Νίσυρος: Η απόλυτη ηρεμία

Νίσυρος: Η απόλυτη ηρεμία

Νίσυρος: Η απόλυτη ηρεμία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 469 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με τη μυθολογική κοσμογονία, όταν γίνονταν οι μάχες των Θεών και των Γιγάντων, ο Ποσειδώνας άρπαξε ένα κομμάτι της Κω και καταπλάκωσε μ’ αυτό τον γίγαντα Πολυβότη.

Ετσι σχηματίστηκε η ηφαιστειακή Νίσυρος. Σε αντίθεση με τα γειτονικά νησιά όπου η έννοια του μαζικού-απρόσωπου τουρισμού μεγαλουργεί, τη Νίσυρο την επιλέγουν κάθε καλοκαίρι οι «εναλλακτικές» παρέες.

Το Μανδράκι, το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, σε υποδέχεται με το νησιώτικο χαμόγελό του, την αφοπλιστική του απλότητα και αμέσως σε απορροφά στην ήρεμη καθημερινότητα.

Από εδώ αξίζει να ανηφορίσετε με τα πόδια για το μεσαιωνικό κάστρο των Ιωαννιτών, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς Σπηλιανής -κτίσμα του 1600.

Ψηλά πάνω από τη θαλασσινή πολίχνη στην κορυφή ηφαιστειακού βράχου, σε σημείο με εξαίσια θέα, συναντάμε το Παλιόκαστρο, που δεν είναι τίποτα άλλο από τα τείχη καλοδιατηρημένης ακρόπολης της κλασικής περιόδου.

Για τις βουτιές σας η πιο κοντινή ακρογιαλιά στο Μανδράκι είναι τα Χοχλάκια με τα μαύρα της βότσαλα, όπου θα έρθετε ακολουθώντας μονοπάτι.

Οδηγώντας στον παραθαλάσσιο δρόμο που φεύγει ανατολικά από το Μανδράκι, θα περάσετε το αγκυροβόλιο των Λουτρών και θα φτάσετε στο ψαροχώρι Πάλοι (5 χλμ.), το πιο τουριστικό σημείο του νησιού με ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλές ψαροταβέρνες.

Κοντά στους Πάλους υπάρχει το ακρογιάλι Λευκή Αμμος ή Γιαλισκάρι και η αμμουδιά Λιες, απ' όπου ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στην ακτή Παχιά Αμμο η οποία θεωρείται η καλύτερη του νησιού.

Στο νοτιότερο άκρο της Νισύρου, η ακτή Αυλάκι, γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, προσφέρεται για βουτιές από τα βράχια.

Στην άκρη της καλντέρας

Οσο όμως ελκυστικές κι αν είναι οι ακτές της Νισύρου, το μυστικό εδώ κρύβεται στην ορεινή, τραχιά και συναρπαστική ηφαιστειακή ενδοχώρα.

Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως το μικρό σε μέγεθος αυτό νησί υπάγεται στο λεγόμενο «ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου» που ξεκινά από τα Μέθανα, περνά από Μήλο και Σαντορίνη και καταλήγει εδώ.

Τα μεσόγεια χωριά Εμπορειός και Νικιά προσφέρουν πρόσβαση αλλά και θέα στην καλντέρα.

Παλιότερα ο Εμπορειός ήταν ένα από τα πιο πολυάνθρωπα μεγάλα χωριά των Δωδεκανήσων.

Από εδώ ξεκινά ένα ενδιαφέρον περιπατητικό μονοπάτι που, καθώς κινείται στα βόρεια πρανή της καλντέρας, μας αποκαλύπτει το μεγαλόπρεπο τοπίο των ηφαιστειακών σχηματισμών.

Η πεζοπορική διαδρομή ολοκληρώνεται στη Μονή της Ευαγγελίστριας που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι (3 χλμ. σε άσφαλτο).

Στο χωριό Νικιά θα φτάσετε με τα πόδια στην κεντρική πλατεία, όπου θα δείτε το θαυμάσιο βοτσαλωτό δάπεδο.

Γύρω λειτουργούν καφενεία και ταβερνάκια που τα καλοκαιρινά βράδια γεμίζουν θαμώνες.

Οι ψηλότερες γειτονιές προσφέρουν φαντασμαγορική θέα στην καλντέρα, ενώ τα σπίτια με νότιο προσανατολισμό αγναντεύουν το πέλαγος.

Από Νικιά θ' ακολουθήσετε το μονοπάτι (600 μέτρα) που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη προσφέροντας μοναδική θέα στον κρατήρα του Αγίου Στεφάνου.

Στην καλντέρα μπορείτε φυσικά να έρθετε και οδικώς, καθώς ο ασφάλτινος δρόμος καταλήγει σε αυτήν.

Νίσυρος

① «Λιοτρίδια» τηλ. 22420 31580,

②​ «Frantzis Studios» τηλ. 694 680 7743

③ «Πορφυρίς» τηλ. 22420 31376

④ «Ρομάντζο» τηλ. 22420 31340

⑤​ «Mammis» τηλ. 22420 31824

⑥ «Μελανόπετρα» τηλ. 6978060289

⑦​ «Πάλλοι» τηλ. 22420 31357

* Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης / facebook / viewsofgreece / Views of Greece

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε ακόμη

Αποτροπιασμός Νικητιάδη στη Βουλή για τα όσα ακούγονται για το μουσείο στη Νίσυρο

Νικητιάδης για την υπόθεση αρχαιοφύλακα Νισύρου: «Να μην μείνει κλειστό το μουσείο» – Μενδώνη: «Έχουν ήδη δοθεί οι εντολές»

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τη δράση του αρχαιοφύλακα

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα