Ατέρμονες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ατέρμονες συζητήσεις  στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ατέρμονες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 447 ΦΟΡΕΣ

Έντονη κριτική στην Δημοτική Αρχή από την μειοψηφία

Όλα τα θέματα που απασχολούν το Δήμο της Ρόδου αυτή την περίοδο…χώρεσαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, ωστόσο η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση διήρκεσε δυόμιση ώρες, κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες!

Σχεδόν σαράντα λεπτά χρειάστηκε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χαζηδιάκος για να ενημερώσει το Σώμα και να δώσει απαντήσεις σε διάφορα θέματα που τέθηκαν ενώ ξεχωριστή ενημέρωση έγινε, για θέματα αρμοδιότητάς τους, από Αντιδημάρχους και εντεταλμένους και βέβαια έγιναν και οι τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων και άλλους συμβούλους.
Χαρακτηριστική ήταν, πάντως, η διαμαρτυρία του επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργου Υψηλάντη, ο οποίος πάνω από μία φορά παρενέβη επί της διαδικασίας λέγοντας ότι συζητούν επί δυόμιση ώρες δίχως να έχει αυτό κάποιο αντίκτυπο στην πράξη αφού δεν λαμβάνονται αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι, στην έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης, αναφορά έγινε τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από επικεφαλής παρατάξεων στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ ενώ το Σώμα κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Μάλιστα, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην πρέσβη της Αγγλίας εκ μέρους του δ.σ.

Η συζήτηση
Προς το τέλος της συνεδρίασης έγινε η συζήτηση επί του πορίσματος της διαπαραταξιακής επιτροπής για το νέο κέντρο διανομής ρεύματος που θέλει να εγκαταστήσει η ΔΕΔΔΗΕ στον Άγιο Νικόλαο. Σημειώνεται ότι παρόντες στη συνεδρίαση ήταν κάτοικοι της περιοχής. Ο κ. Χατζηδιάκος ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή έχει λόγω ύπαρξης για να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης τόνισε: «Να κάνουμε πράξη όλα αυτά που πρέπει για να διαφυλάξουμε την υγεία των κατοίκων» και είπε ότι, πλέον, κατάλαβαν όλοι ότι η συγκεκριμένη κατασκευή δεν πρέπει να γίνει.

Ο κ. Υψηλάντης είπε και εκείνος ότι το κυρίαρχο είναι η υγεία των κατοίκων ωστόσο μπαίνουν και άλλοι παράμετροι όπως είναι η προστασία ενός Μνημείου. «Δεν μπορεί η όποια κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τους καρεκλοκένταυρους της ΔΕΔΔΗΕ», είπε και πρότεινε να σταθούν δίπλα στον ΑΠΟΠΕΣ και να συμπληρωθεί η προηγούμενη απόφαση με τους λόγους προστασίας του Μνημείου.

Για την καθαριότητα
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, ενημέρωσε σχετικά με τη σύμβαση με τον ιδιώτη για την ανάληψη του 50% του έργου της αποκομιδής και της σάρωσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι στις 18 Μαΐου απέστειλαν πρόσκληση στον οριστικό ανάδοχο που είναι η Κοινοπραξία «ΕΝΑΚΤ Α.Ε.-ΣΤΗΡΙΞΙΣ», η οποία μέχρι τις 7 Ιουνίου θα πρέπει να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εφόσον όλα είναι εντάξει αναμένεται να πιάσει δουλειά μέσα σε ένα εικοσαήμερο, δηλαδή μέχρι τις 27 Ιουνίου πρέπει να έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Ωστόσο, ενημέρωσε ότι ο ιδιώτης έχει ήδη ξεκινήσει την αποκομιδή στις τουριστικές περιοχές, έχουν παραλάβει 600 κάδους από τους 1500 συνολικά και περιμένουν να έρθουν και τα απορριμματοφόρα.

Για τον τουρισμό
Θέλοντας να απαντήσει σε δημοσίευμα σχετικά με την παρουσία της Διεύθυνσης Τουρισμού στις εκθέσεις, η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, προχθές το βράδυ, έκανε έναν μίνι απολογισμό των δράσεών τους, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής ο Δήμος έχει συμμετάσχει σε 25 εκθέσεις με δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο. Αναφερόμενη στο ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη, είπε ότι είχε πολλές επαφές και με απόδημους Ροδίτες ενώ έγινε μία ουσιαστική παρουσίαση του προορισμού της Ρόδου και είχαν πολύ καλές επαφές με τουριστικούς πράκτορες.

Όπως είπε, το θέμα είναι ότι, οι αγορές αυτές δεν γνωρίζουν τη Ρόδο όπως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και θεωρεί ότι οι προσπάθειες τους απέδωσαν αφού το 2016 έκλεισε με 10% αύξηση ενώ φέτος τον Απρίλιο καταγράφηκε 35% αύξηση και πάμε για νέο ρεκόρ.

Οι δασικοί χάρτες
Σημαντικό θέμα χαρακτήρισε την αποτύπωση των δασικών χαρτών ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκιας, ενημερώνοντας ότι η καταγραφή γίνεται ανεξάρτητα της ιδιοκτησίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι κάποιοι θα θεωρούν ότι έχουν τίτλους αλλά εάν δεν υποβάλουν αντιρρήσεις μέχρι τις 12 Ιουνίου, οι ιδιοκτησίες αυτές θα θεωρούνται δασικές εκτάσεις. Μάλιστα, το θέμα έχει θορυβήσει και την Εκκλησία τοπικά και ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη ενώ το ίδιο θα γίνει και στο Δήμο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο.

Η μειοψηφία
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καρίκης, άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή λέγοντας ότι, αυτή τη στιγμή, τουριστική πολιτική για τη Ρόδο δεν υπάρχει και ότι η αύξηση στα ποσοστά δεν αποδίδεται στην άσκησή της. «Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που ασκείτε πολιτική», δήλωσε ο ίδιος και είπε ότι είναι κάθετοι στην άποψή τους.

Σχετικά με την ύδρευση στο νησί είπε ότι γίνεται προσπάθεια αλλά υπάρχουν θέματα. «Δύσκολο το καλοκαίρι αλλά πρέπει να βγει», είπε. Όσο αφορά στις σχολικές επιτροπές, ανέφερε ότι είκοσι Διευθυντές σχολείων επικοινώνησαν μαζί του και τον πληροφόρησαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Πάντως, ο κ. Καρίκης έκανε και θετικά σχόλια λέγοντας ότι φαίνονται κάποια σημάδια αναβάθμισης στο θέμα της εμφάνισης της πόλης και ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Για την καθαριότητα εξέφρασε την ικανοποίησή τους που θα λυθεί το πρόβλημα.
Κλείνοντας αναφορά έκανε και στις «εξώσεις» στη Νέα Αγορά, κάνοντας λόγο για μία παράλογη κατάσταση καθώς οι μισοί καταστηματάρχες δεν πληρώνουν ωστόσο δεν βγαίνουν από τα καταστήματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Υψηλάντης, θύμισε, καταρχήν, ότι από την αρχή είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους για τον ιδιώτη, σημείωσε ωστόσο ότι τουλάχιστον λύνεται το πρόβλημα.
Για τη ΔΕΥΑΡ είπε ότι γίνεται προσπάθεια ωστόσο πρέπει να βρει χρηματοδότηση ή να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους για να κάνει έργα και να επιλυθούν προβλήματα. Πάντως, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα 80 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τα έργα της Β’ φάσης.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, είπε ότι κάποια θέματα πρέπει να τα βλέπουμε στην πολιτική τους διάσταση και στάθηκε στους συμβασιούχους των Δήμων που τους κρατάνε ομήρους, όπως είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επιστολή του Δημάρχου στην ΚΕΔΕ κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όσο για το νερό, για τους ίδιους το θέμα είναι ποιος θα είναι ο διαχειριστής των υδάτινων πόρων και του φράγματος.

Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη «ΡΟ.ΔΗ.» του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, απόντος του ιδίου, σχολίασε θετικά τα φανάρια που τοποθετήθηκαν στο επικίνδυνο σημείο της Δενδρινού και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει ανάλογη παρέμβαση στη συμβολή της οδού Βενέζη με την Αποστόλου Παύλου αλλά και με την Παπανδρέου. Παρότρυνε, ακόμη, τη Δημοτική Αρχή να επισπεύσει όλες τις μικροπαρεμβάσεις, όπως τα κλαδέματα, τα ξεχορταριάσματα κτλ.

Ο Δήμαρχος
Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν, αναφέρθηκε στα εμπόδια που τους βάζει η γραφειοκρατία, όπως για παράδειγμα ότι χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να μπουν τα φανάρια.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα «μεγάλα θέματα» και συγκεκριμένα:

Για την καθαριότητα, έσπευσε να σχολιάσει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχει έστω και ένας Ροδίτης, ακόμα και αν έχει άλλη πολιτική τοποθέτηση, που δεν θα ήθελε να εγκριθεί η σύμβαση με τον ιδιώτη και να περάσει το νησί πάλι αυτή την περιπέτεια. Είπε, ακόμη, ότι, σε λίγες μέρες, ταυτόχρονα «θα πέσουν» στο νησί ο ιδιώτης, οι υπηρεσίες του Δήμου και θα λειτουργήσει το ΚΔΑΥ. Ανέφερε, επίσης, ότι ο ιδιώτης θα προσλάβει 104 Ροδίτες και όσο για τις αμοιβές τους που λένε κάποιοι, «υπάρχει και επιθεώρηση εργασίας», τόνισε.

Η αγωνία για το νερό
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο Δήμαρχος το πρόβλημα με την επάρκεια νερού στο νησί λέγοντας ότι το Μάρτιο διαπίστωσε ότι η στάθμη των δεξαμενών βρισκόταν στο κόκκινο και ότι υπήρχε ο κίνδυνος να μπούμε στη δίνη της έλλειψης νερού και στην πόλη! Στη συνέχεια, ενημέρωσε για το φράγμα και είπε ότι πέρυσι λειτούργησε ένα χρόνο δίχως να πληρώσουν. Τόνισε, όμως, ότι στη Νότια Ρόδο είχαμε πρόβλημα. Επίσης, ενημέρωσε για τα έργα που εκτελεί η ΔΕΥΑΡ αυτή τη στιγμή, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και ζήτησε από τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό να βρεθούν 2,5 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις που θα καλύψουν τα δύο τρίτα των αναγκών της Ρόδου. Και σχολίασε στη συνέχεια ο Δήμαρχος:

«Όλα πέφτουν πάνω στη Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑΡ ενώ είναι υποχρέωση άλλων!», εξηγώντας ότι από τη στιγμή που είναι τομεακό έργο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την κεντρική διοίκηση. Επίσης, έκανε γνωστό ότι ο κ. Σαντορινιός του ζήτησε να κάνει έγγραφο με το οποίο να ζητάει 2,6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων.

Κλείνοντας, πάντως, ο κ. Χατζηδιάκος, για ακόμα μία φορά ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν θ’ αυξηθεί η τιμή του νερού ούτε θα χαθούν οι παροχές για τις ευπαθείς ομάδες.
Σχετικά με τη Νέα Αγορά, τόνισε ότι «αυτή η Δημοτική Αρχή δεν κάνει διακρίσεις», αλλά δήλωσε ότι τον ενοχλούν τα άδεια καταστήματα. Όπως είπε, τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής επρόκειτο να εκτελεστούν από τον περασμένο Οκτώβριο και το ανέλαβαν τρεις δικαστικοί επιμελητές. Το κριτήριο ήταν ποιο χρωστούν τα περισσότερα.

Όσο γιατί η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρώθηκε από το Μάρτιο, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι ξεκίνησαν να γίνονται εκτελέσεις των πρωτοκόλλων, μετά μεσολάβησε το Πάσχα και στην Οικονομική Επιτροπή δημιουργήθηκε θέμα…πληρωμής των κλητήρων, κάτι που προκάλεσε καθυστέρηση.

Σχετικά με τα ανείσπρακτα, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι περιμένουν τη δυνατότητα των 36 δόσεων και προτίθενται να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα για όσους χρωστούν από 10 έως 100 χιλιάδες ευρώ. Τέλος, ο Πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Γιάννης Κούρτης, θέλησε να απαντήσει στον κ. Καρίκη λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και ότι οι σχολικές επιτροπές θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματά τους και ακόμα περισσότερα.

Διαβάστε ακόμη

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank