Εποικοδομητική συμμαχία για την τουριστική ανάπτυξη

Εποικοδομητική συμμαχία για την τουριστική ανάπτυξη

Εποικοδομητική συμμαχία για την τουριστική ανάπτυξη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 390 ΦΟΡΕΣ

Μεταξύ περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπουργείου Τουρισμού

Την εποικοδομητική «συμμαχία» με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους φορείς του τουρισμού, επιβεβαίωσε από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε χθες, η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία έστειλε το μήνυμα ότι ο τουρισμός «είναι εθνική υπόθεση και πρωταγωνιστής στη στήριξη της εθνικής μας οικονομίας».

Η Υπουργός, η οποία έφθασε στη Ρόδο αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, είχε χθες το πρωί περίπου τρίωρη σύσκεψη, στο γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλους τους φορείς του τουρισμού και των σχετικών επαγγελματικών κλάδων. Η ίδια, επισκέφθηκε τη Ρόδο στο πλαίσιο μίας «περιοδείας» που έχει ξεκινήσει σε αρκετά μέρη της χώρας στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος.

Στην ευρεία αυτή σύσκεψη, εκτός από τον Περιφερειάρχη, μετείχαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Ρόδου κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας

Χατζησάββας, ο Πρόεδρος των καταλυματούχων κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Κώστας Κατσίβας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλος ενώ εκπροσωπήθηκαν και άλλοι κλάδοι όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι ξεναγοί, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων κ.α.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ήταν το θέμα που έθεσε επιτακτικά στο τραπέζι της συζήτησης-όπως είχε προϊδεάσει-ο Περιφερειάρχης καθώς και άλλοι φορείς. Ανάμεσα στα ζητήματα που της έθεσαν ήταν αυτά που έχουν να κάνουν με τη δημόσια περιουσία, τις υποδομές και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών κυρίως στις πύλες εισόδου και εξόδου. Επίσης, η αλλαγή των τάσεων στην κρουαζιέρα και πως μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν που έχουμε. Και βέβαια το μείζον θέμα της υπερφορολόγησης της τουριστικής βιομηχανίας, των δασικών χαρτών, της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και το τέλος διανυκτέρευσης που για το 2018 γεμίζει αγωνία τους τουριστικούς φορείς.

Εκείνο που ζήτησαν από την Υπουργό, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος, είναι να είναι ο φυσικός τους σύμμαχος σε διάφορα ζητήματα-από τη στιγμή που αυτά δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού. Και δήλωσε: «Το όνειρό μας θα ήταν το Υπουργείο Τουρισμού να μετατραπεί σε ένα στρατηγείο για τον τουρισμό της χώρας. Να είναι το απόλυτο κέντρο επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει αρμοδιότητες και προϋπολογισμός στο Υπουργείο Τουρισμού».

Ο ίδιος, επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει την εξαιρετική συνεργασία που έχουν ως Περιφέρεια με το Υπουργείο Τουρισμού σε καθημερινή βάση.

Η Υπουργός
Από την πλευρά της η Υπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι, όταν ανέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015, σχεδίασαν μία στρατηγική βασισμένη σε πέντε άξονες: Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσπάθεια να αναδείξουν μη δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, την προώθηση του θεματικού τουρισμού, το άνοιγμα και την ενίσχυση νέων αγορών καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων. Σήμερα, όπως είπε, μπορούμε να μιλάμε για τον στόχο να έχουμε 365 ημέρες τουρισμό. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περυσινή χρονιά λέγοντας ότι το 2016 είχε δυσάρεστες εξελίξεις, με την αστάθεια και την ανασφάλεια να επικρατεί στη γειτονιά μας, και απένειμε τα εύσημα στις Περιφέρειες για το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε η χώρα μας στον τουρισμό. Μάλιστα, έκανε λόγο για μία αύξηση της τάξεως του 7% τα δύο τελευταία χρόνια, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Για τη σεζόν που διανύουμε, του 2017, είπε ότι ξεκίνησε με μία αύξηση που κανείς δεν φανταζόταν καθώς τα νούμερα είναι διψήφια και ξεκινούν από 15%-20% ενώ φθάνουν στο 70%-80%! Μάλιστα, οι τελευταίοι μήνες του 2016 και οι πρώτοι του 2017 ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών και δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας, όχι προσωρινές.

Σύμφωνα με την Υπουργό, όλο αυτό το διάστημα, επετεύχθηκαν τρεις στόχοι:
Η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «παρακαταθήκη για τον τουρισμό».

Οι δορυφόροι λογαριασμοί, ένα εργαλείο το οποίο συγκεντρώνει όλα τα στατιστικά για τον τουρισμό από διάφορες πηγές. Και η τουριστική εκπαίδευση που, όπως είπε, ήταν υποβαθμισμένη και με πολλά προβλήματα γι’ αυτό και ζήτησαν από όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Για τα τοπικά ζητήματα
Στη συνέχεια, ερωτηθείσα η κα Κουντουρά, αναφέρθηκε στα παρακάτω ζητήματα που μας αφορούν ειδικότερα:

Για την ΑΣΤΕΡ
Όπως είπε, εξετάζουν το μέλλον της ΑΣΤΕΡ αφού λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης για μείωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, επειδή θέλουν να κάνουν τη σχολή ξεναγών, δημιουργήθηκε πρόβλημα ενώ υπάρχουν και ελλείψεις στα λειτουργικά της Σχολής. Είπε, πάντως, ότι επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα τουριστικά επαγγέλματα θέλουν να φέρουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση.

Για το τέλος διανυκτέρευσης
Σε ερώτηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης-ένα αίτημα που κατά τη σύσκεψη τέθηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των τοπικών φορέων-η Υπουργός δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δεσμεύσεις του παρελθόντος, δανειακές υποχρεώσεις και η δέσμευση που υπάρχει από την κυβέρνηση είναι ότι, εάν και εφόσον τα δημοσιονομικά μας το επιτρέπουν, θα επανεξετάσουμε εάν θα εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης». Επεσήμανε ότι αυτό είναι το μόνο που μπορεί να πει στην παρούσα στιγμή, αναφέροντας πάντως ότι θέλει να πιστεύει ότι θα μπορέσουν να το κάνουν.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι αυτό που κατάλαβε ο ίδιος από τη σύσκεψη είναι ότι η Υπουργός είναι σύμμαχος των φορέων και στο χρόνο που πρέπει θα δώσουν τη μάχη που πρέπει.

Για το γκολφ Αφάντου
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι γνωρίζει όλη την ιστορία για το γκολφ και ότι είναι πολύ υπέρ του να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Μάλιστα, θεωρεί ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο αφού λύθηκαν πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν και πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν έξι-επτά γήπεδα.

Για την κρουαζιέρα
Καταρχήν, η κα Κουντουρά δεν παρέλειψε να πει ότι έχουν εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ότι, στο παρελθόν, η κρουαζιέρα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Ανέφερε, ακόμη, ότι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, στο πλαίσιο των σχεδιασμών τους για το θαλάσσιο τουρισμό. Σχετικά με την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού, είπε ότι, όταν πήγαν στο sea trading στο Μαϊάμι και είχαν επαφές με τους διεθνείς ομίλους, τους είπαν ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για την Ευρώπη αλλά, δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις γειτονικές μας χώρες και τη Βόρεια Αφρική και πολλά δρομολόγια άλλαξαν. Τους μετέφεραν, όμως, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και ότι θα υπάρξει μία μικρή μείωση στις προσεγγίσεις αλλά επειδή τα πλοία είναι μεγαλύτερα με πολύ μεγάλες πληρότητες, θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο ή λίγο παραπάνω από το 2016 όσο αφορά στις αφίξεις τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια.

Και δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι πάμε καλά. Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση, ως πολιτικοί, ως συναρμόδια Υπουργεία, το έχουμε κάνει. Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της χρονιάς. Αν πάνε όλα καλά, το 2018 δείχνει να είναι ακόμα καλύτερο».

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο Περιφερειάρχης ο οποίος δήλωσε: «Όσο είμαστε συμβιβασμένοι με τη διατήρηση, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε και από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. Εμείς δεν δεχόμαστε το συμβιβασμό με το παρελθόν ή με τη διατήρηση κάποιων κεκτημένων τα οποία κάποιος μπορεί να τα θεωρεί ως πήχη. Γνωρίζοντας ποια είναι η δυναμική της περιοχής και η δυνατότητά της, γνωρίζοντας τη ζήτηση που υπάρχει παγκόσμια, αυτή τη στιγμή εμείς πιστεύουμε ότι λειτουργούμε σε ένα κλάσμα των δυνατοτήτων μας.

Ή θα σπάσουμε αυτή την απίστευτη λογική που μας κρατά καθηλωμένους και θα φύγουμε μπροστά ή θα συνεχίσουμε να είμαστε ευχαριστημένοι συμβιβαζόμενοι».
Κλείνοντας τη συνέντευξη η κα Κουντουρά είπε:

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση…Είναι σχεδόν το 20% του ΑΕΠ, δίνει ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο και είναι πολύ σπουδαίο και για τις επενδύσεις μας αλλά και για όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Ο τουρισμός είναι πρωταγωνιστής στη στήριξη της εθνικής μας οικονομίας. Άρα, δουλεύουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Και μόνο έτσι πρέπει να το βλέπουμε».

Χθες το απόγευμα, η κα Κουντουρά, επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου, τον Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, επίσης για την ΑΣΤΕΡ αλλά και με εκπροσώπους των δραστηριοποιούμενων στις παραλίες.

Ο κ. Γάκης
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Γάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για την πρώτη διευρυμένη σύσκεψη με τόσους φορείς από την Υπουργό αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο της, «το οποίο ήταν πλήρες, γεμάτο, ουσιαστικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα της περιοχής, αναζητήθηκαν λύσεις, μπήκαν προβληματισμοί για τις προοπτικές. «Εκείνο που καταδεικνύεται-συνέχισε ο βουλευτής-είναι ότι υπάρχει ανάγκη μίας στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού, μίας αλλαγής της μέχρι τώρα πορείας του με αναζήτηση νέων μορφών και προοπτικών. Θα πρέπει άμεσα να μπουν οι στρατηγικές του χωροταξικού του τουρισμού γιατί έτσι θα προσδιορίσουμε τις χρήσεις γης αυτού του μεγάλου περιβαλλοντικού αποθέματος που έχουμε το οποίο, όχι με καταστροφικές χρήσεις, αλλά να γίνει πιο εύχρηστο και να αναδειχθεί».

Με αφορμή ότι προχθές έκλεισε και η δεύτερη αξιολόγηση και το στοίχημα για τον τουρισμό είναι μεγαλύτερο αφού θεωρείται καταρχήν ένας παράγοντας ανάπτυξης, ο κ. Γάκης επεσήμανε ότι η σύσκεψη κατέδειξε ότι αυτή η δυναμική, μετά την αξιολόγηση, προσφέρει στον τουρισμό μία ασφάλεια ώστε από εδώ και μετά, με ανεπηρέαστη διάθεση, να προχωρήσει στην πραγμάτωση των στόχων.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Επιτροπή Περιφερειών, της οποίας είναι Πρόεδρος, προσπαθεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η κρουαζιέρα, μάλιστα, τους απασχόλησε πρόσφατα και είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με τα λιμάνια, την προβολή αλλά και τη συμπεριφορά της τοπικής κοινωνίας όταν αυτός ο πελάτης βγει έξω. Μίλησαν και για τον θρησκευτικό τουρισμό αλλά αυτά, όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν κτήμα και εργαλεία των τοπικών φορέων που να τα πάνε πιο πέρα και οι συσκέψεις δεν φθάνουν αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Η κ. Κουντουρά εξέπληξε ευχάριστα τον Περιφερειάρχη δωρίζοντάς του μια συλλεκτική αφίσα του ΕΟΤ για τη Ρόδο, του 1954, την οποία μάλιστα υπέγραψε..Η κ. Κουντουρά εξέπληξε ευχάριστα τον Περιφερειάρχη δωρίζοντάς του μια συλλεκτική αφίσα του ΕΟΤ για τη Ρόδο, του 1954, την οποία μάλιστα υπέγραψε..

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου