Ένα τουριστικό λεωφορείο χρειάστηκε για τη μεταφορά των συλληφθέντων της Κω

Ένα τουριστικό λεωφορείο χρειάστηκε για τη μεταφορά των συλληφθέντων της Κω

Ένα τουριστικό λεωφορείο χρειάστηκε για τη μεταφορά των συλληφθέντων της Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 800 ΦΟΡΕΣ

Βαρύτατες είναι οι κατηγορίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, οι συλληφθέντες από το νησί της Κω οι οποίοι μεταφέρθηκαν όλοι στην Αθήνα, με τη συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών.

Οι επικοινωνίες των μελών αυτών, είχαν «κλειδωθεί» εδώ και πολλούς μήνες στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί της ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, είχαν εγκατασταθεί στο νησί από τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς να ενημερώσουν καν τους συναδέλφους τους στην Κω.

Για τις περισσότερες συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα μεν, αλλά με διαδικτυακές εφαρμογές, ώστε να μην ανιχνεύονται και να μην καταγράφονται από κανέναν κοριό της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμα και για το ηγετικό στέλεχος, τον "καράφλα" ή "εργοστάσιο", όπως τον αποκαλούσαν οι υπόλοιποι συνεργοί του, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξακριβώσουν την εμπλοκή του μόνο κατά το τελευταίο διάστημα, όταν επικοινωνούσε με Έλληνα έγκλειστο των φυλακών, ο οποίος δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του news247.gr και του δημοσιογράφου Θοδωρή Παναγιωτίδη, γνωστός επιχειρηματίας ο εγκέφαλος της διακίνησης μεταναστών, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα ναρκωτικά και γνωστός ραδιοφωνικό παραγωγός στο νησί. Ανάσανε η Κως από την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου

«Εάν ο αδερφός μου ήταν όντως μπλεγμένος σε αυτή την ιστορία καλά κάνατε και τον πιάσατε. Από σήμερα το νησί μας ανάσανε!».

Αυτά ήταν τα λόγια της αδερφής, ενός εκ των συλληφθέντων προς έναν αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξάρθωση του εγκληματικού δικτύου που δρούσε σε Αττική και Κω, με την διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών και από ότι φαίνεται ίσως και με το εκβιασμό καταστημάτων, για τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση.

Ένα άλλον βασικό στοιχεία αυτής της υπόθεσης είναι ότι παρότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις υπήρχαν έντονες ενδείξεις πως οι τοπικές Αρχές γνώριζαν τα πάντα και έκαναν τα «στραβά» μάτια, γι αυτό και οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής έδρασαν στο νησί υπό άκρα μυστικότητα και προσποιούμενοι τους τουρίστες για να μην υπάρξει καμία διαρροή. Θεωρούν μάλιστα πως αυτή εξάρθρωση δεν είναι σημαντική μόνο γιατί ξήλωσε έναν βραχίονα εγκληματικότητας στο νησί της Κω, αλλά γιατί θα στείλει και τα απαραίτητα μηνύματα στα υπόλοιπα νησιά της χώρας, όπου λίγο έως πολύ υφίστανται τέτοιες λογικές…

Ανάμεσα στους συλληφθέντες του νησιού, ήταν ως «εγκέφαλος» του δικτύου διακίνησης μεταναστών ένας γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης κλαμπ και στην περίπτωση της διακίνησης ναρκωτικών, ανάμεσα στους συλληφθέντες και ένας γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός.

Τα κατώτερα μέλη των τριών εγκληματικών οργανώσεων σε Αττική και Κω δρούσαν ως τα συγκοινωνούντα δοχεία και προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών η μία οργάνωση από την άλλη και στην συνέχεια μεταπωλούσαν, σχηματίζοντας έτσι ένα συμπαγές εγκληματικό δίκτυο. Ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης στην Αττική, ήταν ένας Αλβανός και αποκαλούνταν το «εργοστάσιο».

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες της 5 Ιουνίου 2017 σε Αττική και Κω, συνελήφθησαν συνολικά 44 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι 23 είναι Αλβανοί, ανάμεσά τους και τα 7 αρχηγικά μέλη, 20 Έλληνες και ένας Πακιστανός. Για την υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 23 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν στον έλεγχο.

Για την πλήρη διακρίβωση όλου του εύρους των παράνομων δραστηριοτήτων των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, προηγήθηκε πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα, ενώ αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα.

Το “modus operandi” του εγκληματικού δικτύου
Από την πρόοδο της έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη «δαιδαλώδους» εγκληματικού δικτύου, το οποίο αποτελούνταν από τρεις πυραμιδικού τύπου εγκληματικές οργανώσεις (κάθετη ιεραρχία). Με έδρα στην Αττική και στην Κω, λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με κοινά μέλη και από τις αρχές του τρέχοντος έτους διακίνησαν περισσότερα από 200 κιλά κάνναβη και 5 κιλά κοκαΐνη, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, καταδείχθηκε η ύπαρξη διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα στην Κω και στην Τουρκία, τα μέλη της οποίας (ημεδαποί και αλλοδαποί), από τις αρχές τρέχοντος έτους, πέτυχαν τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, τουλάχιστον 25 αλλοδαπών και την περαιτέρω προώθηση αυτών στην Αττική, έχοντας ως τελικό προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Στο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, αρχηγός ήταν συλληφθείς υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος διαχειριζόταν το σύνολο των υπό διακίνηση ναρκωτικών, και για το λόγο αυτό τα υπόλοιπα μέλη τον προσφωνούσαν «αφεντικό» ή «εργοστάσιο».

Το εγκληματικό δίκτυο, υπό τον συντονισμό του αρχηγού, προμηθευόταν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης από την Αλβανία, οι οποίες εισάγονταν στην Ελλάδα και τοποθετούνταν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης «καβάτζες» σε περιοχή της Αττικής. Στη συνέχεια, τα ηγετικά μέλη που διέμεναν στην Αττική, προέβαιναν στη διακίνηση των ναρκωτικών εντός Αττικής και στην Κω.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο