Γενική συνέλευση των δικηγόρων για το Κτηματολόγιο

Γενική συνέλευση των δικηγόρων για το Κτηματολόγιο

Γενική συνέλευση των δικηγόρων για το Κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 394 ΦΟΡΕΣ

Θα γίνει στις 29 Μαΐου, όπως αποφάσισε η διοίκηση του συλλόγου

Έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του, συγκαλεί την προσεχή Δευτέρα 29 Μαΐου ο δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου με μοναδικό θέμα την ένταξη του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η απόφαση λήφθηκε χθες, από το διοικητικό συμβούλιο του επιστημονικού συλλόγου το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεση του στις όποιες ενέργειες γίνονται για την κατάργηση του Κτηματολογίου της Ρόδου.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, καταδικάζεται «οποιαδήποτε ενέργεια και προσπάθεια ένταξης του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο ερήμην του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις και οι προτάσεις του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου αναφέρει τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κατά την έκτακτη συνεδρίαση του στις 23 Μαΐου 2017 δηλώνει ότι είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια και συζήτηση ένταξης του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικού Κτηματολόγιο εάν :
1) Δε μεταγραφούν οι απροσδιορίστου αριθμού εκκρεμούσες πράξεις στα κτηματολογικά βιβλία.
2) Δε μηχανογραφηθούν οι υφιστάμενες κτηματολογικές μερίδες.
3) Δε διευκρινιστεί ο τρόπος και οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών και η προστασία της ιδιοκτησίας.

Καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια και προσπάθεια ένταξης του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο ερήμην του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις και οι προτάσεις του.
Για το λόγο αυτό συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του τη Δευτέρα 29 Μαΐου και ώρα 12 στα γραφεία του Συλλόγου.

Από το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Σαρρής
Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλειος Καταβενάκης»

Υπενθυμίζεται πως το θέμα το ανέδειξε τοπικά «η Ροδιακή» η οποία και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της σε νομοσχέδιο που πρόκειται εντός των ημερών να κατατεθεί στη Βουλή, με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω και η απόλυση του προσωπικού τους!

Βάσει των ίδιων διαρροών, τα κτηματολόγια θα περάσουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος (σήμερα είναι ως γνωστόν στο υπουργείο Δικαιοσύνης).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κτηματολογικό γραφείο σε κάθε νομό με την κατάργηση όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων καθώς και των Κτηματολογικών Γραφείων Κω και Ρόδου, τα οποία περνούν από τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργού Γιώργου Σταθάκη που βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Με τη νέα δομή, η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) από Ανώνυμη εταιρία του δημοσίου που είναι σήμερα, μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αναλαμβάνοντας το τιτάνιο έργο της κτηματογράφησης της χώρας μέχρι το 2020 και παράλληλα την λειτουργία των 395 υποθηκοφυλακείων που πλέον κρατικοποιούνται (τα 17 από αυτά είναι ήδη κρατικά).

Για πρώτη φορά ιδρύεται ένας νέος ενιαίος φορέας και δημιουργείται ένας κοινός κουμπαράς, αφού στα έσοδα από τα τέλη κτηματογράφησης θα προστεθούν και τα έσοδα από τις συναλλαγές των υποθηκοφυλακείων που θα χρηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση του έργου.

Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή αφού θα χρειαστούν άλλα επτά χρόνια δηλαδή ως το 2027, ώστε οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο να γίνουν οριστικές, να μην μπορούν δηλαδή να αμφισβητηθούν από κανένα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ
«Τα Κτηματολόγια Ρόδου, Κω και Λέρου δεν κλείνουν. Αλλάζουν φορέα».
Αυτό δήλωσε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Δεν υπάρχει πρόταση για κατάργηση των κτηματολογίων. Η πρόταση είναι να φύγουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Καταργούνται υπό την έννοια ότι συστήνονται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος» ξεκαθάρισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι θα εκσυγχρονιστούν και θα λειτουργούν με τους κανόνες που λειτουργεί το Κτηματολόγιο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο