Τα μωρά ξεχωρίζουν τα πρόσωπα πριν καν γεννηθούν

Τα μωρά ξεχωρίζουν τα πρόσωπα  πριν καν γεννηθούν

Τα μωρά ξεχωρίζουν τα πρόσωπα πριν καν γεννηθούν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 131 ΦΟΡΕΣ

Τα μωρά μπορούν να ξεχωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων πριν καν γεννηθούν, σύμφωνα μία νέα, πρωτοποριακή μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ κατέγραψαν τις αντιδράσεις εμβρύων όταν άναβαν μέσα στη μήτρα φωτάκια τα οποία , ορισμένα από τα οποία δημιουργούσαν σχήμα ανθρώπινου προσώπου.

Όπως διαπίστωσαν, τα μωρά στρέφονταν πάντοτε προς το σχήμα αυτό, αλλά έμεναν αδιάφορα όταν τα φώτα δημιουργούσαν τυχαία σχήματα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα βρέφη ενστικτωδώς μπορούν να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθώς και ότι οι αισθήσεις τους είναι πολύ καλά ανεπτυγμένες στη μήτρα, επομένως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι γονείς μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα μωρά τους εν όσω αυτά βρίσκονται ακόμα μέσα στη μήτρα.

Η όλη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology, διεξήχθη σε 39 εγκύους οι οποίες βρίσκονταν στην 34η εβδομάδα (8ος μήνας) της κυήσεως.

«Τα έμβρυα αναζητούν πληροφορίες όταν βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως και αυτό που είδαμε στην μελέτη μας είναι ότι έστρεφαν τα κεφαλάκια τους αναζητώντας το ερέθισμα που προσομοίαζε με πρόσωπο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βίνσεντ Ριντ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Λάνκαστερ.

«Αυτό σημαίνει ότι αναζητούσαν ενεργά πληροφορίες από το περιβάλλον τους.
»Δεδομένου ότι τα έμβρυα ακούνε πολύ καλά στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, θα ενθάρρυνα τους μέλλοντες γονείς να τους διαβάζουν βιβλία. Αυτό θα τους βοηθήσει να δεθούν καλύτερα μαζί τους και μπορεί να είναι ωφέλιμο».

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές άναβαν φωτάκια τα οποία περιστασιακά θύμιζαν τα μάτια και το στόμα ενός ανθρώπινου προσώπου. Προγενέστερες αντίστοιχες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα βρέφη δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα φωτάκια που είναι διατεταγμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Τα φωτάκια προβάλλονταν μέσω της μήτρας και οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αντιδράσεις των εμβρύων με εξελιγμένα υπερηχογραφήματα τεσσάρων διαστάσεων (4D ultrasound technology).

Ωστόσο οι επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι μέλλοντες γονείς δεν πρέπει να προσπαθήσουν να δουν αν το μωρό θα αντιδράσει βάζοντας λ.χ. ένα δυνατό φακό πάνω στην κοιλιά της γυναίκας, διότι υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν την όραση του μωρού.

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε ακόμη

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Οριστική θεραπεία ευρυαγγειών με laser