Υπέφεραν από την έλλειψη νερού αρκετοί κάτοικοι της πόλης

Υπέφεραν από την έλλειψη νερού αρκετοί κάτοικοι της πόλης

Υπέφεραν από την έλλειψη νερού αρκετοί κάτοικοι της πόλης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1007 ΦΟΡΕΣ

Αναμένεται ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο

Το εφιαλτικό σενάριο των μεγάλων προβλημάτων σε ότι αφορά την ύδρευση του νησιού μας, επέστρεψε και πάλι πάνω από τη Ρόδο, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς ή με ελάχιστο νερό εκατοντάδες νοικοκυριά σε πολλές περιοχές των Κοσκινού, Ασγούρου, Αγίων Αποστόλων, Μόντε Σμίθ, Ανάληψη, Παστίδα κ.α.

Τα σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την επάρκεια νερού παρατηρούνται το τελευταίο διήμερο, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης επιδεινώθηκαν σημαντικά.
Το πρόβλημα, είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί κι όπως όλα δείχνουν έχει να κάνει με τα αποθέματα σε νερό που διαθέτει πλέον η πόλη της Ρόδου.
Δεκάδες συμπολίτες μας, τόσο με σχόλιά τους στην ηλεκτρονική σελίδα της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, όσο και με τηλέφωνά της, εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους , ζητώντας παράλληλα από τους αρμόδιους της ΔΕΥΑΡ να λυθεί το πρόβλημα άμεσα προκειμένου να επανέλθει και πάλι η υδροδότηση.

Η κατάσταση αυτή, αν συνεχιστεί (δεδομένου ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού) θα επιφέρει σίγουρα πρωτόγνωρες καταστάσεις στο νησί της Ρόδου και τους πολίτες της και αντίστοιχα καίριο πλήγμα στην "βαριά βιομηχανία" του τόπου μας που είναι ο τουρισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την πόλη την πόλη της Ρόδου, πολύωρες διακοπές του νερού ή πτώση της πίεσης του σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρουσιάστηκαν επίσης στην περιοχή της Παστίδας, της Ιξιάς και της Ιαλυσού.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ
Χθες το μεσημέρι, συνεδρίασε εκτάκτως το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ Ρόδου παρουσία και του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου και από κοινού εξετάστηκαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα έτσι ώστε να μην υπάρξει ακόμα χειρότερη εξέλιξη της κατάστασης, σε ό.τι αφορά την υδροδότηση της Ρόδου.
Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, με σχετική συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει ο Δήμαρχος Ρόδου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είχαν μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους της ανομβρίας και της εξάντλησης των αποθεμάτων νερού, χαρακτηρίζοντας αναγκαία και επείγουσα τη σύνδεση του φράγματος Γαδουρά.
Αυτό που χαρακτηρίζεται ως απόλυτα αναγκαίο είναι να ξεπεραστούν άμεσα τα όποια γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια υπάρχουν και να υδροδοτηθούν άμεσα περιοχές της Ρόδου από το αποθέματα του φράγματος του Γαδουρά, έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση δημιουργώντας έτσι ανυπολόγιστα προβλήματα και συνέπειες.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Με προσωρινές παρεμβάσεις, που θα γίνονται σε καθημερινή βάση, θα προσπαθήσει η ΔΕΥΑΡ να διαχειριστεί την κρίση που έχει εκδηλωθεί με τις διακοπές νερού ακόμα και στην πόλη της Ρόδου!
Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
Ως γνωστόν, τις βραδινές ώρες προχθές, χωρίς νερό ή με μειωμένη την πίεσή του, έμειναν αρκετές από τις νέες συνοικίες της πόλης, όπως οι Άγιοι Απόστολοι, η Ανάληψη, τ’ Ασγούρου κ.α. με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους αρμοδίους της ΔΕΥΑΡ.

Χθες, λοιπόν, διάχυτη ήταν η αγωνία όλων για το πως θ’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ειδικά με τη θερινή περίοδο ακόμα μπροστά μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι υποδομές της ΔΕΥΑΡ δούλεψαν σε ένα ποσοστό 99%, όμως οι ανάγκες σε νερό είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτή την περίοδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αγωγός τροφοδοσίας των δεξαμενών της πόλης της Ρόδου, των Καλυθιών και των Κοσκινού, στέλνει 1350 με 1400 κυβικά νερού την ώρα! Από αυτά, τα 200 κυβικά νερού την ώρα πάνε σε Καλυθιές και Κοσκινού και τα υπόλοιπα στην πόλη.

Ο λόγος, λοιπόν, του προβλήματος που παρουσιάστηκε δεν είναι άλλος από την έλλειψη νερού που οφείλεται, ως γνωστόν, στην ανομβρία.
Χθες, λοιπόν, οι αρμόδιοι με τον Δήμαρχο συζήτησαν πως θα διαχειριστούν την κρίση αυτή και τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει καθημερινά η ΔΕΥΑΡ για να ελαχιστοποιηθούν όσο γίνεται αυτά τα προβλήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι πρόκειται για προσωρινές λύσεις για να καλύψουν όλες τις περιοχές, ώστε να μην παρουσιάζονται τόσο μεγάλης έκτασης προβλήματα και σε πολλούς οικισμούς.
Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή.
Πάντως, εκείνο που επανέλαβαν χθες είναι ότι προσβλέπουν στη λειτουργία του φράγματος για να δοθεί λύση σ’ αυτά τα προβλήματα.

Το πρωτοσέλιδο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ τον περασμένο Απρίλιο, στο οποίο  αποτυπώνονταν η αγωνία για αυτό που ξεκίνησε να ζει η Ρόδος από προχθέςΤο πρωτοσέλιδο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ τον περασμένο Απρίλιο, στο οποίο αποτυπώνονταν η αγωνία για αυτό που ξεκίνησε να ζει η Ρόδος από προχθές

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο