Ξέμειναν από νερό τα χωριά Καλυθιές και Φάνες

Ξέμειναν από νερό τα χωριά Καλυθιές και Φάνες

Ξέμειναν από νερό τα χωριά Καλυθιές και Φάνες

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 736 ΦΟΡΕΣ

Αναμένεται δύσκολο καλοκαίρι

Αναβρασμός και οργή επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις τοπικές κοινωνίες των Καλυθιών και των Φανών, καθώς ο «εφιάλτης» της έλλειψης νερού έκανε την εμφάνισή του και φέτος από νωρίς στο νησί της Ρόδου.

Ωστόσο, αν και στις Φάνες είναι γνωστό το πρόβλημα, οι Καλυθιές είναι ένας ακόμη οικισμός που μπαίνει στον μακρύ κατάλογο εκείνων που αντιμετωπίζουν από πέρσι έντονο πρόβλημα με την υδροδότηση κατοικιών και επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, στις Καλυθιές εδώ και περίπου μια εβδομάδα περισσότερα από 100 σπίτια αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα και έχουν πρόσβαση στο νερό ελάχιστες ώρες ή… ελάχιστα λεπτά κάθε μέρα.

Όπως προκύπτει από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, οι γεωτρήσεις της περιοχής έχουν χτυπήσει «κόκκινο», αφού εν μέρει το πρόβλημα οφείλεται και στην απότομη αύξηση της ζήτησης νερού από το Φαληράκι, λόγω του ανοίγματος των τουριστικών επιχειρήσεων (σ.σ. καθαρισμοί, πισίνες κλπ.), με συνέπεια οι ποσότητες νερού που παράγονται να μην επαρκούν.

Επιπλέον, το δίκτυο ύδρευσης επιβαρύνεται πλέον με την υδροδότηση όχι μόνο της περιοχής στο Τσαΐρι, αλλά και μέρους του οικισμού της Ιαλυσού, κάτι το οποίο προφανώς δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες για άντληση νερού.

Καφετζής: «Δεν κοιμάμαι τα βράδια»
Χαρακτηριστικές του προβλήματος είναι οι δηλώσεις στην «Ροδιακή» του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών, Μιχάλη Καφετζή: «Η αγωνία μας είναι μεγάλη για το τι θα συμβεί μέσα στο καλοκαίρι, όταν ο κόσμος που θα φιλοξενείται στην περιοχή των Καλυθιών και του Φαληρακίου θα ξεπερνά τις 50.000.

Έχω χάσει τον ύπνο μου, δεν κοιμάμαι τα βράδια από τις τηλεφωνικές κλήσεις συγχωριανών μας που διαμαρτύρονται. Προχθές για παράδειγμα με πήραν στη 1 το πρωί εργαζόμενοι που μόλις επέστρεψαν από τη δουλειά τους και δεν είχαν νερό για να κάνουν ένα μπάνιο και δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Πρέπει να συνδεθούμε επειγόντως με το φράγμα του Γαδουρά, τουλάχιστον οι τουριστικές περιοχές του νησιού, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα».

Καταγγελία για τα λύματα
Ο κ. Καφετζής ωστόσο, θέτει και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή, αυτό της ρίψης λυμάτων στο δίκτυο των όμβριων υδάτων. «Καταγγέλλω δημοσίως την πρακτική της ρίψης λυμάτων στα φρεάτια των όμβριων υδάτων στο Φαληράκι. Είναι ιδιαίτερα σοβαρό το πρόβλημα και από άποψη δημόσιας υγείας, αλλά και λόγω των έντονων οσμών που αναδύονται από τα αντλιοστάσια το καλοκαίρι στο κέντρο του Φαληρακίου, ακριβώς δίπλα από εστιατόρια και επιχειρήσεις.
Έχω ζητήσει επανειλημμένα να γίνουν έλεγχοι και να τιμωρηθούν οι παραβάτες. Σε λίγο τα λύματα θα καταλήγουν στη θάλασσα».

Έντονο πρόβλημα και στις Φάνες
Από την περασμένη Παρασκευή το νερό αποτελεί δυσεύρετο είδος και στις Φάνες. Το «μαρτύριο της σταγόνας» επανήλθε για τα καλά και ο πρόεδρος του οικισμού κ. Βασίλης Νικολίτσης, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση. Το πρόβλημα έγκειται σύμφωνα με τον ίδιο στην «αλόγιστη χρήση νερού για αγροτικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου το μισό νερό που παράγεται καθημερινά από τις τρεις δεξαμενές του οικισμού, διοχετεύεται και στη Σορωνή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει εκεί.

Αφ’ ενός θα πρέπει να υπάρχει ωράριο για αγροτική χρήση του νερού και έλεγχος σε Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα και Σάλακο για να τηρείται και αφ’ ετέρου η δημιουργία δύο νέων γεωτρήσεων ανάμεσα στις Φάνες και την Σορωνή. Όμως πρώτα απ’ όλα προέχει ο άνθρωπος. Θα πρέπει να εστιάσουμε στην υδροδότηση σπιτιών και ξενοδοχειακών μονάδων.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους κατοίκους και τους τουρίστες χωρίς νερό. Από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Το ζήτημα με την υδροδότηση της Σορωνής από τις Φάνες χρονολογείται ήδη πάνω από δέκα χρόνια και επιτέλους πρέπει να βρεθεί μια λύση», κατέληξε ο Πρόεδρος του οικισμού.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο