Η έλλειψη πάρκινγκ ζημιώνει την Παλιά Πόλη της Ρόδου

Η έλλειψη πάρκινγκ  ζημιώνει την Παλιά Πόλη της Ρόδου

Η έλλειψη πάρκινγκ ζημιώνει την Παλιά Πόλη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1838 ΦΟΡΕΣ

Να παρθούν μέτρα ζητούν οι καταστηματάρχες που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις

Ολοένα και πιο…«απρόσιτη» για τους επισκέπτες της Ρόδου γίνεται τα τελευταία χρόνια η Μεσαιωνική Πόλη, λόγω του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης πάρκινγκ, του κυκλοφοριακού και της συγκοινωνίας που φαίνεται ότι είναι πλέον ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι πάντως εντοπίζουν φέτος μία βελτίωση σε ορισμένα θέματα και, όπως λένε χαρακτηριστικά, «αρχίζει να επιστρέφει το λούστρο»…

Τα παραπάνω απορρέουν από τη συνάντηση που είχαν, χθες το μεσημέρι, με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο οι εκπρόσωποι του Σωματείου καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης, με αντικείμενο βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τη φετινή σεζόν και γενικά μία περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί τώρα για όσους δραστηριοποιούνται «εντός των τειχών».

Στη συνάντηση αυτή, μετείχαν ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Τάσος Μελετίου, μαζί με άλλα μέλη της Διοίκησης, ενώ παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους καταστηματάρχες, το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχει γίνει αισθητό φέτος είναι η πρόσβαση των επισκεπτών στην Παλιά Πόλη, κάτι που οφείλεται βέβαια στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, στην ελλιπή συγκοινωνία αλλά και…στα χαλασμένα μηχανήματα για την ελεγχόμενη στάθμευση έξω από την Παλιά πόλη, πράγμα που δυστυχώς επιτρέπει σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους στα καταστήματα να παρκάρουν ελεύθερα, «δίχως να σκέφτονται ότι αυτοί οι χώροι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της αγοράς», όπως λένε εκπρόσωποί τους.

Η Παλιά Πόλη έχει περίπου 800 καταστήματα διαφορετικών ειδών και, όπως λένε οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών, οι συνάδελφοί τους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες είναι μία μικρή μειοψηφία, ωστόσο αυτοί δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, με αποτέλεσμα… να παίρνει η μπάλα τους πάντες. Είναι, βέβαια, και η ατιμωρησία, σημειώνουν. Ωστόσο, δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι φέτος βλέπουν να έχουν ενταθεί οι έλεγχοι τόσο από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, όσο και από την ΕΛ.ΑΣ. και έχουν μειωθεί…διαχρονικά φαινόμενα, όπως οι κράχτες και η κυκλοφορία οχημάτων μέσα στην Παλιά Πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Μελετίου, υπάρχει μία βελτίωση μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία δική τους, με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κα Κυριακή Κλιάμπα, πριν από κάποιους μήνες. Μάλιστα, λέει ότι, όποιος δεν βλέπει αυτή τη βελτίωση, είναι κακόπιστος. Μετά, λοιπόν, από τη συνάντηση αυτή, θεωρούν ότι υπήρξε ένας συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φαίνεται ένα αποτέλεσμα που, βέβαια, απέχει από το…ιδεατό. Μπορούν να πουν, πάντως, ότι ξεκίνησε κάτι.

Η πρόσβαση, όμως, στο κέντρο και ειδικά στη Μεσαιωνική Πόλη είναι το μεγάλο πρόβλημα αφού από παλιά έλεγαν ότι ο καλός πελάτης είναι αυτός που νοικιάζει αυτοκίνητο και τώρα θα έρθει, θα αναγκαστεί να φύγει και θα το πει και σ’ άλλους δέκα!

Η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη φέτος λόγω των μηχανημάτων που έχουν αχρηστευθεί, τα οποία επρόκειτο να αντικατασταθούν το Μάρτιο αλλά έγινε κάποιο λάθος στην προκήρυξη, ωστόσο χθες ο Δήμαρχος τους είπε ότι θέμα έχει δρομολογηθεί. Μάλιστα, του ζήτησαν να μεταφερθούν άμεσα δύο μηχανήματα από άλλο σημείο του κέντρου έξω από την Παλιά Πόλη.

Για τα πάρκινγκ
Επίσης, χθες, οι καταστηματάρχες ζήτησαν την επέκταση της ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης και πέραν της στροφής του τελωνείου, μέχρι του Κόβα, από τη στιγμή, όπως λένε, που οι θέσεις χρησιμοποιούνται από ενοικιαζόμενα και καταστηματάρχες ενώ «αυτός ο χώρος είναι ζωτικός για τη λειτουργία της αγοράς». Όπως λένε, χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι του Σωματείου, «όποιος θέλει την πολυτέλεια να έχει το αυτοκίνητό του απ’ έξω, να το πληρώνει τουλάχιστον. Είτε είναι συνάδελφος, είτε είναι υπάλληλος, είτε εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων». Ο Δήμαρχος τους ζήτησε να καταθέσουν αυτό το αίτημά τους εγγράφως.

Συζήτησαν, ακόμη, για τα τουριστικά πούλμαν έξω από την Κολώνα, καθώς οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι εφόσον δεν μεταφέρθηκαν, από πέρυσι, στην είσοδο της τάφρου, ο φυσικός τους χώρος είναι μέσα στο λιμάνι της Κολώνας και πιστεύουν ότι εκεί πρέπει να γίνουν κάποιες διευθετήσεις ώστε να μπαίνουν τα πούλμαν μέσα και με ασφάλεια να αποβιβάζονται και να επιβιβάζονται οι τουρίστες και να μη δημιουργείται αυτό το πρόβλημα έξω από τη Μεσαιωνική Πόλη.

Χθες, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος, τους ενημέρωσαν για τον σχεδιασμό σε σχέση με αυτό το θέμα και τους είπαν ότι το κιόσκι της ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένο στην πύλη Αρνάλδου θα μεταφερθεί στο Κορακόνερο και σύμφωνα με μία μελέτη που εκπονείται εκεί μπορούν να μπουν πέντε πούλμαν.
Πάντως, υπάρχει και μία απογοήτευση επειδή όλα τα μέτρα που παίρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως οι κώνοι που τοποθέτησε η τροχαία κατά μήκος του δρόμου απέναντι από την Κολώνα και το αποτέλεσμα είναι να παρκάρουν απ’ έξω και να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο!

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών ζήτησαν πρόβλεψη για περισσότερες θέσεις στάθμευσης μοτοποδηλάτων έξω από την Παλιά Πόλη όπως και τη δημιουργία θέσεων φορτοεκφόρτωσης που δεν υπάρχουν και τώρα με το καινούργιο σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, μπορεί να προβλεφθεί αυτό.
Επίσης, ζήτησαν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τους καλοκαιρινούς μήνες, και το πάρκινγκ του Πανεπιστημίου και ο κ. Χατζηδιάκος τους είπε ότι ήδη έχει κάνει κάποιες επαφές με το Πανεπιστήμιο και δρομολογείται το θέμα.

Όσο για το πάρκινγκ που, ως γνωστόν, ετοιμάζει η Δημοτική Αρχή στην Ακαντιά, έχει καθυστερήσει επειδή κάποιος δεν έχει μεταφέρει τα σκάφη του από μέσα και μάλιστα ο Δήμαρχος, χθες, έδωσε νέα εντολή να προχωρήσει άμεσα.
Όσο αφορά στο πάρκινγκ στον Άγιο Παντελεήμονα, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από τους κατοίκους αλλά υπάρχει αρκετός χώρος. Η διαφωνία έγκειται στο ότι υπάρχει σχέδιο ανάπλασης αλλά και επειδή τα αυτοκίνητα που θα μπαίνουν είναι πάρα πολλά. Τα mini-bus για τα περιφερειακά πάρκινγκ επίσης καθυστερούν.

Δυσφήμιση
Ένα ακόμη θέμα που έθιξαν χθες, στον Δήμαρχο, οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών είναι να κάνει παρέμβαση τόσο στους πράκτορες όσο και στις Εταιρίες κρουαζιεροπλοίων για το θέμα των εκδρομών μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη και των εκδρομών από το υπόλοιπο νησί προς το Μνημείο.
Το θέμα που υπάρχει, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι οι εκδρομές προς τη Παλιά Πόλη και προς τη Λίνδο επιτρέπουν μόνο μισή ώρα, μέγιστο σαράντα λεπτά, στους πελάτες για να μη μένουν μέσα στην αγορά. Γιατί πρέπει να ελευθερωθούν τα πούλμαν για άλλες χρήσεις.

Ζητούν, λοιπόν, να σταματήσει το κατευθυνόμενο εμπόριο ή τουλάχιστον να γίνεται με έναν τρόπο σωστό και όχι με δυσφήμιση της αγοράς. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των καταστηματαρχών, αυτή τη στιγμή, αυτό που εισπράττουν είναι ότι για να προωθήσουν τα καταστήματα με τα οποία συνεργάζονται, δυσφημούν όλη την υπόλοιπη αγορά. Επίσης, υπάρχει ένα πρόβλημα με τα κρουαζιερόπλοια αφού φέρονται να τους λένε μέσα ότι η Ρόδος δεν είναι ασφαλής προορισμός και αυτό, όπως λένε, γίνεται γιατί εμφανίστηκαν κάποια πρακτορεία τα οποία κλείνουν εκδρομές μέσω Internet στη μισή τιμή και προβάλουν ότι οι τουρίστες είναι ασφαλείς μόνο με δικές τους εκδρομές. Και μόνο αυτά δημιουργούν ένα κλίμα, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να είναι απλά…αξιοθέατα για τους τουρίστες, λένε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι υπάρχουν και ευθύνες από τους καταστηματάρχες με κάποια κρούσματα αισχροκέρδειας που εντοπίζονται, και δεν υπάρχει η παλιά αγορανομία για ελέγχους.

Ο Δήμαρχος
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Χατζηδιάκος ήταν θετικός σε όλα. Για το πάρκινγκ τους είπε ότι από την αρχή ο σχεδιασμός τους ήταν η ηλεκτρονική στάθμευση, με οπτικές ίνες κτλ., που θα δοθεί σε ιδιώτες ώστε και τα έσοδα του Δήμου να αυξηθούν και να υπάρχει περισσότερος χώρος.

Όσο αφορά στο θέμα των κοινοχρήστων χώρων, όπως λένε, μέχρι και πρόπερσι, υπήρχε μία ανοχή του Δήμου εάν κάποιος δεν είχε πληρώσει και του έδιναν μία διορία δέκα ημέρες για να εξοφλήσει. Τώρα, δίχως κάποια ενημέρωση, αυτό καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν για πρόστιμα με προσαυξήσεις 100%, βάσει νόμου, που αδυνατούν να πληρώσουν. Έτσι, ζήτησαν από τον Δήμαρχο να εξετάσει εάν μπορούν να παραγραφούν για φέτος και να διερευνηθεί εάν από του χρόνου μπορούν να πληρώνουν τους κοινόχρηστους σε δύο δόσεις και εκείνος δεσμεύτηκε ότι θα το κοιτάξει με τις υπηρεσίες.

Όσο για την πορεία της φετινής σεζόν, η απάντηση είναι αποστομωτική: «Πιο χάλια δεν γίνεται!», λένε και εξηγούν ότι οι τουρίστες δεν ψωνίζουν, κάτι που αποδίδεται στην οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη, είναι και το all-inclusive και, βέβαια, η δύσκολη πρόσβαση στο κέντρο. Ένας λόγος είναι και η δυσφήμιση της αγοράς από διάφορους επιτήδειους, ότι δεν αφήνουν τα γκρουπ να ψωνίσουν.

Πάντως, οι καταστηματάρχες δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι έχει βελτιωθεί κάπως η κατάσταση αλλά θα έπρεπε να υπάρχει…μόνιμα παρουσία της αστυνομίας μέσα στην Παλιά Πόλη. Βελτίωση υπάρχει και στην εμφάνιση, όπως για παράδειγμα ότι φωτίστηκε η Θαλασσινή πύλη, με τη συνδρομή του Σωματείου. Είναι προγραμματισμένοι οι φωτισμοί και άλλων κτιρίων, όπως η Καστελανία κτλ. και γίνεται δουλειά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, όπως λένε και μάλιστα κλείνουν με κάτι αισιόδοξο: «Έχει γίνει το ρετουσάρισμα. Αυτό που έλειπε. Αρχίζει να επιστρέφει λίγο το λούστρο»…

Διαβάστε ακόμη

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω