Το πνεύμα της Ρόδου κυριάρχησε στη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών

Το πνεύμα της Ρόδου κυριάρχησε στη  σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών

Το πνεύμα της Ρόδου κυριάρχησε στη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 725 ΦΟΡΕΣ

Τον Αύγουστο του 2018 θα γίνει η τρίτη σύσκεψη

Το «πνεύμα της Ρόδου», η συγκρότηση δηλαδή μίας θετικής ατζέντας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή, μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων, είναι εκείνο που αναδείχθηκε από τον «οικοδεσπότη» Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά, κατά τη 2η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που άρχισε τις εργασίες της χθες στη Ρόδο και ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη 23 Μαΐου.

Καταρχήν, πραγματικό «φρούριο» είναι από την Κυριακή το ξενοδοχείο Ρόδος-Πάλλας όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες της Διάσκεψης το τελευταίο διήμερο, καθώς δεν μπορεί να περάσει ούτε…κουνούπι στο ξενοδοχείο και ειδικά στο χώρο διεξαγωγής των εργασιών της Διάσκεψης, δίχως να ελεγχθεί πέραν της μίας φοράς.

Ως γνωστόν, οι αστυνομικοί που βρίσκονται στις επάλξεις για την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων είναι εκατοντάδες αφού μόνο από την Αθήνα έφθασαν στο νησί περί τους 300. Η παρουσία τους είναι αισθητή πέριξ του ξενοδοχείου αλλά ειδικά μέσα όπου για να μπει κανείς πρέπει να περάσει από ανιχνευτή μετάλλων όχι μόνο στην είσοδο αλλά και στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου του Ρόδος-Πάλλας.

Ας προσθέσει κανείς σ’ αυτά και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που από την Κυριακή…κόβει βόλτες πάνω από τον κόλπο της Ιαλυσού.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφθασε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, μαζί με άλλους ομολόγους του, όπως η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, ήταν πραγματικά ευδιάθετος και χαιρετούσε όλους. Χθες το πρωί υποδέχθηκε τους Υπουργούς, Υφυπουργούς και αξιωματούχους από 20 χώρες συνολικά, οι οποίοι βρέθηκαν εδώ, στη Διάσκεψη της Ρόδου, για να συζητήσουν μία σειρά από «καυτά» ζητήματα που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή όπως η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός στις σχέσεις μεταξύ κρατών, ο ιδεολογικός, θρησκευτικός κοσμοθεωρητικός φανατισμός και οι έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά και να στρέψουν τη συζήτηση σε μία «θετική ατζέντα».

Σήμερα το μεσημέρι, με τη λήξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματά της, όπως και πέρυσι. Ήδη, κατά τη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του ανακοίνωσε ότι η 3η Διάσκεψη της Ρόδου θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2018.

Μιλώντας προς τους ομολόγους του και τους αξιωματούχους των χωρών αυτών, χθες, είπε ο κ. Κοτζιάς: «Το πνεύμα της Ρόδου, όπως το αποκάλεσε πρώτος ο υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου, Μπασίλ, είναι το πνεύμα της συγκρότησης μίας θετικής ατζέντας για την περιοχή μας και τη συνεργασία που αναπτύσσουμε, μια σφαιρική αντίληψη για την ασφάλεια και την προστασία/σεβασμό των συνόρων.

Είναι το θετικό πνεύμα στην ανάπτυξη του διαλόγου και στις δημιουργικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε. Το πνεύμα της δημιουργικής ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών. Η σφυρηλάτηση σχέσεων αδελφοσύνης μεταξύ των λαών μας αλλά και της νεολαίας.
Το πνεύμα της Ρόδου είναι η αναβίωση των χιλιάδων ετών συνεργασίας και ανταλλαγής αγαθών, πολιτισμών, ιδεών ανάμεσα στις χώρες μας, είναι η έκφραση της ιστορικής ενότητας της ΝΑ Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική και τις ανατολικές πλευρές της Μεσογείου, της χερσονήσου των Βαλκανίων και της Ιταλίας με τα κράτη του Κόλπου».

Αναλυτικά, στη 2η Διάσκεψη της Ρόδου, συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 20 χώρες.
Από αυτές, οι 12 είναι αντιπροσωπείες από Αραβικά Κράτη και συγκεκριμένα: Την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αλγερία, τη Λιβύη, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Λίβανο και την Τυνησία. Επίσης, συμμετέχουν 7 αντιπροσωπείες Ευρωπαϊκών χωρών μαζί με την Ελλάδα και συγκεκριμένα: Από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία. Ακόμη, στη Διάσκεψη μετέχει ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών και το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, όπως και εκπρόσωπος της Ινδονησίας με το status του παρατηρητή.

Από χθες βρίσκονται στη Ρόδο: Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Γιάννης Κασουλίδης, ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου κ. Σαμέχ Χασάν Σούκρι, η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας κα Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, ο ΥΠΕΞ της Λιβύης κ. Μοχάμεντ Ταχέρ Σιαλά, ο ΥΠΕΞ της Σλαβακίας κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ (σ.σ. αναμενόταν να φθάσει χθες το απόγευμα) και η ΑΝΥΠΕΞ της Αλβανίας κα Οντέτα Μπαρμπαλούση.
Οι υπόλοιπες χώρες εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη από υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι όλοι οι αξιωματούχοι πήραν δώρο ένα βιβλίο για τη Ρόδο από το Δήμο.

Η ομιλία του Υπουργού
Να εντείνουν τον βηματισμό τους στην ανάπτυξη της κοινής θετικής συνεργασίας στον κοινό ιστορικό- γεωγραφικό χώρο, που είναι «σταυροδρόμι δυνατοτήτων και κινδύνων, θετικών προοπτικών», αλλά και «πολλαπλών δυνάμεων που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και τον έλεγχο του», κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τους συμμετέχοντες υπουργούς και υψηλούς αξιωματούχους 15 αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών από το βήμα της 2ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που άρχισε τις εργασίες της χθες στη Ρόδο.

Ο κ. Κοτζιάς, στην εναρκτήρια ομιλία του, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση για τα επόμενα συντονισμένα και σαφή βήματα, ικανά να οικοδομήσουν έναν κοινό χώρο ασφάλειας με βάση τη διεθνή εμπειρία και ιδιαίτερα εκείνη του ΟΑΣΕ.

Έναν κοινό χώρο, όπως τόνισε, συνεργασίας και διαμόρφωσης ενός πολλαπλού συστήματος δικτύων διασύνδεσης περιοχών και κρατών, μιας θετικής ατζέντας στη βάση του σεβασμού των συνόρων, του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, από όλες τις πλευρές «ώστε να μη επιτρέψουμε τον νομικά ανιστόρητο αναθεωρητισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, να εδραιωθεί η εθνική κυβέρνηση της Λιβύης, να λυθεί το Κουρδικό, ειρηνικά και μακροχρόνια, να ενισχυθεί οικονομικά η Ιορδανία και ο Λίβανος, ιδιαίτερα από την ΕΕ, και να σταματήσει η πολιτική ανατροπής καθεστώτων που δεν συνοδεύεται από δίκαιες λύσεις.

«Το περιβάλλον μας» σημείωσε «πρέπει να γίνει πιο σταθερό και ασφαλές. Όταν ήμαστε ανάμεσα σε 5 μεγάλες συγκρούσεις και πολλαπλές τρομοκρατικές δράσεις, αυτό έχει το κόστος του, για τον τουρισμό, για τις επενδύσεις, για το πώς βλέπουν και αντιλαμβάνονται οι κοινωνίες μας το σήμερα και το αύριο, ιδιαίτερα οι νέες γενιές.

Και επειδή καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις σημερινές μεγάλες προκλήσεις, απαραίτητη είναι η συνεργασία μεταξύ μας, με την ΕΕ καθώς και με άλλες περιφερειακές οργανώσεις, όπως αυτές του αραβικού χώρου».

Ειδικότερα, πρότεινε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας από υψηλόβαθμους διπλωμάτες των συμμετεχόντων κρατών, οι οποίοι, εντατικά και συντονισμένα, θα μελετήσουν τους οργανισμούς ασφαλείας -πώς, σε ποια πεδία και με ποια μέθοδο αναπτύχθηκαν- ώστε να συγκροτηθεί μια δομή ασφαλείας αρχικά για την ανατολική Μεσόγειο, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να επεκταθεί ανατολικότερα και νοτιότερα.

«Χρειάζεται να κάνουμε ένα δικό μας σχέδιο, ενταγμένο στις αποφάσεις του ΟΗΕ και με τη συνδρομή των περιφερειακών οργανώσεων, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι αιτίες που φέρνουν αυτή την αστάθεια: η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός στη σχέση κρατών, ο ιδεολογικός, θρησκευτικός, ο κοσμοθεωρητικός φανατισμός και οι έξωθεν παρεμβάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ειδικότερα για το τελευταίο -για το οποίο, όπως τόνισε, "σπάνια γίνεται συζήτηση" αλλά αποβαίνει καθοριστικό για την πιο "εύκολη" εκδήλωση των παραπάνω αρνητικών φαινομένων- ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, μεγάλες και περιφερειακές, που τροφοδοτούν εντάσεις και πολέμους με αποτέλεσμα να μην εξαντλείται καμία πλευρά στο βαθμό που θα περίμενε κανείς, προκειμένου να αναζητήσει την κατάπαυση πυρός, την απόσυρση των εξωτερικών παραγόντων, την ειρήνη».

«Κι αυτό πρέπει, κατά συνέπεια, να το κάνουμε όλοι μαζί», «με τη συνεργασία, τον διάλογο και την σύμπραξη», «γιατί τα προβλήματα της περιοχής δεν μπορούν να λυθούν απέξω» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Γι' αυτό λέμε: όχι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε κράτους που οδηγούν συχνά σε εντάσεις. Προώθηση κουλτούρας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.
Αν αυτό δεν είναι άμεσα δυνατό, διαμόρφωση δικτύων συνεργασίας και άμεσων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε πολλαπλούς τομείς.

Κοινές δράσεις και ανάπτυξη, περαιτέρω, της συνεργασίας, που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και στη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους οι αραβικές χώρες, στους θεσμούς αυτής της συνεργασίας και με κινητήρια δύναμη το όραμα που μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού για μια Ανατολική Μεσόγειο ασφαλή και σταθερή. Περιοχή ανάπτυξης συνεργειών και ειρήνης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στο ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα και στις θαλάσσιες μεταφορές, προτείνοντας την ανάπτυξη θετικής ατζέντας συνεργασίας με επίκεντρο τη θάλασσα σε τομείς καινοτομίας που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία όλων των χωρών καθώς και τη συγκρότηση ενός δικτύου των ινστιτούτων για την θαλάσσια κατάρτιση και έρευνα σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων. Ανάλογη συνεργασία θα μπορούσε να υπάρχει, όπως είπε, και ανάμεσα στα κέντρα ανάλυσης των υπουργείων Εξωτερικών καθώς και των αρμόδιων υπουργείων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ως κομβικό σημείο, στο ζήτημα της ασφάλειας, προέταξε την καταπολέμηση των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και της αποτροπής του εμπορίου ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών, ιδιαίτερα εκείνων των εγκληματικών κυκλωμάτων που προάγουν τη διακίνηση μεταναστών και συνδέονται συχνά με τη τρομοκρατία και την χρηματοδοτούν. Και πρότεινε τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ενός Φόρουμ για τη μετανάστευση και την καταπολέμηση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης.

Ειδικότερα για τις ροές μετανάστευσης και προσφυγιάς, «προϊόν συγκρούσεων, πολέμων οικονομικής και κοινωνικής παρακμής», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «απαιτείται να ελεγχθούν ήδη από τις περιοχές προέλευσής τους καθώς οι μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων υπό άθλιες συνθήκες δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του πλέον άθλιου εγκλήματος, αυτό του Human Trafficking, και δημιουργούν συνθήκες αναβίωσης του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, της τρομοκρατίας».

Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης της ασφάλειας με την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και στον ιδιαίτερο ρόλο που θα παίξει η πιο συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η συνεργασία στις ερευνητικές δραστηριότητες, οι ανταλλαγές μαθητών φοιτητών διδασκόντων και ερευνητών καταθέτοντας την ιδέα για την παροχή μικρού αριθμού υποτροφιών με στόχο την υλοποίηση των παραπάνω. Αλλά και τη διαμόρφωση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος για την περιοχή, την οικονομία της, τις κοινωνίες της ή και την ιστορία.

Στον τομέα της οικονομίας πρότεινε τη διοργάνωση μιας συνάντησης των αρμοδίων στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, επιλέγοντας τρεις κλάδους για στενότερη συνεργασία: τον τουρισμό, τις μεταφορές, κι έναν κλάδο βιομηχανίας, ή νέας τεχνολογίας ή και τα δύο μαζί, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να συμφωνηθεί, όπως είπε, και ένας οδικός χάρτης ενθάρρυνσης της συνεργασίας μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στον τομέα του πολιτισμού επανέφερε την ιδέα για την πιο εντατική και σχεδιασμένη συνεργασία και ειδικότερα στον κινηματογράφο και τη μουσική, καθώς και για κοινές δράσεις σε όλες τις χώρες της περιοχής μας για την προστασία των μνημείων.

«Πως θα γίνουν όλα αυτά; Με σχέδιο και συνεργασία» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς εξηγώντας ότι χρειάζεται η δραστηριοποίηση μίας διευθύνουσας ομάδας -συνδέσμου στα υπουργεία εξωτερικών των συμμετεχόντων κρατών- η οποία θα αναλάβει να συναντηθεί, αμέσως μετά το καλοκαίρι, και να σχεδιάσει και να προγραμματίσει με ακρίβεια και όλες αυτές τις δράσεις που θα στηρίξουν την τρίτη διάσκεψη στη Ρόδο, στα τέλη Αυγούστου του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη