Λέρος: Μετονομασία του 2ου Γυμνασίου σε «Απόστολος και Ελευθέριος Ευαγγέλου»

Λέρος: Μετονομασία του 2ου Γυμνασίου σε «Απόστολος και Ελευθέριος Ευαγγέλου»

Λέρος: Μετονομασία του 2ου Γυμνασίου σε «Απόστολος και Ελευθέριος Ευαγγέλου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 569 ΦΟΡΕΣ

Το 2ο Γ/σιο Λέρου κατόπιν εισηγήσεως της Δ/ντριας Κας Κιαννιέ Ευαγγελίας προς το Σχολικό Συμβούλιο του 2ου Γ/σιου Λέρου, το Δημοτικό Συμβούλιο (ομόφωνη απόφαση) και τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου μετονομάζεται σε ‘’ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ’’ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Υ.Α.49636/Δ2/ΦΕΚ1145/3-4-2017.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/ντριας: ’’Oι Λεριοί ήρωες δε θα πρέπει να μένουν στην αφάνεια, αλλά η δράση, η προσφορά τους και ο θάνατός τους υπερασπίζοντας ιδανικά της πατρίδας θα πρέπει να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα και άσβεστη μνήμη. Χρέος μας ως εκπαιδευτικοί είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές τα ιδανικά της Πατρίδας , της Θρησκείας και της Οικογένειας, για τα οποία σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής μας οφείλουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι θανάτου.’’

Η πρόταση που κατατέθηκε είναι η απόδοση ως προσωνυμίας στο Σχολείο των ονομάτων δυο εξεχουσών προσωπικοτήτων από το νησί της Λέρου, που με τη δράση τους εν καιρώ πολέμου και ειρήνης, τίμησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και ολόκληρο το ελληνικό έθνος, ο Απόστολος Ευαγγέλου και ο Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Ο Απόστολος Ευαγγέλου, έδρασε την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε στη Λέρο το 1915 από πάμφτωχη οικογένεια. Κατόρθωσε παρ’ όλα τα προβλήματα που υπήρχαν να σπουδάσει στη φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εργαζόμενος σκληρά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Φοιτητής ήρθε στη Λέρο και πέρασε μπροστά από τον Ιταλό Διοικητή Μπερτονέλλι χωρίς να τον χαιρετήσει, με αποτέλεσμα να διωχθεί στην Αθήνα και να του απαγορευτεί η επιστροφή στη Λέρο. Μόλις πήρε το πτυχίο του διορίστηκε στην Πάτρα.

Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο βρέθηκε στο μέτωπο με το Σύνταγμα Δωδεκανησίων. Πήρε μέρος σε όλες σχεδόν τις ηρωικές μάχες, πάλεψε ηρωικά και ύψωσε την ελληνική σημαία πάνω στις απάτητες βουνοκορφές του Μοράβα και του Ιβάν, της Κάμιας και του Τομόρη, της Τρεμπεσίνας και της Μάκρας. Στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή «102» της Χάιφα, όπου εκπαιδεύτηκε κομμάντος και ασυρματιστής έπειτα ζήτησε επίμονα να τον στείλουν στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Στάλθηκε στην Κρήτη, όπου και έδρασε καταφέρνοντας καίρια πλήγματα στον εχθρό με θάρρος και άπλετο ηρωισμό.

Οι γερμανικές βάσεις βομβαρδίζονταν από βρετανικά αεροπλάνα, που ειδοποιούνταν έγκαιρα από την ομάδα του Ευαγγέλου και οι νηοπομπές τους αποδεκατίζονταν. Θορυβημένοι οι Γερμανοί άρχισαν τις ανακρίσεις και τους ελέγχους προς αναζήτηση των υπευθύνων Ελλήνων πληροφοριοδοτών. Έγιναν αλλεπάλληλες συλλήψεις μέχρι που οι Γερμανοί οδηγήθηκαν, κατόπιν προδοσίας, στον Απόστολο Ευαγγέλου. Συνελήφθη μαζί με την ομάδα του.

Τον βασάνισαν επί ένα μήνα με τον πλέον απάνθρωπο και κτηνώδη τρόπο: του ξερίζωσαν τα νύχια, του έριξαν καυτό λάδι και τον χτύπησαν βάναυσα. Παρ’ όλα αυτά τα μαρτύρια δε λύγισε, ούτε όταν τον έβαλαν να σκάψει το λάκκο του με τα ίδια του τα χέρια. Αντίθετα, την ώρα που τον πυροβόλησαν φώναξε δυνατά: «Έτσι πεθαίνουν οι Έλληνες! Ζήτω η Ελλάδα!». Ήταν μόλις 32 ετών.

Γόνος της ίδιας οικογένειας και ανιψιός του Αποστόλου Ευαγγέλου είναι ο Ελευθέριος Ευαγγέλου του Χριστοδούλου, ανθυπασπιστής στο Πολεμικό Ναυτικό και απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Αξιωματικών. Ειδικεύτηκε ως συντηρητής ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών συσκευών, στον εξοπλισμό ελικοπτέρων επίπλοιων φορέων, ενώ παράλληλα υπήρξε χειριστής και ελεγκτής συσκευών ελικοπτέρων ΑΒ -212. Διακρίθηκε με μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας και σκοτώθηκε για χάρη της πατρίδας σε στρατιωτική αποστολή στις 11-2-2016.

Ο Ελευθέριος Ευαγγέλου αποτέλεσε υπόδειγμα ηθικής, στρατιωτικής ευσυνειδησίας, πατριωτισμού, άριστος οικογενειάρχης. Λάτρευε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέρο, και σκοτώθηκε ακαριαία στις 11-2-2016, όταν το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ΑΒ-212, στο οποίο επέβαινε με άλλους δύο χειριστές και εκτελούσε στρατιωτική αποστολή, συνετρίβη σε απόκρημνη περιοχή της νήσου Κινάρου, απέναντι ακριβώς από την αγαπημένη του Λέρο.

Ο Λεριός στην καταγωγή αξιωματικός έπεσε μαχόμενος για την ασφάλεια της Πατρίδας του, εκτελώντας το υπηρεσιακό του καθήκον, σεβόμενος τον όρκο που έδωσε όταν κατετάγη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Άφησε την τελευταία του πνοή τη μοιραία νύχτα απέναντι από την ιδιαίτερη πατρίδα του σε ηλικία 35 ετών, αφήνοντας πίσω το 6χρονο παιδί του και την οικογένειά του.

Η προσωνυμία του Σχολείου μας, σύμφωνα και με τη νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας ( Γ1/20521/25-02-2008), θα είναι δηλωτική της ιστορικής παράδοσης του τόπου μας, καθώς αναφέρεται σε δύο πρόσωπα που προσέφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το Έθνος μας και αποτελούν πρότυπα για τις επόμενες γενιές.

Η απόδοση της προσωνυμίας «2ο Γυμνάσιο Λέρου – Απόστολος και Ελευθέριος Ευαγγέλου» θα συνδυαστεί με παιδαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη των μαθητών μας της τοπικής κοινωνίας τη δράση και το θάνατο των δυο ηρώων, οι οποίοι λειτούργησαν ως υπόδειγμα θάρρους, πατριωτισμού και αυταπάρνησης.

Η Δ/ντρια του 2ου Γ/σιου
Κιαννιέ Ευαγγελία

(Πηγή: Lerosnews.gr)

Διαβάστε ακόμη

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η παρεξήγηση»

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Θεατρικό Έργο στη Λέρο: Το βέλος που δεν πληγώνει

Στη Λέρο εν όψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Ιρακινός με σφυρί και μαχαίρι τραυμάτισε συμπατριώτη του

43 μετανάστες εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς στα παράλια της Λέρου

Ξεκίνησε η κατασκευή των χαλικοπασσάλων στο λιμενικό έργο στα Αλιντα της Λέρου

Η Λέρος η επόμενη στάση των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων