Κάθειρξη έξι ετών σε γιατρό για την αποτυχημένη έκτρωση

Κάθειρξη έξι ετών σε γιατρό για την αποτυχημένη έκτρωση

Κάθειρξη έξι ετών σε γιατρό για την αποτυχημένη έκτρωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1266 ΦΟΡΕΣ

Από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου

Σε κάθειρξη 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και μη άσκηση του επαγγέλματός του για ένα έτος, καταδικάστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου 64χρονος γιατρός που υπηρετεί σε νοσοκομείο νησιού της Δωδεκανήσου και ο οποίος κατηγορείται ότι κατά την διάρκεια έκτρωσης άφησε στη μήτρα 40χρονης γυναίκας το κεφάλι του μωρού!

Το δικαστήριο μετά από πέντε συνεδριάσεις έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία τον 64χρονο γιατρό (μία ένορκος μειοψήφισε σε ότι αφορά την ενοχή του), με την έφεση όμως να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Επίσης αποφασίστηκε η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του γιατρού για δύο χρόνια και η μη άσκηση του επαγγέλματος τους για ένα έτος.

Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος γιατρός αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται κάνοντας λόγο για μία σπάνια περίπτωση έτσι όπως εξελίχθηκε.

Ωστόσο στα λεγόμενα του κατηγορουμένου αναφέρθηκε διεξοδικά στην αγόρευσης της, η εισαγγελέας της έδρας κ. Κυριακή Κλιάμπα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο ίδιος ο κατηγορούμενος με την απολογία του, απέδωσε στον εαυτό του τον «ενδεχόμενο δόλο» για την πράξη που κατηγορείται.

Η εισαγγελική λειτουργός, η οποία αγόρευσε για περίπου μία ώρα, αναφέρθηκε αρχικά στο νομικό μέρος της κατηγορίας που βάραινε τον 64χρονο και εν συνεχεία στα όσα αναφέρει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας για το ιατρικό επάγγελμα. Τον κώδικα αυτόν αλλά και τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη, οι γιατροί οφείλουν να τα τηρούν κατά γράμμα είπε, στην άσκηση του λειτουργήματος τους (σύμφωνα με τον Κώδικα τους δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα).

Η κα. εισαγγελέας, αναφέρθηκε στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη επέμβαση που έκανε ο γιατρός στην 40χρονη γυναίκα αλλά και στα αποτελέσματα αυτών. Μίλησε για τη μέθοδο που χρησιμοποίησε στην πρώτη επέμβαση ο 64χρονος γιατρός, (εμβρυοτομία) την οποία χαρακτήρισε «παρωχημένη» σύμφωνα και με τις εκθέσεις των επιθεωρητών υγείας, αφού σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη είθιστε να γίνεται καισαρική για την αφαίρεση του μωρού ή φυσιολογικός τοκετός με την χορήγηση φαρμάκων.

Η εμβρυοτομή- είπε η εισαγγελική λειτουργός- είναι η πλέον δύσκολη επέμβαση η οποία για να εκτελεστεί θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο γιατρό από οργανωμένο ιατρικό κέντρο και με πολύ προσοχή. Ωστόσο η επέμβαση στην 40χρονη έγινε, ενώ ήταν έγκυος ήδη 18 εβδομάδων, δηλαδή το έμβρυο ήταν ολοκληρωμένο και μπορεί να είχε φθάσει ακόμη και τα 18 εκατοστά!

«Παρόλα αυτά ενεργεί την επέμβαση αυτή και δυστυχώς για αυτόν μένει το κεφάλι του εμβρύου μέσα στο σώμα της γυναίκας» είπε χαρακτηριστικά η κα. Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι «αυτό το γνώριζε ο 64χρονος γιατρός, ξέρει τι έχει βγάλει» για αυτό και απευθύνθηκε στην νοσοκόμα για να δείξει το κεφάλι. Η Εισαγγελέας εξήγησε ότι αυτό το έκανε προκειμένου να «καλύψει τα νώτα του» να δείξει πως «εγώ ότι ήταν να πράξω το έκανα σωστά».

Η κα. Εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην δεύτερη επέμβαση που έγινε για να βρεθεί το κεφάλι και επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε, ο γιατρός «έκλεισε» την ασθενή ελπίζοντας ότι το αιμάτωμα θα αποβάλλονταν από μόνο του.

Η ίδια μίλησε και για την προσπάθεια όπως είπε της υπεράσπισης καθόλη τη δίκη, να επιρίψει ευθύνες στον χειρουργό γιατρό που συμμετείχε στη δεύτερη επέμβαση. Η Εισαγγελική λειτουργός ξεκαθάρισε πως σαφώς υπάρχει ευθύνη ίσως για σωματική βλάβη κατά συναυτουργία η οποία όμως έχει ήδη παραγραφεί καθώς έχουν περάσει 8 χρόνια, σε καμία όμως περίπτωση δεν φέρει ο χειρούργος γιατρός το μέγεθος της ευθύνης του 64χρονου!

Μίλησε και για την 40χρονη γυναίκα η κα. Εισαγγελέας λέγοντας πως κράτησε μία αξιοπρεπή στάση. «Δεν ύψωσε τον τόνο της φωνής της, δεν επιτέθηκε στο γιατρό ως το χειρότερο άνθρωπο στον κόσμο. Απλά παρέθεσε τα γεγονότα»!

Αναφορά έκανε επίσης στην αγόρευσή της η κα. Εισαγγελέας και σε άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο 64χρονος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό σημαίνει πως δεν είναι ο πλέον ευσυνείδητος και προσεκτικός, κάνει λάθη που και που και τα λάθη στην ιατρική είναι πολύ σοβαρά».

Η κα. Εισαγγελέας μίλησε και για το παραπεμπτικό που συνέταξε ο 64χρονος, στο οποίο και παραδέχεται για πρώτη φορά πλέον την απόσπαση του κεφαλιού του εμβρύου το οποίο βρίσκεται στο σώμα της 40χρονης.

«Το έκανε γιατί ήξερε ότι αν την κρατήσει άλλη μία μέρα στο νοσοκομείο θα πεθάνει από σηψαιμία. Προσπαθώντας λοιπόν να αποφύγει μία πιθανή ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να τη στείλει στην Αθήνα. Σπεύδει να της βρει εισιτήριο, να φύγει με την επόμενη πτήση. Εγώ δεν πιστεύω ότι όλα αυτά τα έκανε από τύψεις, αλλά για να καλύψει τον εαυτό του, διότι ξέρει ότι το λάθος του θα φανεί, θα βγει στην επιφάνεια»!

Η Εισαγγελική λειτουργός μίλησε και για την εμπιστοσύνη που έχει ο κάθε ασθενής στο πρόσωπο του γιατρού που επιλέγει «τους εμπιστευόμαστε τυφλά γιατί πιστεύουμε ότι θα ασκήσουν στο έπακρο τα καθήκοντα τους. Αυτή την εμπιστοσύνη την πλήρωσε ακριβά η 40χρονη γυναίκα».

Ωστόσο η κα. Εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως στη δίκη αυτή κατηγορούμενος είναι μόνο ο 64χρονος και πως με την περίπτωση αυτή δεν καταδικάζονται όλοι οι γιατροί τους οποίους -τόνισε- «σέβομαι και προστρέχω σε αυτούς διότι ξέρω ότι μάχονται για να προσφέρουν τα μέγιστα».


«Ο γιατρός προσφέρει ζωή δεν την αφαιρεί» κατέληξε η κα. Εισαγγελέας ζητώντας να κριθεί ένοχος ο 64χρονος για το αδίκημα της έκθεσης καθώς όπως είπε δικαίωμα δεν έχουν μόνο οι κατηγορούμενοι αλλά και οι παθόντες.

Σε ότι αφορά την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος η οποία επίσης βάραινε τον 64χρονο επειδή δεν έστειλε ιστολογικό δείγμα για εξέταση, η κα. Εισαγγελέας είπε πως ακόμη και αν το έπραττε δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα για αυτό και ζήτησε την απαλλαγή του.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Ιωάννης Χαρίτος και Βάνα Περή και πολιτική αγωγή ο κ. Δημήτρης Καρδούλιας.

Υπενθυμίζεται πως τα γεγονότα είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι του 2009, και είχαν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή της 40χρονης όπως η ίδια αναφέρει στην μήνυση που κατέθεσε και εξαιτίας της οποίας η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, για να παραπεμφθεί τελικά στο ακροατήριο του δικαστηρίου, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω (38/2013).

Διαβάστε ακόμη

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς