Μέσω του Φράγματος θα δοθεί λύση για το νερό!

Μέσω του Φράγματος θα δοθεί λύση για το νερό!

Μέσω του Φράγματος θα δοθεί λύση για το νερό!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 669 ΦΟΡΕΣ

Εκτενής συζήτηση προχθές το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο

Αναλυτική ενημέρωση έγινε, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για το σοβαρό θέμα του νερού με όλους να επαναλαμβάνουν για ακόμα μία φορά ότι η οριστική λύση του προβλήματος θα δοθεί από τη σύνδεση με το φράγμα του Γαδουρά, ενώ τα αρμόδια στελέχη της Δημοτικής Αρχής αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις που επεξεργάζονται για να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις αυτό το διάστημα, μην κρύβοντας την αγωνία τους.

Καταρχήν, ενημέρωση έκανε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, στην Επιχείρηση διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα και παρακολουθούν καθημερινά τη στάθμη και την ποσότητα του νερού που έχουμε στη διάθεσή μας. Θύμισε, στη συνέχεια, ότι, πριν ένα μήνα περίπου, όταν πήραν τα πρώτα δείγματα για τις ποσότητες του νερού, συγκάλεσαν με πρωτοβουλία του Δημάρχου μία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με κύριο στόχο να τονίσουν την ανάγκη επίσπευσης της υδροδότησης της πόλης της Ρόδου από το φράγμα, δείχνοντας τους ταυτόχρονα την πορεία των υδάτινων πόρων.

Επιπλέον, σ’ εκείνη τη συνάντηση αναζήτησαν τρόπους χρηματοδότησης και για άλλα έργα που είναι συμβατά με τη Β’ φάση αφού το πρόβλημα υπάρχει και στη Νότια Ρόδο που επενδυτικά τουλάχιστον εξελίσσεται με πολύ έντονους ρυθμούς. «Σήμερα που μιλάμε, όμως, το πρόβλημα έχει γίνει έντονο και το διαπιστώνουμε και εμείς οι ίδιοι αλλά και από τα παράπονα των συμπολιτών μας», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, λοιπόν, η έλλειψη ποσότητας γύρω στα 350 κυβικά νερού την ώρα σήμερα και πολύ σύντομα αυτή θα φθάσει στα 500 κυβικά ανά ώρα, είναι αυτό που στην ουσία δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα. Όπως είπε, είναι ποσότητες οι οποίες δεν μπορούν να βρεθούν με άλλο τρόπο παρά μόνο μέσω του φράγματος Γαδουρά. Ευτυχώς ή δυστυχώς, είπε, η διαχείριση του φράγματος δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΡ και δεν νομιμοποιείται να κάνει ενέργειες.

Αυτό που όφειλαν να κάνουν από την πλευρά τους το έκαναν και προχώρησαν και ένα βήμα παραπάνω. Ευελπιστούν…να αντέξουμε με τις υπάρχουσες ποσότητες περίπου άλλες δέκα μέρες, την ίδια στιγμή, όμως, που αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας όπως και αύξηση του κόσμου πάνω στο νησί και οι παράγοντες αυτοί δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Μανωλάκης ανέφερε ότι, μέχρι τώρα, επισήμως, δεν έχει κάποια πληροφόρηση ότι έχει αλλάξει κάτι όσο αφορά στην απόφαση που περιμένουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σύμβαση για το φράγμα, δεν έχει δοθεί το πράσινο φως και βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΡ είναι έτοιμη μόλις δοθεί το πράσινο φως, η π.σ. θα περάσει από το επόμενο δ.σ. και οι ενέργειες της είναι συγκεκριμένες, έτοιμες να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, τώρα, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τις εξελίξεις.
Όσο αφορά σε κάποιες γεωτρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση, όπως σημείωσε, οι ποσότητες αυτές δεν είναι αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα ενώ για κάποιες ζητήθηκε να αδρανοποιηθούν και έτσι έπρεπε να κάνει η ΔΕΥΑΡ.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύει ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρώσει κάποιες από αυτές, γιατί και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η λύση του προβλήματος είναι η υδροδότηση από το φράγμα. Τόνισε ακόμη την υπεύθυνη στάση που έχουν κρατήσει όλοι για το θέμα αυτό αφού ένα τέτοιο πρόβλημα στο νησί μπορεί να το εκμεταλλευτούν κάποιοι κακόβουλοι και να επωφεληθούν για δικούς τους σκοπούς.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στράτος Καρίκης, είπε ότι ούτως ή άλλως θα έθετε το θέμα αφού δέχεται τεράστια πίεση για το νερό και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος αναγνωρίζουν τη σοβαρή στάση που τηρεί και σ’ αυτό το ζήτημα η μειοψηφία και το χειρίζονται πολύ προσεκτικά.

Ζήτησε, όμως, μία αναλυτική ενημέρωση με βάση τα σημερινά δεδομένα και ρώτησε εάν υπάρχει τρόπος εκτός από τα νομικά δεδομένα να βρεθεί λύση για το φράγμα γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ακόμη, ζήτησε ενημέρωση για το τι…μας περιμένει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εάν δεν αλλάξει κάτι. Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη ΡΟ.ΔΗ. του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου ζήτησε και εκείνος να μάθει που βρισκόμαστε σήμερα.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι παρακολουθεί την όλη κατάσταση και κατανοεί πλήρως τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και την επισφάλεια για την επάρκεια του νερού το επόμενο διάστημα, παρά την όποια τεράστια προσπάθεια κάνει η ΔΕΥΑΡ. Η αλήθεια είναι, είπε, ότι πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να έρθει νερό από το φράγμα αν θέλουμε κάπως να κοιμηθούμε ήσυχα αφού οι συνέπειες για τους κατοίκους και τον τουρισμό θα είναι τρομερές.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι το θέμα θ’ αντιμετωπιστεί αφού οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι σε μία κατεύθυνση λύσης του προβλήματος. Υπάρχουν, όμως, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει τους δικούς του ρυθμούς. Εκείνο που θέλησε να επισημάνει είναι ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για έκτακτη συνεδρίαση ανά πάσα στιγμή για να περάσουν τα διαδικαστικά της π.σ. αφού και αυτή θα πρέπει να περάσει τη δική της…βάσανο, να κουβεντιάσουν και με την Περιφέρεια και τις ενδιάμεσες κινήσεις που μπορούν να γίνουν για να προλάβουν καταστάσεις. Είπε και εκείνος ότι είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη και ν’ ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επανέλαβε τις διαφωνίες τους όσο αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Σημείωσε, ακόμη, ότι σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα έχει διαφορετική αφετηρία αφού είναι άλλο στην Παστίδα, τη Σορωνή κτλ. και διαφορετικό στον Αρχάγγελο αφού εκεί είναι πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχει να κάνει με το δίκτυο. Θεωρεί ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι να δουν με ποια έργα θα διορθωθεί το δίκτυο. Ο κ. Μανωλάκης ανέφερε, πάντως, ότι κάνουν παρεμβάσεις για να μειώσουν τις βλάβες στον Αρχάγγελο.

Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας είπε ότι περιμένουν από μέρα σε μέρα, και πιθανόν αύριο, το Ελεγκτικό να δώσει την έγκριση της σύμβασης.
Ενημέρωση έκανε και το μέλος της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ, Αντιδήμαρχος, κ. Αγαπητός Πάλλας, τον οποίο ο Δήμαρχος όρισε εποπτεύων στις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ. Όπως είπε, θα γίνει αντικατάσταση μέρους του δικτύου στις περιοχές που πονάει στον Αρχάγγελο, όπως και μία γεώτρηση και αν φτιαχτεί το δίκτυο δεν θα έχει ανάγκη από νερό. Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ παράγει 1400 κυβικά νερού την ώρα που καλύπτουν πολλές περιοχές εκτός πόλης.

Τα κυβικά στην πόλη είναι περίπου 1100. Ο ίδιος μίλησε για μία οριακή κατάσταση και μία βλάβη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, κάτι που είναι ο φόβος του. Σημείωσε, πάντως, ότι αν οι τέσσερις γεωτρήσεις, δύο στις Καλυθιές και δύο προς την Ψίνθο, μπουν στο δίκτυο θα δώσουν ανάσα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και στα χωριά, είπε ο ίδιος, και τόνισε ότι και οι δημότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η ανομβρία τον τελευταίο καιρό δημιούργησε αυτό το πρόβλημα.

Ο Δήμαρχος
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος, καταρχήν, τόνισε ότι όντως είναι πολύ υπεύθυνη η στάση της μειοψηφίας και τους ευχαρίστησε. Είπε, ακόμη, ότι παρακολουθεί νύχτα και μέρα το θέμα του νερού το οποίο είναι εξίσου μείζον με αυτό της καθαριότητας και έρχεται από πολύ παλιά. Και είπε: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν στον ταμιευτήρα, αυτή τη στιγμή 75 εκατομμύρια κυβικά νερού και να έχουμε το φόβο, το άγχος, ότι σε χωριά και στους Αγίους Αποστόλους, να έχουμε έλλειψη νερού».

Για το Ελεγκτικό είπε ότι, αυτή τη στιγμή, εάν λειτουργήσουν τα ταχυδιϋλιστήρια έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε την ημέρα 60 χιλιάδες κυβικά νερού ενώ πέρυσι με τη δοκιμαστική λειτουργία του φράγματος μάξιμουμ να παίρναμε 10 χιλιάδες. Άρα, για να συμφέρει τον πολίτη θα πρέπει να βρεθεί τρόπος πως τους επόμενους μήνες να αντλούμε 30 χιλιάδες κυβικά. Μάλιστα, μίλησε για τις ευθύνες που του καταλογίζουν λέγοντας ότι «λύθηκε το θέμα των σκουπιδιών και πρέπει να βρούμε ένα άλλο θέμα για…να πυροβολούμε».

Για το σήμερα ο Δήμαρχος είπε ότι έχει να κάνει με την άμεση λειτουργία του ταχυδιϋλιστηρίου και υπάρχει ένας διεθνής διαγωνισμός από την Περιφέρεια τον οποίο πήρε μία Εταιρία. Ως Δήμος και ως ΔΕΥΑΡ δεν έχουν άλλη επιλογή παρά την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, ΔΕΥΑΡ ενώ ζήτησε να μετέχει και ο Δήμος.

Είμαστε στις σαράντα ημέρες από τότε που στάλθηκε η π.σ. για έγκριση και αποκάλυψε ότι πήρε τηλέφωνο στο Ελεγκτικό και ζήτησε να τον ενημερώσουν. Του είπαν ότι είναι πολύ δύσκολη σύμβαση και θα έχουμε απάντηση την επόμενη εβδομάδα. Τόνισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να περάσει προς τα έξω ότι η ναυαρχίδα του τουρισμού έχει πρόβλημα με το νερό.

Κλείνοντας, είπε ότι, τα όποια αποθέματα έχουμε ή τις όποιες γεωτρήσεις που δουλεύουν επί 24ωρου βάσεως, να τα αξιοποιούμε στο μάξιμουμ και ταυτόχρονα έκκληση προς τους πολίτες για κατανόηση, ανοχή και εξοικονόμηση του νερού μέχρι που ν’ αρχίσει να λειτουργεί το φράγμα. Και αμέσως μετά, μόλις μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία, διαβεβαίωσε ότι το όποιο κόστος θα έχει η ΔΕΥΑΡ φέτος θα το απορροφήσει και θα φέρουν το κόστος του νερού στην πραγματική του κατάσταση, με στόχο και τα επόμενα χρόνια να το μειώσουν.

Ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, είπε ότι για το κομμάτι που είχε αναλάβει, να βρει χρηματοδότηση για τον αγωγό προκειμένου να εξυπηρετηθεί η νότια πλευρά του νησιού, έχει ήδη κάνει επαφή με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη και με τον Γ.Γ. Υποδομών κ. Δέδε, ενώ από το Δήμο εστάλη το αίτημα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποιες άλλες εναλλακτικές πηγές αν και θεωρεί ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να προγραμματίσουν και τα υπόλοιπα έργα για την υποδοχή του φράγματος Γαδουρά αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες πηγές, όπως στο Ασκληπιειό που θα μπορούσαν να τις χρηματοδοτούσαν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και καλό θα ήταν να προωθηθούν τώρα αυτές οι προτάσεις. Είπε, ακόμη, ότι αυτό είναι κρίσιμο και ότι ο ίδιος και με το Υπουργείο Οικονομίας έχει καθημερινή επικοινωνία και με το Υπουργείο Υποδομών.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο