Ποια είναι τα 41 νησιά που θα έχουν δωρεάν internet

Ποια είναι τα 41 νησιά  που θα έχουν δωρεάν internet

Ποια είναι τα 41 νησιά που θα έχουν δωρεάν internet

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2279 ΦΟΡΕΣ

Σε περίοδο όσμωσης βρίσκονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας με ουκ ολίγες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχουν στους επί θύραις διαγωνισμούς συνολικής δαπάνης 410 εκατ ευρώ που κυοφορεί το υπουργείο Επικοινωνιών.

Πρόκειται για προκηρύξεις που έχουν ως στόχο να δώσουν το έναυσμα για την αύξηση τόσο της διαθεσιμότητας, όσο και της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερ-υψηλής ταχύτητας.

Την ίδια ώρα η πολιτεία δρομολογεί δράσεις παροχής δωρεάν internet σε μικρά νησιά της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής η δράση «Παροχή Δωρεάν Κινητής Ευρυζωνικής Σύνδεσης στους Μόνιμους Κατοίκους των Απομακρυσμένων Νησιών της Χωράς».

Δικαιούχοι της δράσης που αναμένεται να ανακοινωθεί λίαν συντόμως είναι οι μόνιμοι κάτοικοι απομακρυσμένων νησιών της χώρας, που πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά κριτήρια: α) άγαμοι πολίτες, το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, β) έγγαμοι πολίτες, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Η παροχή θα χορηγείται ανά οικογένεια – νοικοκυριό. Από τη δράση εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν περίπου 11.000 νοικοκυριά σε 35 νησιά και ακόμη 3.000 περίπου σε 7 ακόμη που έχουν εμφιλοχωρήσει στη σχετική λίστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για νησιά με μικρό πληθυσμό μόνιμων κατοίκων (κάτω των 3.000).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η γενική γραμματεία τηλεπικοινωνιών επεξεργάζεται την προσθήκη των νησιών ΑΝΑΦΗ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ, ΚΙΜΩΛΟΣ, ΣΙΚΙΝΟΣ, ΔΟΝΟΥΣΑ και ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα νησιά που εντάσσονται στην παρούσα δράση είναι:

1. ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

2. ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

3. ΑΡΚΟΙ

4. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

5. ΓΥΑΛΙ

6. ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΣ

7. ΚΑΣΟΣ

8. ΛΕΙΨΟΙ

9. ΜΑΡΑΘΟΣ

10. ΜΕΓΙΣΤΗ

11. ΝΙΣΥΡΟΣ

12. ΠΑΤΜΟΣ

13. ΠΛΑΤΗ

14. ΣΑΡΙΑ

15. ΣΥΜΗ

16.ΤΕΛΕΝΔΟΣ

17.ΤΗΛΟΣ

18.ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

19. ΧΑΛΚΗ

20. ΨΕΡΙΜΟΣ

21. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

22. ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

23. ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ

24. ΜΑΘΡΑΚΙ

25. ΟΘΩΝΟΙ

26. ΠΑΞΟΙ

27. ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

28. ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

29. ΘΥΜΑΙΝΑ

30. ΣΑΜΙΟΠΟΥΛΑ

31. ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ

32. ΓΑΥΔΟΣ

33. ΑΝΤΙΨΑΡΑ

34. ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

35. ΨΑΡΑ

Εν τω μεταξύ, σκληρό πόκερ μεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιών προβλέπεται να παιχτεί για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Πρόκειται για δύο μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 410 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Τα εν λόγω έργα αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικές επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά τον τελικό προϋπολογισμό των παρεμβάσεων.

Μετά την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ.), προχωρά η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε -με ορίζοντα το 2020- το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να έχει πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ημιαστικών-αγροτικών περιοχών να διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση 500 Mbps.

Ο επικεφαλής της -αρμόδιας για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων- Γενικής Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, μιλώντας στον ΕΤ της Κυριακής και ακτινογραφώντας τα έργα επισήμανε ότι : «Τα δύο έργα είναι συμβατά με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. Έχει, ήδη, ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάπτυξη της πλέον σύγχρονης τεχνολογικά υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να υλοποιηθεί η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και να διαμορφωθεί ένα νέο ανταγωνιστικό αναπτυξιακό πρότυπο».

Υπογραμμίζεται ότι τα έργα «Superfast Broadband» και «Rural Extension» θα προχωρήσουν μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα εξασφαλίσει σύνδεση στο διαδίκτυο με πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ προβλέπεται και επιδότηση για την τόνωση της ζήτησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επόμενης γενιάς, εφόσον απαιτηθεί.

Στον πάτο στην Ε.Ε.
Η προώθηση των δύο κρίσιμων έργων, μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν ανακοινώσει τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, WIND, FORTHNET) για την ενίσχυση των υποδομών με βάση την τεχνολογία vectoring, θα καλύψει το τεράστιο χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη στα Δίκτυα Νέας Γενιάς.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν η «Εκθεση Προόδου» στον τομέα της Ψηφιακής Οικονομίας (Digital Progress Report), όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση την κάλυψη των Δικτύων Νέας Γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του VDSL. Ανύπαρκτη είναι η χώρα μας (και πάλι τελευταία στην Ε.Ε.) στις υποδομές δικτύων οπτικών ινών (μέχρι το σπίτι – FttH – ή μέχρι το κτίριο – FttB). Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ε.Ε. (με τελευταία την Κύπρο) με βάση τις ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 30 Mbps. Τα στοιχεία αφορούν τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την Ελλάδα, «παρότι υπάρχει κάλυψη για το 99% των ελληνικών νοικοκυριών όσον αφορά στις βασικές σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, η χώρα δεν έχει κάνει αρκετές ενέργειες για να αντιμετωπίσει μείζονες προκλήσεις. Κατ” αρχάς, όσον αφορά τη διείσδυση, παρά την αύξηση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, η διείσδυση των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών είναι 50 συνδρομές ανά 100 άτομα, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (84 συνδρομές ανά 100 άτομα). Η διείσδυση των σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών παρέμεινε σταθερή στο 66% ανά νοικοκυριό, κάτω από τον μέσο όρο του 74% στην ΕΕ.

Παράλληλα ενώ οι συνδρομές σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις έχουν αυξηθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 7%, παραμένουν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του 37% στην ΕΕ. Τέλος, παρότι σημείωσε πρόοδο κατά 8%, η Ελλάδα παραμένει τελευταία μεταξύ των κρατών-μελών στην κάλυψη NGA ανά νοικοκυριό, απέχοντας πολύ από τον μέσο όρο του 76% στην ΕΕ. Η Ελλάδα σημειώνει καλύτερες επιδόσεις ως προς το 4G.

Πηγή: tourismtoday.gr

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο