Το 6ο Γυμνάσιο συμμετέχει στο πρόγραμμα-Φεστιβάλ «Cineμάθεια, 2017»

Το 6ο Γυμνάσιο συμμετέχει στο πρόγραμμα-Φεστιβάλ «Cineμάθεια, 2017»

Το 6ο Γυμνάσιο συμμετέχει στο πρόγραμμα-Φεστιβάλ «Cineμάθεια, 2017»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 801 ΦΟΡΕΣ

Μαθητές της Γ’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Ρόδου λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «CINEμάθεια, 2017». Το θέμα των ταινιών μυθοπλασίας εφέτος είναι: «Μια φωτογραφία αφηγείται.…».

Στόχοι του φεστιβάλ είναι η εξοικείωση με την παραγωγή και τη σύνθεση κινηματογραφικής δημιουργίας. Η ανώτατη συνολική διάρκεια κάθε ταινίας –περιλαμβανομένων και των τίτλων της– έχει ορισθεί στα δέκα λεπτά. Βραβεία θα απονεμηθούν στις τρεις καλύτερες ταινίες κάθε κατηγορίας, καθώς και στις καλύτερες ερμηνείες αγοριού και κοριτσιού των ταινιών μυθοπλασίας. Το πρώτο βραβείο κάθε κατηγορίας θα είναι μία ψηφιακή videocamera – εφόσον, βέβαια, οι ταινίες που θα έχουν κατατεθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, videoclip) θα είναι τουλάχιστον πέντε. Η απονομή λοιπών βραβείων (σεναρίου, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας κ.τ.λ.) και ειδικών διακρίσεων επαφίεται στην εκτίμηση της Κριτικής Επιτροπής. Το Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2017» θα διεξαχθεί στη Χίο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 2017.

Μετά από τη δική μου παρότρυνση, οι μαθητές των τμημάτων Γ3,4(προχωρημένοι) στα Αγγλικά (20 άτομα) και Γ5 (18 άτομα) εξέφρασαν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν από μία ταινία μυθοπλασίας με δικό τους σενάριο. Αρχικά χωριστήκαμε σε ομάδες για να αποφασίσουμε ποιά παιδιά θα συγγράψουν το σενάριο, ποια θα ερμηνεύσουν τους ρόλους, ποια θα βοηθούν στις σκηνές, ποιά θα χρησιμοποιούν την camera, ποιά θα βοηθούν στη σκηνοθεσία και ποιά θα βοηθούν στη επιλογή των χώρων. Η δουλειά ήταν πολλή, οι κοινές μας ώρες λίγες. Ωστόσο, τα ίδια τα παιδιά επέμεναν παρά τις αντιξοότητες, να προχωρήσουμε στη δημιουργία της ταινίας μας.

Μου παραδόθηκαν δύο σενάρια που είχαν σαν θέμα τη ζωή των παιδιών στο σχολείο. Το τμήμα Γ3,4(α) δημιούργησε μια ταινία με θέμα τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της. Ο τίτλος της ταινίας τους είναι: «Είναι ωραίο να είσαι ο εαυτός σου….». Η ομάδα του σεναρίου αποτελείται από τις: Μαγκάκη Μαρία-Ιωάννα, Μαριεττάκη Ειρήνη, Διμέλλη Δέσποινα και Κώστα Αναστασία.

Το θέμα της ταινίας πραγματεύεται το μεγάλο πρόβλημα που πολλοί έφηβοι έχουν σε σχέση με την εικόνα τους. Για να γίνουν αρεστοί κάνουν διάφορα πράγματα και τελικά χάνουν τον εαυτό τους. Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι: «Πρέπει να προσπαθούν να μοιάσουν στους άλλους, ή να παραμείνουν ο εαυτός τους;» Τα παιδιά δίνουν τη δική τους απάντηση σε αυτό το ερώτημα.


Η δεύτερη ταινία είναι βασισμένη στο σενάριο μιας μαθήτριας, της Μαρίας Φράγκου-Στόεβα. Ο τίτλος της ταινίας είναι: «Τα λόγια πληγώνουν..» Περιγράφει τη ζωή μιας έφηβης που είναι συνεχώς θλιμμένη και απόμακρη. Δεν είναι αποδεκτή από τους συμμαθητές της που όταν μαθαίνουν πως ζει στο ορφανοτροφείο γίνονται ακόμη πιο σκληροί απέναντί της. Μέχρι που…

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως και οι δύο ταινίες είναι πολύ ευαίσθητες και δεν πραγματεύονται κάτι εύπεπτο και συνηθισμένο. Είναι καθ’ ολοκληρία δημιουργίες των παιδιών που συνεργάστηκαν και ξόδεψαν πολλές ώρες για γυρίσματα εντός και εκτός σχολείου, μετά από εκδρομές, γιορτές ή Σάββατα. Οι μαθητές μου αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως πάντα υπάρχουν παιδιά με ευαισθησίες, που μπορούν να συνεργασθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν. Τους αξίζει λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο και σε αυτούς και στους γονείς τους που ανάθρεψαν τέτοια αξιόλογα παιδιά. Οι ομάδες μας ήταν:

Ταινία: «Είναι ωραίο να είσαι ο εαυτός σου...»
Σενάριο-Σκηνοθεσία-Διάλογοι-Camera:
Μαρία-Ιωάννα Μαγκάκη, Ειρήνη Μαριεττάκη, Δέσποινα Διμέλλη, Αναστασία Κώστα, Μαριάντζελα Μυριαλλάκη
Ερμήνευσαν:
Μάρκος: Μάρκος Κόττορος- Γιαρμάς,
Γιάννης: Γιάννης Οθείτης
Δέσποινα: Δέσποινα Διμέλλη
Μαρία: Μαρία-Ιωάννα Μαγκάκη,
Αναστασία : Αναστασία Κώστα
Συμμαθητές επικριτικοί:
Νίκος Μηνάς, Ειρήνη Μαριεττάκη, Γιώργος Γιάκλος
Συμμαθητές συγκαταβατικοί:
Γιώργος Αλεξάνδρου, Ευαγγελία Ζούγκα,
Μαρία Καραγκούνη, Τάσος Κρητικός, Δημήτρης Μαυρίλας
Μαθητές της τάξης:
Σταμάτης Βιτζηλαίος, Μιχαήλ Ιντζάς, Σήλια Καντιδενού,
Κωνσταντίνος Κιουρτζής, Γιάγκος Καπετανάκης, Νίκος Μαυρουδής,
Μαντώ Νικολοπούλου, Δημήτρης Παγώνης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Αφίσα: Δημήτρης Μαυρίλας

Για τη δεύτερη ταινία μας: «Τα λόγια πληγώνουν..» οι συντελεστές ήταν:
Διάλογοι-Σκηνοθεσία: Φράγκου-Στόεβα Μαρία-Μιχαέλα, Σαράντη Χριστίνα, Παπανδρέου- Νικολάκου Λέττυ, Ραχιώτη Ιωάννα, Σιδηροπούλου Αικατερίνη-Δέσποινα, Μυριαλλάκη Μαριάντζελα
Έπαιξαν:
Μαρία: Φράγκου-Στόεβα Μαρία-Μιχαέλα
Συμμαθήτριες: Παπανδρέου- Νικολάκου Λέττυ, Ραχιώτη Ιωάννα, Σαράντη Χριστίνα, Σιδηροπούλου Αικατερίνη-Δέσποινα, Φεϊνάι Νταβίνα
Θάνος: Παπαπαύλου Αθανάσιος
Εκφοβιστικοί συμμαθητές: Τσαφής Δαμιανός, ΤοπούζηςΚωνσταντίνος, ΤσαγγαρινόςΓιώργος, Πηδιάκης Μανόλης, Τριντής Βασίλης
Συμμαθητές: Σαράντης Ραφαήλ, Σεχρεμέλης Παναγιώτης, Τσικνής Κωνσταντίνος, Φτακλάκης Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου Γεώργιος
Camera - Βοηθός σκηνοθέτης: Τζωρτζακάκης Γιώργος
Αφίσα: Πηδιάκης Μανόλης

Ευχαριστούμε την Gelateria Ice Art και το κατάστημα Colloseum fashion club, που μας φιλοξένησαν για κάποιες εξωτερικές σκηνές. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους μαθητές μου που πραγματικά με έκαναν περήφανη. Γελάσαμε πολύ και απολαύσαμε την όλη διαδικασία. Συγχαρητήρια παιδιά και καλή συνέχεια καθώς φέτος τελειώνετε το Γυμνάσιο και πάτε στο Λύκειο. Καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνετε!
Υπεύθυνη καθηγήτρια-montage: Μυριαλλάκη Μαριάντζελα (Αγγλικής)

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου