Μέτωπο των τοπικών φορέων για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Μέτωπο των τοπικών φορέων για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Μέτωπο των τοπικών φορέων για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 470 ΦΟΡΕΣ

Η προϊσταμένη του ΠΕΔΥ δεν έδινε άδεια στον πρόεδρο του Ιατρικού συλλόγου!

Η συσπείρωση της κοινωνίας και των επαγγελματικών κλάδων απέναντι στη φοροληστρική επιδρομή που είναι προ των πυλών με το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, έγινε αισθητή χθες, με τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποί τους στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, μετά από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

Καταρχήν, εκπροσωπήθηκαν και δήλωσαν τη στήριξη και τη συμπόρευσή τους οι εξής κλάδοι και φορείς: Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου (ΙΣΡ), το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ), το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου (ΔΣΡ), ο Σύλλογος Λογιστών, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ), ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Πολιτικών μηχανικών, ο Σύλλογος μηχανικών-μηχανολόγων Δωδεκανήσου και των μονίμων υπαλλήλων μηχανολόγων και ο Σύλλογος τοπογράφων. Αναλυτικά, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους:

Το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο Πρόεδρος του, κ. Ζωγραφίδης, ανέφερε, καταρχήν, ότι η συμπόρευση όλων των φορέων και των συλλόγων, με ομοψυχία και ομόνοια, είναι το μεγαλύτερο όπλο τους για ν’ αντιμετωπίζουν τα θέματα που προκύπτουν.
Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είπε ότι η αλλαγή αυτή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών και κατά συνέπεια στη διεύρυνση της τρύπας του ΕΦΚΑ.

Το μέτρο αυτό, της αύξησης δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι κοινωνικά άδικο διότι πλήττει ιδιαίτερα εκείνους με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν πλήττει καθόλου τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν καθαρό κέρδος λίγο πάνω από το ανώτατο πλαφόν του νόμου. Συνδέει, επίσης, ακόμα περισσότερο τον υπολογισμό των εισφορών με το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα την πολύ πιθανή μείωση των προσδοκώμενων από το Κράτος ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των ίδιων των φόρων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Ζωγραφίδης για τη Ρόδο, λέγοντας ότι το εργατικό δυναμικό του νησιού είναι κατά κύριο λόγο εποχιακό προσωπικό, το οποίο έχει μάξιμουμ 6,5 μήνες απασχόληση και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να έχει 1000 ευρώ εισόδημα. Αυτοί θα πληγούν περισσότερο απ’ όλους φορολογικά διότι θα δουν το φόρο μισθωτών υπηρεσιών που τους παρακρατείται κάθε μήνα στην απόδειξη πληρωμής τους να αυξάνεται και θα χάσουν σίγουρα 7%-8% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Αυτό όμως-τόνισε-που δεν γνωρίζει κανένας είναι ότι τον Απρίλιο με επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εργασίας, η Ρόδος ήταν η πρώτη πόλη σε όλη τη χώρα η οποία έχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων. Δηλαδή, είναι η πόλη η οποία έχει δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας και απέχει από τη δεύτερη με μεγάλη διαφορά, περίπου 20%. Η Κως είναι η πέμπτη στη σειρά.
Γι’ αυτό, όπως είπε, όταν ένας βουλευτής πάει να ψηφίσει αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι καταδικάζει και τον ίδιο τον τόπο που γεννάει αυτές τις θέσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου
Καταρχήν, ο Πρόεδρός του, κ. Μαντάς κατήγγειλε ότι η προϊσταμένη της μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ δεν του έδινε τη δίωρη άδεια που ζητούσε για να συμμετάσχει στη συνέντευξη και έτσι ήταν…παράνομος. Μάλιστα, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να απευθυνθεί στα Δικαστήρια.
Για το θέμα είπε ότι ο ΙΣΡ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι επιστήμονες και ελευθεροεπαγγελματίες, βιώνει τη λαίλαπα μίας κυβέρνησης η οποία δεν έχει όρια, δεν έχει λογική, δεν έχει πρόγραμμα και οδηγεί τη χώρα και μαζί και εμάς στην πλήρη εξαθλίωση.

Ανέφερε, ακόμη, ότι της συνέντευξης τύπου προηγήθηκε σύσκεψη με όλους τους εκπροσώπους των φορέων και θεώρησαν σκόπιμο να βρεθούν όλοι μαζί και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ούτως ώστε να καταγγείλουν αυτή την φοροληστρική επιδρομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγεί στο πουθενά και επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις των Δ.Σ. μαζί με τα μέλη τους και τους πολίτες. Εκείνο που διεκδικούν είναι το δίκαιό τους και την αλλαγή αυτών των φοροεισπρακτικών και ληστρικών εισφορών.
Ο ΙΣΡ καταγγέλλει το νέο αυτό χτύπημα της κυβέρνησης στους επιστήμονες και τους ελευθεροεπαγγελματίες γενικά. Κλείνοντας, είπε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει προσυπογράψει μαζί με τους δανειστές τη γενοκτονία των Ελλήνων επιστημόνων ανεξαρτήτως εργασιακής ιδιότητας και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «καρτέλ» μεγαλοεπιστημόνων.

Το ΕΒΕΔ
Εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο, ο κ. Κακλιός είπε ότι και από την πλευρά τους έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν μέχρι τώρα για το φορολογικό-ασφαλιστικό, διαμαρτυρόμενοι και σε συνεργασία με τα ανώτατα όργανα.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι την τελευταία οκταετία, το ΕΒΕΔ έχει χάσει 8,5 χιλιάδες μέλη, δηλαδή έχουν κλείσει 8,5 χιλιάδες επιχειρήσεις στη Ρόδο, κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες ή μεγάλες. Βέβαια, άνοιξαν κάποιες οι οποίες όμως από την έρευνα που έκαναν, έχουν μικρή χρονική διάρκεια και είναι συνήθως του κλάδου της γρήγορης εστίασης. Στατιστικά, οι επιχειρήσεις αυτές, αντέχουν οκτώ με δώδεκα μήνες και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το ασφαλιστικό δεν οδηγεί πουθενά αφού δυστυχώς αυτά που θα πληρώσουν και οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες δεν θα τα πάρουν ποτέ πίσω ως σύνταξη ή ιατρική μέριμνα, είπε ακόμη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις της ΓΕΣΕΒΕ άλλες 150 χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν μέχρι τα τέλη του έτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ΤΕΕ
Ο Πρόεδρός του, κ. Γλυνός, είπε ότι θα επιθυμούσαν να καθιερωθεί ένα μέτωπο τοπικά ώστε να ξέρουν οι κυβερνώντες τι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αντί μετά από επτά χρόνια λαίλαπας να ανακοινώνονταν κάποια αναπτυξιακά μέτρα, μάλλον η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μηχανικοί να μείνουν άνεργοι, κάτι που γίνεται σαφές μετά το τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη. Θα αποτελούν…είδος προς εξαφάνιση, όπως είπε χαρακτηριστικά, και το μόνο που θέλει να δημιουργήσει κάποιος είναι ένα κυνήγι των ελευθεροεπαγγελματιών. Όπως εξήγησε, ο κ. Γλυνός, οι μηχανικοί, πέραν του ότι έχουν ένα μικρό ποσοστό μεγαλύτερη επιβάρυνση στον ΕΦΚΑ, έχουν και το μεγάλο μειονέκτημα που κληρονόμησαν από τον πρώην ΤΣΜΕΔΕ, αφού σήμερα για να κάνουν τη δουλειά τους πρέπει να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο κλάδος των μηχανικών είναι ένας από τους κλάδους των επαγγελματιών που έχει πληγεί περισσότερο, λόγω και της οικοδομικής δραστηριότητας που πλέον είναι μηδαμινή. Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης μείωσε δραματικά τις παροχές, αύξησε τις εισφορές και φυσικά το κούρεμα του κύριου όγκου των αποθεματικών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που έχει ενσωματωθεί με τον ΕΦΚΑ και τους άφησε τα άσχημα κατάλοιπά του.
Κλείνοντας, ο κ. Γλυνός είπε ότι προσωπική και ονομαστική ευθύνη θα έχουν οι βουλευτές εάν ψηφίσουν αυτά τα μέτρα.

Ο ΔΣΡ
Εκπροσωπώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο, κ. Καταβενάκης είπε ότι πάντα ήταν μπροστάρης σε όλες τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των ελευθέρων επαγγελματιών διότι, τα τελευταία χρόνια, αν και δίνουν τον παλμό στην κοινωνία, έχουν καταλήξει να είναι ο κυριότερος εχθρός της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που θεσπίζονται μέτρα εναντίον τους και καλούνται πάλι εκείνοι για άλλη μία φορά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Αυτή τη στιγμή, ο κοινός παρανομαστής σε όλους τους είναι ότι δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης αφού δεν υπάρχει μέλλον ούτε για τους παλαιότερους ούτε για τους νεότερους. Από την πλευρά τους, θέλουν να δώσουν στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι, τα συγκεκριμένα μέτρα, η προχειρότητα με την οποία ψηφίζονται και στη συνέχεια εφαρμόζονται δεν τους οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην εξαθλίωση.

Το ΕΚΡ
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, κ. Χατζησάββας, συνεχάρη τα Δ.Σ. και τους Πρόεδρους των επιστημονικών φορέων της περιοχής μας και του ΕΒΕΔ και του ΕΣΡ, για την πρωτοβουλία που πήραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική που έρχεται η οποία ισοπεδώνει όχι μόνο δικαιώματα εργαζομένων αλλά και συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, μικρών επιχειρηματιών.
Όπως είπε, το 4ο μνημόνιο, το πρώτο που φέρνει είναι ένας πολύ θλιβερός μπουναμάς για τους ήδη συνταξιούχους και αυτούς οι οποίοι θα βγουν το επόμενο διάστημα στη σύνταξη. Μέχρι το 2019 προβλέπει έτσι κι αλλιώς οριστική κατάργηση του ήδη αναιμικού ΕΚΑΣ, καταργείται η προσωπική διαφορά και μετέτρεψαν τη σύνταξη σε εθνική. Αυτό σημαίνει ότι κόβονται δύο συντάξεις για τους συνταξιούχους ενώ μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου υπάρχει τεράστια μείωση άμεσα στη μισθοδοσία που θα καταβάλλεται στους εργαζόμενους αφού η παρακράτηση θα γίνεται στο μισθό τους.

Είπε, τέλος, ότι τα αντίμετρα είναι «μία κοροϊδία και μία απάτη αφού τα μέτρα είναι οριζόντια ενώ τα αντίμετρα επιλεκτικά». «Μας αφαιρούν το εισόδημα, μας μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις, οδηγούν στη φτωχοποίηση τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες και από την άλλη μεριά μας παραπέμπουν στα συσσίτια τα λαϊκά τα οποία θα στήσουν», τόνισε ο ίδιος και ανέφερε ακόμη ότι προβλέπεται φωτογραφική διάταξη για να ανοίγουν οι πολυεθνικές εταιρίες τις Κυριακές, κάτι που αναμένεται να έρθει και στη Ρόδο και θα οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και σε απολύσεις. Κλείνοντας, κάλεσε όλους στην αυριανή συγκέντρωση στο ΕΚΡ η οποία θα είναι μαζική και ενωτική.

Ο ΕΣΡ
Ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Μπόνης είπε, μεταξύ άλλων, ότι πανελλαδικά όλοι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συνασπιστεί γι’ αυτό το βάρβαρο νέο μνημόνιο που φέρνει η κυβέρνηση και θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις του ΕΚΡ. Μέσα τους έχουν φθάσει να πιστεύουν ότι το επόμενο θα είναι με ένα νόμο…να κλείσουν όλοι και να μας οδηγήσουν στον κρατισμό.

Λογιστές-φοροτεχνικοί
Εκ μέρους της Ένωσης λογιστών-φοροτεχνικών-ελευθεροεπαγγελματιών Ρόδου, ο Πρόεδρός της κ. Ηρακλείδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι βλέποντας την όλη κατάσταση που δημιουργείται, οδηγούμαστε από το κακό στο χειρότερο και αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα από τους πελάτες τους, τους ιδιώτες, είπε ότι ενώ το τέλος της αξιολόγησης πλησιάζει, νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των περικοπών και των φορολογικών βαρών που έχει απελπιστικά μεγαλώσει αλλά τις δεχόμαστε μοιρολατρικά τις επιδρομές στην τσέπη μας.

Διαβάστε ακόμη

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank