Ξεκίνησαν χθες τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Ξεκίνησαν χθες τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Ξεκίνησαν χθες τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 267 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τα δύο προγράμματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Με τη χθεσινή υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό ξεκινά άμεσα η διαδικασία υποβολής και ένταξης έργων στα προγράμματα.

«Με τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία στις τοπικές κοινωνίες που θα τις βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και στηρίζουμε τα νησιά που σήκωσαν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί «όλους τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, που μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στα Προγράμματα, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για έργα στοχευμένα, που απαντούν στις αναπτυξιακές ανάγκες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών τους». Επιπλέον σημειώνει ότι τα Προγράμματα είναι ήδη έτοιμα και τις επόμενες μέρες θα ενταχθούν τα πρώτα έργα.

ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΓΑΚΗ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης, με αφορμή την έναρξη των ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ξεκινούν σήμερα, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση με συνέπεια ξεδιπλώνει το αναπτυξιακό της σχέδιο για τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία που δίνει στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας. Με τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με χρηματοδότηση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, στηρίζουμε τις κοινωνίες του ανατολικού Αιγαίου, τους ακρίτες νησιώτες που δίπλα στα μόνιμα προβλήματά τους αντιμετωπίζουν την οξυμένη ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού.

Η οικονομική και κοινωνική συνοχή, αποτελεί προτεραιότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη νησιωτική χώρα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου, που καλούνται σήμερα, παράλληλα με τον στρατηγικό αναπτυξιακό τους σχεδιασμό να στηρίξουν με κοινωνικές δράσεις τους νησιώτες που προσφέρουν στη διαχείριση του προσφυγικού και στέλνουν καθημερινά ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης σ’ όλη την Ευρώπη.

Με τη σημερινή υπογραφή της απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό, ξεκινά άμεσα η διαδικασία υποβολής και ένταξης έργων στα Προγράμματα και γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας για την επιτυχή εφαρμογή πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος τη συνεργασία Κυβέρνησης – Κοινοβουλίου – Περιφερειών, στην αναζήτηση τρόπων που θα εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών οικονομιών. Με την ενεργοποίηση και άλλων μηχανισμών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από τις περιφερειακές ανισότητες σε τοπικό επίπεδο και την προώθηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που δίνουν έμφαση στις κοινωνικές δράσεις, προς όφελος των πιο ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού των νησιών μας.»

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης