλούδες και Ροδίνι

Ευρείες παρεμβάσεις σε Πεταλούδες και Ροδίνι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 734 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του δήμου

Θετικά ήταν τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής στις προτάσεις που έχει καταθέσει ή ετοιμάζει ο Δήμος της Ρόδου για να ενταχθούν σε προγράμματα, με εξαιρετικά σημαντικές βέβαια αυτήν για τις παρεμβάσεις στο πάρκο του Ροδινιού και στην Κοιλάδα των Πεταλούδων ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστη.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, σύσκεψη με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής κ. Βουτσίνο, στην οποία μετείχαν η εντεταλμένη σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κα Βάσω Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου, στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου καθώς και άλλα στελέχη της Διαχειριστικής.

Σύμφωνα με την κα Ξεπαπαδάκη, έγινε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο γραφείο Δημάρχου για όλες τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος της Ρόδου και αξιολογούνται αυτή τη στιγμή αλλά και για εκείνες που αυτή την περίοδο ετοιμάζουν για να καταθέσουν και οι οποίες έχουν συγκεκριμένες προθεσμίες.

Καταρχήν, όσο αφορά στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, χθες συζήτησαν για την πορεία της πρότασης του Δήμου, η οποία έχει εγκριθεί και έχει ενταχθεί, για το έργο του βρεφονηπιακού σταθμού στην Ιαλυσό, το οποίο έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και τα αντιπλημμυρικά έργα, το ρέμα Ρένη, που σήμερα, μάλιστα, η κα Ξεπαπαδάκη με τον κ. Βουτσίνο θα πραγματοποιήσουν επιτόπια επίσκεψη.

Όσο για τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Δήμος, συζήτηση έγινε για τις παρεμβάσεις στο πάρκο του Ροδινού που, ως γνωστόν, ο Δήμος έχει καταθέσει πρόταση προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Εκεί, η κα Ξεπαπαδάκη και τα στελέχη του Δήμου έδωσαν κάποιες διευκρινίσεις προς τη Διαχειριστική Αρχή γιατί η πρόσκληση υποτίθεται ότι ευνοεί και δάση, πάρκα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κτλ., τα οποία όμως πρέπει να είναι στην ύπαιθρο, σύμφωνα με τη Διαχειριστική.

Δηλαδή, επειδή είναι κομμάτι της αστικής περιοχής θα μπορούσε από κάπου να θεωρηθεί αστικό πάρκο και έτσι να μην εμπίπτει στο μέτρο της πρόσκλησης.

Ο Δήμαρχος Ρόδου κυρίως τεκμηρίωσε ότι το πάρκο του Ροδινιού, υφίσταται εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων, μάλιστα έδειξε και συγκεκριμένο υλικό από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την κα Ξεπαπαδάκη, η πρόταση είναι για μία πολύ σημαντική παρέμβαση εάν τελικά ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο. Χθες, διευκρινίστηκε η σημασία της παρέμβασης που θα πρέπει να γίνει εκεί και της χρηματοδότησης της παρέμβασης και μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιήσουν αυτοψία και εκεί ώστε τα στελέχη της Διαχειριστικής να αποκτήσουν ίδια άποψη.

Σημειώνεται ότι, η παρέμβαση περιλαμβάνει καθαρισμούς, την αντιστήριξη στα πρανή, προμήθεια εξοπλισμού για το πάρκο (σ.σ.παγκάκια, αντικατάσταση ράμπας κτλ.) αλλά και αντικατάσταση των φωτιστικών, και γενικά διάφορες σωτήριες επεμβάσεις και καλλωπισμό του εμβληματικού αυτού πάρκου για τη Ρόδο.

Σημαντικό είναι, πάντως, ότι μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες, η Διαχειριστική ήταν θετική αφού τα στελέχη της κατανόησαν ότι και η πρόταση αυτή εμπίπτει στο μέτρο.

Επίσης, συζήτησαν για την καινούργια πρόσκληση η οποία λήγει 31 Μαΐου και αφορά περιοχές NATURA. Αυτή θα έρθει και στο δ.σ., αφού ο Δήμος θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για μία μεγάλη παρέμβαση στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.

Γιατί, ναι μεν ο Δήμος, με ίδιους πόρους, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε κάποιες μικρής έκτασης παρεμβάσεις στην Κοιλάδα οι οποίες αθροιστικά αγγίζουν τα εκατό χιλιάδες ευρώ, όμως, τώρα, μέσω του προγράμματος για τις περιοχές NATURA έχει περιθώριο να διεκδικήσει μέχρι 1 εκατ. ευρώ που, όπως αντιλαμβάνεται κανείς με αυτά μπορούν να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις.

Τέτοιες μπορεί να είναι καθαρισμοί, όλη η περίφραξη περιμετρικά της Κοιλάδας, γεώτρηση αφού έχει προκύψει θέμα με το νερό τελευταία, φύτευση ενός ειδικού φυτού που έλκει τις Πεταλούδες, διάνοιξη αδρανών μονοπατιών, δημιουργία εκκολαπτηρίου ούτως ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν και τα αποθέματα κτλ.

Η δεύτερη πρόταση που θα υποβληθεί τότε είναι αυτή που αφορά στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, στο μέτρο των ολοκληρωμένων χωρικών επεμβάσεων για περιοχές όπως του Κόβα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Δημήτριο και όλο αυτό το μεγάλο project.

Το μέτρο μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 5 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση και μοναδικός δικαιούχος είναι η Ρόδος. Χθες, λοιπόν, συζήτησαν όλα τα διαδικαστικά και οι υπηρεσίες τώρα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα τεχνικά δελτία για να υποβληθεί η α’ φάση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης αφού οι παρεμβάσεις που προβλέπονται είναι πάρα πολλές και ευελπιστούν ότι με την αναβάθμιση μέσω αυτής της ανάπλασης θα ενεργοποιήσουν και το ενδιαφέρον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δηλαδή επιχειρήσεων.

Επίσης, επειδή σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται μία πρόσκληση για αγροτική οδοποιία ο Δήμος θα προβεί στην επικαιροποίηση μελετών που είχαν υποβάλει στα ΟΠΑΧ πριν από δύο χρόνια περίπου-τότε εγκρίθηκε μόνο μία από το Υπουργείο-τώρα περνάει μέσα από την περιφέρεια, με στόχο να προβούν σε διάφορες επεμβάσεις αγροτικής οδοποιίας σε διάφορα σημεία του νησιού όπου υπάρχει ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία