Απογυμνώνεται από τα έσοδα των παραλιών ο δήμος Ρόδου!

Απογυμνώνεται από τα έσοδα των παραλιών ο δήμος Ρόδου!

Απογυμνώνεται από τα έσοδα των παραλιών ο δήμος Ρόδου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2377 ΦΟΡΕΣ

Ξεσπάθωσε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο Δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος

Μόνο…ο αέρας που αναπνέουμε έχει μείνει πλέον, σχολίασε εξοργισμένος ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά την επιβεβαίωση ότι η ΕΤΑΔ θα εκμισθώσει το «φιλέτο» των παραλιών της Ρόδου που της ανήκουν, οι οποίες δεν θα παραχωρηθούν στο Δήμο, και τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Υπερταμείο και από εκεί…στη μαύρη τρύπα του χρέους!

Διάχυτη ήταν η αγανάκτηση στο δ.σ. Ρόδου για το θέμα αυτό, το οποίο ήταν γνωστό το τελευταίο διάστημα, ωστόσο μετά την ανάρτηση της σχετικής προκήρυξης, έγινε πλέον ξεκάθαρο αυτό που πάει να γίνει, ότι δηλαδή η Κεντρική Διοίκηση «υφαρπάζει» στην ουσία και την τελευταία πηγή εσόδων από τους Δήμους, τις παραλίες, οι οποίες, όπως ειπώθηκε, κανονικά ανήκουν στον τόπο και τον λαό του.

Αρχικά, για το θέμα ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, λέγοντας ότι στις 25 Μαΐου ανακοινώθηκε η προκήρυξη εκμίσθωσης των παραλιών της ΕΤΑΔ που εκτείνονται από την πόλη έως την Ιαλυσού, τ’ Αφάντου και την παραλία της Τσαμπίκας. Πρόκειται, δηλαδή, για τις πλέον κοσμικές παραλίες του νησιού.
Για κάποιες παραλίες, όπως του Φαληρακίου, της υπόλοιπης στ’ Αφάντου, της Λάρδου κτλ., η δημοπρασία θα γίνει ηλεκτρονικά από την ΚΥΔ και τα έσοδα θα μοιραστούν με το Δήμο.

Σημειώνεται ότι, για τις παραλίες της ΕΤΑΔ, η απώλεια εσόδων που θα έχει ο Δήμος της Ρόδου είναι της τάξεως των 300-350 χιλιάδων ευρώ ετησίως! Με τα νέα δεδομένα, ο Δήμος δεν κάνει καμία διαδικασία για τις παραλίες αυτές, ενώ τα πόστα είναι 130 για το σύνολο των δραστηριοτήτων (δλδ Καντίνες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, προτιμησιακό).

Προβληματισμένος δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως πολύ σοβαρό. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχουμε πάει τόσο πίσω. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Να κληθούν οι βουλευτές», είπε. Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι επί της ουσίας ο Δήμος αποδέχθηκε την παραχώρηση των παραλιών όπως υποδεικνύει η ΚΥΑ.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος θύμισε ότι δεν είχε ψηφίσει την αποδοχή της ΚΥΑ και τόνισε ότι οι παραλίες είναι ένα εκλεκτό φιλέτο για τους μεγαλοεπενδυτές αλλά σε λίγα χρόνια δεν θα έχει απομείνει ούτε ένα μέτρο για τον κόσμο.

“Άστραψε και βρόντηξε” ο Δήμαρχος!
…«Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι!», ήταν το πρώτο σχόλιο του Δημάρχου ο οποίος μίλησε φορτισμένος και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. «Νομίζουν ότι αυτοί είναι οι έξυπνοι και εμείς είμαστε οι βλάκες», είπε και θύμισε ότι με το θέμα των παραλιών έχουν ασχοληθεί από την αρχή της θητείας αφού ο ίδιος με το που ανέλαβε επισκέφθηκε στην ΕΤΑΔ μαζί με τον βουλευτή τότε κ. Βασίλη Υψηλάντη και ζήτησε να παραχωρηθούν τουλάχιστον για μία τριετία ώστε να μπορεί ο Δήμος να κάνει παρεμβάσεις και οι υπερθεματιστές να επενδύουν.

Ο κ. Χατζηδιάκος έκανε λόγο για «ευτελισμό και διπροσωπία» στην κεντρική διοίκηση αφού τους είχαν υποσχεθεί παραχώρηση για τρία χρόνια και οι διαδικασίες να γίνονται από τον Οκτώβριο. Το 2017 ο Πρόεδρος της ΕΤΑΔ κ. Τερζάκης ήταν πάντα…απασχολημένος και βρισκόταν στο Μαξίμου. Και σχολίασε ο Δήμαρχος: «Αν έχει πάρει γραμμή από το Μαξίμου για όλα αυτά, να... τους χαιρόμαστε! Και το Μαξίμου και τον κ. Τερζάκη και τους βουλευτές μας και τους Υπουργούς μας και τους Υφυπουργούς μας»!

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι για τις παραλίες της ΚΥΔ παίρνει ο Δήμος κάποιο ποσοστό ωστόσο σχολίασε ότι το φιλέτο είναι 50%-50% και ο…κατιμάς είναι 70%-30%. Πρόκειται για 34 περιοχές για τις οποίες θα γίνει ηλεκτρονικός διαγωνισμός επειδή είναι της ΚΥΔ. Είπε ότι και ο ίδιος συμφωνεί και με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και για την τριετία φθάνει να είχαν γίνει οι διαδικασίες από τον Οκτώβριο ώστε να στρωθούν οι παραλίες από νωρίς.
Και ξαφνικά-συνέχισε-αφού κατάφερε να μιλήσει με τον κ. Τερζάκη, έκλεισε ραντεβού για τον κ. Διακοσταματίου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ανέβασε τους τόνους και εμφανώς οργισμένος είπε ότι σ’ εκείνο το ραντεβού…σκάει το μυστικό ο κ. Τερζάκης, σχετικά με το νόμο που δημοσιεύτηκε, τον 4389 του 2016, και είπε: «Δεν έχει βγει προς τα έξω (σ.σ. ο νόμος) και δεν τολμά κανένας βουλευτής από τους…μάγκες που ήταν εδώ και έβγαιναν στα πεζοδρόμια και διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το ΤΑΙΠΕΔ και έκαναν προσφυγές στο ΣτΕ, να βγει να πει ότι ξεπουλήσαμε τις παραλίες της Ρόδου. Τις ξεπουλήσανε και το κρατάνε μυστικό! Και δεν ντρέπονται. Τις έχουν ξεπουλήσει στο Υπερταμείο»!

Όπως είπε, να πάρει και το Δημόσιο στην κατάσταση που είναι αλλά πρέπει να σταθούν όρθιοι και οι Δήμοι και να μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις τις παραλίες. Γιατί αυτά που έβγαλε πέρυσι ο Δήμος τα επένδυσε.

Αναρωτήθηκε, στη συνέχεια, τι θα γίνεται για παράδειγμα σε περίπτωση που έχουμε αυθαίρετες κατασκευές στις παραλίες για τις οποίες μόνο η ΚΥΔ μπορεί να παρέμβει ενώ έξω πλανάται ότι είναι ευθύνη του Δημάρχου. «Σε ποιον να το πεις στην πόλη ή τα χωριά ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να το ξηλώσει ή να επιβάλει πρόστιμο;», είπε.
Η οικονομική διάσταση είναι ότι από τη στιγμή που όλοι οι ΟΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έρχεται το Κράτος και παίρνει από τους Δήμους ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των Δήμων, όχι μόνο για τα έσοδα αλλά και για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Το διά ταύτα: Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, ό,τι και να μας κάνουν ο Δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε ακραία μέτρα, όπως π.χ. η δωρεάν παροχή νερού, ακριβώς επειδή πρόκειται για το τουριστικό προϊόν του νησιού. Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο του μήπως και εδώ, όπως και για τα αεροδρόμια, υπάρχει κάποια ρύθμιση να μην πληρώνουν τέλη όσοι μισθώνουν ή αγοράζουν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Και είπε, στη συνέχεια: «Ένα χρόνο τώρα το ξέρουν και... μας δουλεύουν όλοι. Και όταν τους ρωτώ τι γίνεται με τις παραλίες... Ας είχαν, τουλάχιστον, το θάρρος να πουν ότι, ξέρετε, είναι βουλιαγμένη η χώρα, μας πήραν και τις παραλίες». Όπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, μας πήραν και τη θάλασσα και έμεινε…ένας αέρας να αναπνέουμε.

Γι’ αυτό, ο Δήμαρχος πρότεινε στο Σώμα να πάρουν μία απόφαση να το καταγγείλουν και να στείλουν σχετική επιστολή παντού, και στο γραφείο του πρωθυπουργού για το ξεπούλημα των χρυσοφόρων παραλιών που δεν ξέρουμε πως και που θα καταλήξουν και με ποιες διαδικασίες.

«Τουλάχιστον να μη μας θεωρούν και κορόιδα αυτοί που έβγαιναν…στα κάγκελα και πανηγύριζαν για κάθε ψύλλου πήδημα. Όλοι αυτοί οι αντιδραστικοί, όλοι αυτοί οι “δεν πληρώνω”, όλοι εκείνοι που είχαν κάνει επάγγελμα το να κάνουν συλλαλητήρια και τώρα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και τουλάχιστον δεν έχουν το θάρρος της γνώμης, να ‘ρθουν και να μας πουν αυτή είναι η κατάσταση της χώρας, να το αντέξουμε, να κάνουμε υπομονή.

Τουλάχιστον να ‘χουν λίγη τσίπα, να ‘ρχονται εδώ να μας λένε την αλήθεια και όχι να κρύβονται πίσω ότι βρίσκεται σε συνεδρίαση και ότι δεν μπορεί να μιλήσει στο Δήμαρχο του έβδομου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας!», εξανέστη κλείνοντας ο Δήμαρχος.

Τέλος, ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι μπορεί να συγκληθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου