Αναρμόδιο το δικαστήριο για τις παραλίες της Ρόδου

Αναρμόδιο το δικαστήριο για τις παραλίες της Ρόδου

Αναρμόδιο το δικαστήριο για τις παραλίες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 729 ΦΟΡΕΣ

Δεν εξετάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο δήμος

Διαμαρτυρίες, ένταση, φραστικές επιθέσεις και όχι μόνο, σημειώθηκαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου με αφορμή την εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, που άσκησε ο δήμος Ρόδου για το θέμα των παραλιών.

Το δικαστήριο μετά την εξέταση των θέσεων όλων των εμπλεκομένων απέρριψε την έκδοση προσωρινής διαταγής κρίνοντας ότι ως δικαστήριο είναι αναρμόδιο και υφίσταται ρητά αποκλειστική αρμοδιότητα το Δικαστήριο των Αθηνών!

Νομικοί κύκλοι της περιοχής μας δηλώνουν ωστόσο ότι το θέμα που έχει προκύψει, μπορεί να αντιμετωπιστεί νομικά, διότι στα ασφαλιστικά μέτρα σύμφωνα με το νόμο, υπάρχει συναρμοδιότητα του τόπου του ακινήτου (δηλαδή μπορεί να εκδικαστεί από τα εδώ δικαστήρια).
Ο «μεγάλος» εχθρός στην όλη υπόθεση εξακολουθεί όμως να είναι ο χρόνος καθώς τίθονται ερωτήματα για το τι πρόκειται να κάνει η ΕΤΑΔ. Σε περίπτωση δηλαδή που μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτηση (σε περίπου δέκα ημέρες) ή μέχρι να γίνουν όλες οι διαδικασίες στα δικαστήρια πλέον της Αθήνας, η εταιρεία προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση εντός της ημέρας η δημοτική αρχή αναμένεται να πάρει αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες της.

Εντάσεις και επεισόδια
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την έκδοση προσωρινής διαταγής είχε προσδιοριστεί να γίνει χθες το μεσημέρι. Νωρίτερα ο χώρος του δικαστηρίου κατακλύθηκε από δεκάδες συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και στις καντίνες του νησιού μας.

Γρήγορα το κλίμα άρχισε να φορτίζεται και τα πνεύματα να οξύνονται, ενώ όλα πήραν «φωτιά» με την εμφάνιση των δικηγόρων της ΕΤΑΔ, οι οποίοι δεν γλίτωσαν και τις επιθέσεις!

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε στο Δικαστικό Μέγαρο προσπαθώντας να αποτρέψει τα χειρότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του δικαστηρίου ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Θεόδωρος Παπαγεωργίου εξέθεσε τις απόψεις της δημοτικής αρχής, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του δήμου έκαναν οι δικηγόροι κ.κ. Μαίρη Μητσού και Κώστας Χαλκιάς για λογαριασμό των σωματείων των ομπρελάδων Ρόδου, Ιαλυσού και Καλυθιών.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται, και η οποία από πλευράς ΕΤΑΔ είναι εξαιρετικά αργή, θα χαθεί όλη η τουριστική σαιζόν. Παράλληλα τα σωματεία των ομπρελάδων θεωρούν πως υπάρχει «σιωπηρή» παράταση της σύμβασης παραχώρησης που γίνεται από το 1979 μέχρι και σήμερα, εκ του νόμου έχει ανανεωθεί και θα έπρεπε να έχει παραχωρηθεί ήδη από την ΕΤΑΔ στο δήμο η εκμετάλλευση των παραλιών.

Ωστόσο αρκετή συζήτηση έγινε χθες και για ένα έγγραφο που προσκομίστηκε στο δικαστήριο και αφορά την παράδοση παραλαβή των παραλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία συνήθη διαδικασία η οποία γινόταν και όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλους τους αρμοδίους αντιδημάρχους. Μάλιστα το 2015 υπήρχε και σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ σε περίπτωση μη υπογραφής του συγκεκριμένου εγγράφου υπάρχει ποινική ρήτρα.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι πάντως, τονίζουν πως νόμιμα η υπογραφή στο έγγραφο αυτό δεν έχει ισχύ καθώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει μόνο για τα σωματεία των ομπρελάδων, άρα ο σχετικός όρος της σύμβασης μεταξύ του δήμου και της ΕΤΑΔ υπεγράφη χωρίς εξουσιοδότηση.

Πάντως από το δικαστήριο ρωτήθηκε και ποία η ζημία που θα υποστούν τα σωματεία των ομπρελάδων καθώς είτε με την ΕΤΑΔ είτε με το δήμο λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό.

Για την ΕΤΑΔ στο δικαστήριο παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Αναστάσιος Διάκος και Κωνσταντίνος Πλαστήρας.

«Βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των ανθρώπων»
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ρόδου για τις παραλίες κ. Βασίλης Ψυλλάκης, ο οποίος μαζί με τον κ. Παπαγεωργίου εκπροσώπησαν το Δήμο χθες στην εκδίκαση της αίτησης έκδοσης προσωρινής διαταγής που κατέθεσε, μέχρι και λίγο πριν την έκδοση της απόφασης δήλωνε πεπεισμένος ότι θα κέρδιζε η πλευρά του Δήμου.

Δήλωνε, συγκεκριμένα, λίγο πριν από την απόφαση του Δικαστηρίου ο κ. Ψυλλάκης: «Εγώ είμαι πεπεισμένος, με τα επιχειρήματα που έχει καταθέσει ο Δήμος, ότι τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα θα τα κερδίσει ο Δήμος γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, μεσούσης της σεζόν, να αναστατωθεί το νησί γεμάτο από τουρίστες…

Εάν ήθελαν να κάνουν αυτό που σκέφτονταν, θα έπρεπε από νωρίς, από τον Ιανουάριο, να προχωρήσουν και να προγραμματίσουν ό,τι είχαν στο μυαλό τους να κάνουν και όχι την τελευταία στιγμή να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των ανθρώπων αυτών που είναι εκατό οικογένειες, ίσως και παραπάνω».

Θέλησε ακόμα να πει ότι, εάν η απόφαση δεν ήταν υπέρ του Δήμου, σε λίγα χρόνια ο ροδίτης θα κόβει εισιτήριο για να κάνει μπάνιο στο νησί του.

Το βασικό επιχείρημα του Δήμου έγκειται στο ότι από το 1979 που ο ίδιος είναι ο διαχειριστής αυτών των παραλιών (σ.σ. και οι πρώην Δήμοι), ξόδεψε εκατομμύρια για τις υποδομές τους. Παράλληλα, ο Δήμος ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΕΤΑΔ (σ.σ. δηλαδή στα μισθώματα), και, όπως είπε ο κ. Ψυλλάκης, δεν βλέπει να έχει γίνει τίποτα μεμπτό από πλευράς Δήμου και έρχονται τώρα και τους λένε «κύριοι περάστε έξω».

Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν έχει να κάνει ούτε με ένα οικόπεδο ούτε με κάποιο δημόσιο ακίνητο αλλά με τις παραλίες οι οποίες είναι κατοχυρωμένες από το ελληνικό σύνταγμα για την ελεύθερη πρόσβασή σ’ αυτές.
«Με το σκεπτικό που έχουν αυτοί είναι σαν να λένε, «για να κάνετε μπάνιο πρέπει να πληρώνετε εισιτήριο», δήλωσε ο κ. Ψυλλάκης.

Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα το πρόβλημα με τη διάβρωση των ακτών στη δυτική πλευρά και αναρωτήθηκε πότε ενδιαφέρθηκε η ΕΤΑΔ αν οι παραλίες στην περιοχή αυτή εξαφανίζονται ενώ ο Δήμος δήλωνε παρών.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Ψυλλάκης, γιατί προσήλθε χθες στο Δικαστήριο ο κ. Διακοσταματίου, είπε ότι κλήθηκε ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος ο οποίος, με απόφαση Δημάρχου, έχει την αρμοδιότητα για παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, είχε υπογράψει ένα έγγραφο με την ΕΤΑΔ επειδή γινόταν κάθε χρόνο και δεν φανταζόταν ότι θα το χρησιμοποιούσαν για να καταφερθούν εναντίον του. Αλλά στην ουσία, αυτό, είναι άκυρο και τυπικό γιατί δεν υπάρχει ούτε απόφαση δημοτικού συμβουλίου ούτε Οικονομικής Επιτροπής.

«Αυτό είναι τυπικό στο πλαίσιο παράδοσης-παραλαβής που γίνεται όταν τελειώνει η σύμβαση με την ΕΤΑΔ και γίνεται το έγγραφο αυτό, υπογράφουν εκπρόσωπος του Δήμου και εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ, κάτι που χρησιμοποίησαν αλλά, απ’ ότι είπε και ο ίδιος ο Πρόεδρος, δεν στέκει», κατέληξε ο κ. Ψυλλάκης.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου