Με επιτυχία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ERASMUS +/KA2 του 1ου πειραματικού Δημοτικού Ρόδου

Με επιτυχία ολοκληρώνεται  το πρόγραμμα ERASMUS +/KA2 του 1ου πειραματικού Δημοτικού Ρόδου

Με επιτυχία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ERASMUS +/KA2 του 1ου πειραματικού Δημοτικού Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 499 ΦΟΡΕΣ

Διακρατική συνάντηση στο Παρίσι και τελετή λήξης στη Ρόδο

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου ολοκληρώνει τον Αύγουστο 2017 την υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/KA2, με θέμα: «Europe en jeux, sports d’ici et d’ailleurs», το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2015, επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τη διασχολική συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2017 διεξήχθη η 4η Διακρατική Συνάντηση στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου École Publique Charenton του Παρισιού, της Γαλλίας. Το ελληνικό σχολείο εκπροσωπήθηκε από τέσσερα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Erasmus+, τις δασκάλες κ. Βασιλική Ζαφειροπούλου και κ. Θεολογία Τσιρώζη, τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Σαράντη Καρβουνίδη και την υπεύθυνη επικοινωνίας του Προγράμματος κ. Αλεξάνδρα Σιώπη (καθηγήτρια Γαλλικών).


Η 4η Διακρατική Συνάντηση ήταν η τελευταία κοινή δράση των σχολείων-εταίρων στο πλαίσιο του προγράμματος και οι εργασίες της αφορούσαν την οριστικοποίηση των παραδοτέων (περιεχόμενο έκθεσης, διαμόρφωση ενημερωτικού φυλλαδίου και περιεχόμενο της παιδαγωγικής βαλίτσας). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν εργασίες που είχαν ολοκληρωθεί από τις τάξεις του Γαλλικού σχολείου κατά τη δεύτερη χρονιά του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γαλλικού σχολείου υποδοχή εκπροσώπου του Δημάρχου του 12ου διαμερίσματος του Παρισιού από την ομάδα του προγράμματος. Η συνάντηση αποδείχτηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική, αφού δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί το διετές σχέδιο και να διασφαλισθεί η σταθερή στήριξη και συνεργασία του σχολείου από τους θεσμικούς φορείς της πόλης.


Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Γάλλοι συνάδελφοι ως συντονιστές του ευρωπαϊκού σχεδίου, προς όλα τα μέλη των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Τουρκία, ήταν εξαιρετικά θερμή και εγκάρδια. Οι επιμέρους δράσεις στο πλαίσιο της Διακρατικής Συνάντησης αφορούσαν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τους μικρούς μαθητές του γαλλικού σχολείου. Εξαιρετική δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Ελληνικής αποστολής ως αγωνοδίκες. Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώθηκαν με την αξιολόγηση του προγράμματος και διατύπωση προτάσεων για το μέλλον.

Η 4η Διακρατική Συνάντηση έληξε με κοινή εορταστική εκδήλωση και παράθεση γεύματος στην αυλή του γαλλικού σχολείου, όπου πραγματοποιήθηκε η απονομή των σχετικών βεβαιώσεων και ο αποχαιρετισμός σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης όλων των εταίρων-εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη γαλλική πρωτεύουσα, η ελληνική αποστολή περιηγήθηκε σε σημαντικά αξιοθέατα του Παρισιού όπως τον Πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, το Μουσείο του Λούβρου, την Αψίδα του Θριάμβου κ.α.


Ο επίλογος του προγράμματος δόθηκε στη Ρόδο, στο πλαίσιο της εορτής λήξης του σχολικού έτους του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου. Το μεγαλύτερο μέρος της εορτής αφιερώθηκε στην παρουσίαση των δράσεων που αφορούσαν το δεύτερο έτος του σχεδίου: έγινε αναβίωση των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στο κοινό της γιορτής και συμμετείχαν οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο χώρο του σχολείου η έκθεση του προγράμματος, η οποία αποτελεί κοινή παραγωγή όλων των εταίρων, επισφραγίζει τη διετή συνεργασία με τα υπόλοιπα σχολεία και στοχεύει στη διάχυση των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας στις τοπικές κοινωνίες και των τεσσάρων χωρών.


Η έκθεση θα τεθεί στη διάθεση των φορέων της εκπαίδευσης και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μετακινηθεί και να φιλοξενηθεί και σε άλλα σχολεία και δημόσιους χώρους. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εμπνευστούν και να συνεχίσουν το έργο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στην παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και στις αξίες που περικλείονται.

Με αυτόν τον τρόπο, το διετές σχέδιο δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει την πορεία του μέσα από την μετακινούμενη έκθεση. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου ολοκληρώνεται, οι καρποί του όμως αφορούν το μέλλον. Ας αποτελέσουν λοιπόν οι αξίες του παιχνιδιού και του αθλητισμού, όπως η επιμονή, ο σεβασμός, η ανοχή, η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η προσπάθεια, η χαρά, το όνειρο… συνδετικό ιστό των ανθρώπων και των λαών. Η συμμετοχή του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στο εν λόγω σχέδιο αποτέλεσε μια σπουδαία εμπειρία αυτών των αξιών.

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου