"Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα" διαμηνύει ο δήμαρχος

"Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα" διαμηνύει ο δήμαρχος

"Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα" διαμηνύει ο δήμαρχος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 753 ΦΟΡΕΣ

Καλεί τον περιφερειάρχη να κατανομάσει το παρακράτος της Ρόδου

Στην… αντεπίθεση περνάει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος, σε αντίθεση με τις πρώτες δηλώσεις του σχετικά με τη δυσάρεστη εξέλιξη για τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, χθες, με νέες δηλώσεις του σε υψηλούς τόνους, ξεσπάθωσε απέναντι σε όσους καταλογίζουν ευθύνες στο Δήμο ή τη ΔΕΥΑΡ και διεμήνυσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να γίνει εξιλαστήριο θύμα ενώ κάλεσε να βγουν και ν’ αναλάβουν την πολιτική ευθύνη εκείνοι οι οποίοι την έχουν!

Εμφανώς σε άλλο τόνο και ύφος, ο κ. Χατζηδιάκος, σε αιφνιδιαστικές δηλώσεις του χθες, δεν έκρυψε την ενόχλησή του αναφορικά με τα όσα «κυκλοφορούν» τις τελευταίες ημέρες στο νησί περί απόδοσης ευθυνών στο Δήμο ή τη ΔΕΥΑΡ αλλά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Ξεκίνησε, λοιπόν, λέγοντας ότι θέλει να ξεκαθαρίσει, «ορθά και κοφτά αυτή τη φορά», αναφορικά με το διαγωνισμό για το φράγμα και το πως έχει περάσει προς τα έξω στην κοινωνία.

Όπως είπε, τεχνηέντως, έχει περάσει ότι ο Δήμος ευθύνεται και ότι ο Δήμαρχος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, την ίδια στιγμή που ο ίδιος μιλάει για συνεργασία και για συνένωση δυνάμεων, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ. Είπε, λοιπόν, ότι, αυτά, τεχνηέντως παραγκωνίζονται και έχει την εντύπωση ότι ή η ευπρέπεια και ο πολιτικός πολιτισμός παρεξηγείται ή ότι «κάτι άλλο» συμβαίνει.

Όπως εξήγησε, προχθές, είδε δηλώσεις ότι η ΔΕΥΑΡ ευθύνεται για τη λειψυδρία και ότι ο πρώην Πρόεδρός της, κ. Δημήτρης Τσίκκης, έκανε πολλά λάθη-κάτι το οποίο εξήγησε προχθές.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, χθες, είδε σε πρωτοσέλιδο τοπικού τύπου αλλά και στο περιεχόμενο ότι ο Δήμαρχος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη λειψυδρία-«γιατί άραγε; Επειδή δεν έβρεξε ο Θεός;», σχολίασε με σκωπτικό ύφος και συνέχισε λέγοντας: «Φταίει ο Τσίκκης επειδή έχουμε τρία χρόνια ανομβρία ή φταίνε ο Δήμαρχος και ο Τσίκκης επειδή το Ελεγκτικό δεν ενέκρινε τη διακήρυξη και το διαγωνισμό που έχει συντάξει η Περιφέρεια; Που έχει περάσει από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας; Που η Περιφέρεια έχει προωθήσει στο Ελεγκτικό;

Ο Δήμος και ο Δήμαρχος δεν έχουν καν πρόσβαση ακόμα στην απόφαση. Είναι μία διακήρυξη που έχει κάνει η Περιφέρεια για τη διαχείριση του φράγματος με ανάδοχο τον «Άκτορα» του Μπόμπολα. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα: Ότι ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με το διαγωνισμό αυτό».

Εξήγησε, λοιπόν, ότι στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ευθαρσώς είπε ότι όταν υπήρχε ευθύνη του Δήμου στο διαγωνισμό για την καθαριότητα, που πάλι εκεί ήταν θέμα των Δικαστηρίων, βγήκε και είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Και δήλωσε: «Τώρα, λοιπόν, να βγουν ν’ αναλάβουν την πολιτική ευθύνη εκείνοι οι οποίοι την έχουν. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, να μην έρθουν να μεταβιβαστούν οι όποιες ευθύνες στο Δήμο ή στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ».

Μάλιστα, παρακάλεσε τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, να κατονομάσει ποιο είναι το «ροδιακό παρακράτος» που αναφέρει σε δηλώσεις του και συμπλήρωσε: «Για να ξεκαθαρίσουμε άπαξ δια παντός από το να πλανώνται σκέψεις ότι κάποιοι έβαλαν εμπόδια. Δεν έβαλαν εμπόδια. Και αν υπάρχουν αυτά, μαζί να τα πολεμήσουμε και να δούμε πως θα πάει αυτός ο τόπος».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος εμφανίστηκε για ακόμα φορά συναινετικός λέγοντας: «Ένα είναι σίγουρο: Ότι τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος έχει την ευθύνη ή ποιος δεν την έχει. Ότι πρέπει να πάμε στρατευμένοι να παλέψουμε, να προχωρήσουμε και να νικήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να “νικήσουμε” το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την έννοια να έχουμε μια θετική απόφαση για την προγραμματική σύμβαση και από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι ο Δήμαρχος και ο Δήμος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια μαζί με την Περιφέρεια, με τον Περιφερειάρχη να μη δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα».

Περί έκτακτης ανάγκης του νησιού
Ο κ. Χατζηδιάκος, θέλησε ακόμη να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ή όχι το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επανέλαβε, λοιπόν, αυτό που είπε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, ότι, δηλαδή, εύχεται και ελπίζει να μη φθάσουμε σ’ αυτό στο σημείο, σε περίπτωση που δεν καταλάβουν τη ζημιά που γίνεται στη Ρόδο, είτε το Ελεγκτικό είτε οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Να μη φθάσουμε στο σημείο να υποβάλουμε το αίτημα να γίνει αυτή η διαδικασία-όπου εκεί, βέβαια, εφαρμόζονται άλλες διατάξεις που συντομεύουν τα πάντα-μόνο και μόνο για να μην κάνουμε ζημιά στον τουρισμό.

Διευκρίνισε, λοιπόν, ότι δεν το απέκλεισε, και αυτό το είπε και στο δ.σ. και η δήλωσή του είναι: «Εύχομαι να μη χρειαστεί να φθάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση».

Οι ενέργειες
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν από πλευράς Δήμου και ΔΕΥΑΡ αυτή την περίοδο. Καταρχήν, ο ίδιος όλες τις ώρες βρίσκεται σε επαφή και με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΡ και τον Αντιδήμαρχο κ. Αγαπητό Πάλλα που του έχει αναθέσει την εποπτεία των τεχνικών συνεργείων της Επιχείρησης και κάθε βράδυ αλλά και κάθε πρωί γνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υδροδότηση του νησιού.

Χθες, λοιπόν, προσπάθησαν να ανοίξουν κάποια γεώτρηση ιδιωτική στο κτίριο της coca-cola στην Παστίδα, για να τροφοδοτηθεί η Παστίδα και η Κρεμαστή.
Ήδη, προχωρούν στη διαδικασία της γεώτρησης στις Καλυθιές και την Ψίνθο-προχθές είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της δ.κ. Ψίνθου-χθες του είπαν για τη Νότια Ρόδο που είχαν κάνει τέσσερις δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ότι η δεύτερη δοκιμαστική ανόρυξη από Ασκληπιειό στέφθηκε με επιτυχία, με 40 κυβικά την ώρα στα 100 μέτρα, που σημαίνει ότι στο 24ωρο θα έχουμε περισσότερα από 1600 κυβικά κάτι που δίνει μία «ανάσα» στην παραλιακή περιοχή και γενικά στην τουριστική περιοχή Ασκληπιειού-Κιοτάρι κτλ.

Ο κ. Χατζηδιάκος επανέλαβε ότι αυτές οι ενέργειες θα γίνονται παράλληλα με τις ενέργειες της Περιφέρειας στο Ελεγκτικό και έχει δηλώσει ότι αν χρειαστεί και ο ίδιος θα παραστεί και ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΡ, αν υπήρχε ένδικο μέσο πρόσθετης παρέμβασης υπέρ των θέσεων της Περιφέρειας να το ασκήσει, «γιατί, σ’ αυτή την κατάσταση που είμαστε δεν μπορούμε να γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω και να μοιρολατρώ και να μεμψιμοιρώ αν το έπαιρνε και αν δεν το έπαιρνε η ΔΕΥΑΡ το φράγμα», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Σημασία έχει, οι δηλώσεις του Δημάρχου να μην παρερμηνεύονται σκοπίμως.

Είτε για άλλους λόγους, είτε από άλλα συμφέροντα, είτε επειδή θέλουν να ρίξουν ευθύνη στον Δήμαρχο που δεν του αναλογεί και δεν την έχει».
Ερωτηθείς, μάλιστα, γιατί πιστεύει ότι θέλουν ορισμένοι να ρίξουν ευθύνη στον ίδιο για το φράγμα, είπε: «Γιατί τους βολεύει να πολεμήσουν τον Δήμο, να πολεμήσουν το Δήμαρχο. Δεν είναι η πρώτη φορά, ξεκάθαρα το λέω. Γιατί ο Δήμαρχος δεν είναι οσφυοκάμπτης.

Ξεκάθαρα. Δεν είναι οσφυοκάμπτης ο Δήμαρχος. Θα περπατάει ευθεία να στηρίζει το Δήμο, να δίνει τον εαυτό του και τη ζωή του γι’ αυτό το Δήμο αλλά δεν θα προσκυνήσει ποτέ κανένα. Τελεία και παύλα!», είπε και συμπλήρωσε: «Ο Δήμαρχος δεν έχει καμία σχέση ούτε με ενέργειες-το έχει αποδείξει στη ζωή του-ούτε με συναλλαγές , ούτε πάνω ούτε κάτω απ’ το τραπέζι.

Καθαρές κουβέντες για να τελειώνουμε στην αρχή της σεζόν άπαξ δια παντός».
Σε ερώτηση για ποιο λόγο η ΔΕΥΑΡ και ο Δήμος δεν διεκδίκησε εδώ και ένα χρόνο τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχθηκε καμία πρόσκληση, ενημέρωση ή πρόταση από την Περιφέρεια να συζητήσουν, όπως γινόταν παλιά σύμφωνα με την εμπειρία του μια και έχει υπηρετήσει δεκαέξι χρόνια εκεί.
Όπως είπε, δεν πήρε καμία πρόσκληση για συζήτηση να δουν με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Αυτό, όμως, είναι απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, συμπλήρωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι μπορεί να διέλαθε της προσοχής του η πρόσκληση της συνεδρίασης του π.σ. για να δει το θέμα και εδώ μπορεί να έχει ευθύνη.
Ωστόσο, είπε ότι το να συνεδριάσει στο Καστελόριζο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη Ρόδο, είναι θέμα και επιλογή άλλου συλλογικού οργάνου και δεν θα το κρίνει ο ίδιος.

Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα από την απόφαση, αν θα έπρεπε να παραχωρηθεί στη ΔΕΥΑΡ, έτσι όπως προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό η διαχείριση του φράγματος, πήρε μία απόφαση το π.σ. και είναι σεβαστό.

Μαζί με τον Περιφερειάρχη πήγαν στη ΔΕΥΑΡ τον περασμένο Δεκέμβριο και είπαν ότι αυτή είναι η διαδικασία και συμφώνησε σε όλα αφού προχώρησε ένας διαγωνισμός και είδαν και τη δοκιμαστική λειτουργία του φράγματος, συμφώνησε και συμφωνεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός για να μη στερηθεί η Ρόδος το νερό. Μάλιστα, είπε ότι εάν του φέρουν αύριο το νερό έξω από τις δεξαμενές η ΔΕΥΑΡ θα πληρώσει.

Και είπε, στη συνέχεια:
«Να τελειώνουμε! Φταίει ο Δήμαρχος, φταίει ο Τσίκκης , φταίει η ΔΕΑΥΡ, εγκατέλειψαν τις γεωτρήσεις, δεν εγκατέλειψαν τις γεωτρήσεις. Κάνω υπομονή όλες αυτές τις ημέρες για να μη δημιουργηθεί μείζον θέμα στο νησί. Όχι, όμως, να γίνω εξιλαστήριο θύμα. Να τελειώνουμε. Δεν γίνομαι εξιλαστήριο θύμα. Και εγώ και οι συνεργάτες μου που δουλεύουν μέρα-νύχτα να μη στερηθεί ένα νοικοκυριό ή ένα ξενοδοχείο έστω και ένα κυβικό νερό»!

Σημειώνεται ότι, τελικά, μέχρι και χθες νωρίς το απόγευμα δεν έγινε η συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη, παρ’ όλο που το είχαν πει και εικάζει ότι είναι απασχολημένος αφού δεν δέχθηκε κάποιο τηλεφώνημα.

Ωστόσο θέλησε να πει: «Οποτεδήποτε μου ζητηθεί οποιαδήποτε συνδρομή του Δήμου, είτε εδώ, είτε στο Ελεγκτικό είτε σε κυβερνητικό επίπεδο είτε οπουδήποτε, εννοείται ότι παρατάω όλα τα’ άλλα και πάω και είμαι αρωγός και υποστηρικτής σ’ αυτή την κατάσταση των θέσεων της Περιφέρειας για να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει μεταξύ μας οποιαδήποτε διαφορά ή έλλειψη συνεργασίας».

Κλείνοντας ο κ. Χατζηδιάκος επανέλαβε ότι, τώρα πλέον, έτσι όπως εξελίχθηκε, όχι με ευθύνη του Περιφερειάρχη ή της Περιφέρειας, όπως σημείωσε, αλλά αυτών που βγάζουν προς τα έξω τη σπέκουλα, ειλικρινά παρακαλεί τον Περιφερειάρχη να βγει αμέσως μετά τις δηλώσεις του αυτές και να κατονομάσει «ποιο είναι αυτό το ροδιακό παρακράτος που πολεμά την Περιφέρεια και εξ αντανακλάσεως την πληρώνει ο Δήμος.

Πολεμά την Περιφέρεια και εξ αντανακλάσεως την πληρώνει ο Δήμαρχος. Ε, όχι. Να μου τους κατονομάσει και να τους πολεμήσουμε μαζί»!
Ο Δήμαρχος κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «η ευπρέπεια, ο πολιτικός πολιτισμός, η συμπόρευση με κάποιους θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους δεν μπορεί να ερμηνεύεται ως αδυναμία».

Διαβάστε ακόμη

Δήμαρχος Ρόδου: Η παράταξη της μειοψηφίας αδυνατεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός