Απονομή βραβείων Μοσκόβη

Απονομή βραβείων Μοσκόβη

Απονομή βραβείων Μοσκόβη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 664 ΦΟΡΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 22 Μαίου και ώρα 19.30, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων η τελετή απονομής των βραβείων Βασίλη Μοσκόβη 2016. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο Εκπρόσωπος του Οικ. Πατριαρχείου π. Ἐλευθέριος Χρυσοχόος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιός, οι βουλευτές Μ. Κόνσολας και Δ. Γάκης, ο πρώην υπουργός Γ. Νικητιάδης και ο τ. βουλευτής κ. Γ. Κασσάρας, ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, οι στρατηγοί – πρώην Διοικητές της 80 ΑΔΤΕ Γ. Σοφιανίδης, Κ. Γκίνης και Σ. Σεργεντάνης, εκπρόσωποι Δωδεκανησιακών Σωματείων και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο αντιπρόεδρος της βουλής Δημ. Κρεμαστινός, ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου ιδρύματος και τέως υπουργός Αριστ. Παυλίδης, ο πρόεδρος των Κώων Αττικής και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.

Η επιτροπή κρίσης αποτελούμενη από τους Μηνά Αλεξιάδη καθ. Λαογραφίας, Σεβαστή Κυπραίου και Κωνσταντίνο Αγαπητίδη, ομόφωνα πρότεινε το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2016» να μοιρασθεί στους: α) Μάγδα Μαριά και Συμεών Δοντά για το βιβλίο τους «Εκκλησίες και Εξωκκλήσια της Ρόδου, από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα», και β) Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ για το έργο του με τίτλο «Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και Παρόν».

Απονεμήθηκαν επίσης δύο τιμητικοί Έπαινοι στους: α) Κώὠστα Ιωάννου και Κώστα Κογιόπουλο για τη μελέτη τους με τίτλο «Σελίδες από την Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Κω την περίοδο της Κατοχής. (Οθωμανοκρατία-Ῑταλοκρατία)» και β) Γιάννη Πατέλλη για την μελέτη του «Η Υγεία στην Κάλυμνο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την Απελευθέρωση».

Τέλος, απεδόθη εύφημος μνεία στον Νίκο Στ. Μανούση για το βιβλίο του «Νίκος Μανούσης ο αγωνιστής της απελευθέρωσης» για τον εορτασμό των 70 χρόνων της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Ο Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων καθιέρωσε το βραβείο αυτό, τιμώντας τη μνήμη του δωρητή και επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη Βασίλη Μοσκόβη, μία πολυσχιδής προσωπικότητα η οποία συνδύαζε το πολύπλευρο ταλέντο του Λογοτέχνη, Ποιητή, Λαογράφου και Παιδαγωγού με την γνήσια αγάπη του για τα Δωδεκάνησα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα για τον τόπο καταγωγής του την Σύμη.

Με την βοήθεια της αδελφής του Ειρήνης Μοσκόβη μετέτρεψε από πολύ νωρίς το τριώροφο σπίτι του σε λίκνο της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Δωδεκανήσων, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν μουσειακό χώρο με πλούσια βιβλιοθήκη και εκθέματα εικαστικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά δώρισε το 1990 στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αποτελεί το επονομαζόμενο σήμερα Δωδεκανησιακό Σπίτι. Ο χώρος αυτός προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ταυτόχρονα προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες.

Σήμερα, η απονομή του εν λόγω βραβείου αποτελεί πλέον θεσμό και αποδίδεται ως φόρος τιμής στη μνήμη του Βασίλη Μοσκόβη. Ευχαριστίες ἐεκφράζονται προς τον Ὀοργανισμόὸ Πολιτισμού, ἈΑθλητισμούῦ καιὶ Νεολαίας τουῦ Δήμου Αθηναίων καιὶ την ὑυπεύθυνη τουῦ Δωδεκανησιακού Σπιτιούῦ κ. Αικατερίνη Τσάμη, που έχει αναλάβει την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιδρύματος και την φροντίδα του.

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη