Καταδικάστηκε 24χρονος σε 70 χρόνια φυλάκιση και 35.000 ευρώ πρόστιμο

Καταδικάστηκε 24χρονος σε 70 χρόνια φυλάκιση και 35.000 ευρώ πρόστιμο

Καταδικάστηκε 24χρονος σε 70 χρόνια φυλάκιση και 35.000 ευρώ πρόστιμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1788 ΦΟΡΕΣ

Από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Ένοχος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 34χρονος Σύριος που κατηγορούνταν για τη μεταφορά πέρυσι τον Αύγουστο, 68 προσφύγων στο Πρασονήσι, ενώ αθωώθηκαν άλλοι δύο συμπατριώτες του και ένας Αφγανός που επίσης φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, στο εδώλιο του δικαστηρίου κατηγορούμενος για την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών κάθισε 34χρονος Σύριος και για άμεση συνέργεια κατά συναυτουργία στη πράξη αυτή άλλοι τρεις αλλοδαποί και ειδικότερα ένας 30χρονος Αφγανός και δύο Σύριοι ηλικίας 48 και 19 ετών. Όλοι δε οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνταν και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το δικαστήριο μετά την εξέταση όλων των στοιχείων της υπόθεσης έκρινε ένοχο για την μεταφορά τον 34χρονο Σύριο με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, καθώς και ένα έτος φυλάκιση και 1500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα, δηλαδή κατά συγχώνευση ποινή φυλάκισης 70 ετών και έξι μηνών από τα οποία θα εκτίσει τα 10 έτη βάση νομοθεσίας και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 35.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την ίδια απόφαση κρίθηκαν ένοχοι μόνο για την κατηγορία της παράνομης εισόδου, οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στους οποίους και επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ στο καθένα, με αναστολή.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, με την σύλληψη των δύο πρώτων αλλοδαπών κατηγορουμένων (του Αφγανού και του Σύριου) την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και την άσκηση σε βάρος τους ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις 4 και δέκα το απόγευμα της 29ης Αυγούστου 2016 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από επαγγελματία ψαρά ότι στην θαλάσσια περιοχή του Πρασονησίου έπλεε σκάφος τύπου «λάντζας» στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός επιβατών, πιθανώς παράτυποι αλλοδαποί.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού καθώς και τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαινε προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. Τα δύο σκάφη εντόπισαν την λάντζα με τους 68 αλλοδαπούς και με τη βοήθεια του πλωτού του Λιμενικού, αυτή κατέπλευσε στην περιοχή «Πλημμύρι» της Ρόδου όπου και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι πρόσφυγες και μετανάστες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα παλιά σφαγεία της Ρόδου.

Όπως έγινε γνωστό, στην λάντζα επέβαιναν 68 άτομα εκ των οποίων οι 26 από το Αφγανιστάν, οι 13 από το Πακιστάν, οι 3 από την Συρία, 16 από το Ιράκ, 6 από το Ιράν, 3 από το Νεπάλ και ένας από Σρι Λάνκα.
Επρόκειτο δηλαδή για 37 άνδρες, 18 γυναίκες και 13 παιδιά.

Μεταξύ των αλλοδαπών βρίσκονταν και ο 34χρονος Σύριος και ο 30χρονος από το Αφγανιστάν, τους οποίους οι Λιμενικοί συνέλαβαν ως διακινητές των 68 προσφύγων και μεταναστών και οι οποίοι μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας που συγκέντρωσαν οι Λιμενικοί προέκυψε στη συνέχεια η εμπλοκή και δύο άλλων αλλοδαπών από την Συρία, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν βοηθητικά στο ταξίδι αυτό από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας. Σε βάρος των δύο αλλοδαπών εκδόθηκαν εντάλματα με τα οποία και συνελήφθησαν, παραπέμφθηκαν στην ανάκριση και μετά την απολογία τους πήραν και αυτοί το δρόμο για τις φυλακές.

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου