Την απόλυση των συμβασιούχων αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Την απόλυση των συμβασιούχων αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 788 ΦΟΡΕΣ

Σε κλίμα έντασης η χθεσινή συνεδρίαση

Την απόφασή της να λύσει τις συμβάσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα, έκανε γνωστή χθες η Δημοτική Αρχή, σε μία συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. που συγκλήθηκε για άλλα θέματα), κάτι που “άναψε φωτιές” με τους ίδιους τους εργαζόμενους που παρίσταντο αλλά και τους συνδικαλιστές του Δήμου της Ρόδου να εξανίστανται και να την κατηγορούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, για εμπαιγμό!

Ένταση επεκράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, κατά τη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό το οποίο ήρθε ως εξής: «Καταγγελία συμβάσεων εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχιακών ή έκτακτων αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα». Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι αλλά και οι συνδικαλιστές, που βρίσκονταν εκεί πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση, έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής ενώ σημειώνεται ότι η χθεσινή συζήτηση δεν είχε αποφασιστικό χαρακτήρα.

Στην έναρξη της συζήτησης, λοιπόν, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ξεκαθάρισε ότι θεώρησε υποχρέωσή του, να γίνει ενημέρωση και λόγω των εξελίξεων που μεσολάβησαν. Καταρχήν, θύμισε ότι στις 23 Ιουνίου που συνεδρίασε το δ.σ. πήραν ομόφωνη απόφαση στήριξης των εργαζομένων αυτών, που συνολικά στο Δήμο Ρόδου είναι 134, με ψήφισμα, όπως και να κατατεθεί το αίτημα για να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να καλύψει την εργασιακή σχέση τους.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε με κάποιες διαφοροποιήσεις, είπε ο κ. Χατζηδιάκος ενώ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι άλλοι είναι αρμόδιοι να την εισηγηθούν και άλλοι είναι υπεύθυνοι για το τι ψηφίζουν. Επίσης, ανέφερε ότι έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις του νομικού συμβούλου του Δήμου, της ΚΕΔΕ αλλά και των υπηρεσιών που υπογράφουν για να εκδοθούν τα εντάλματα.

Θύμισε, ακόμη, ότι αν φθάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να υπογράψει για τους συμβασιούχους του 2015 επειδή συμπληρώνουν το 24μηνο και για τους υπόλοιπους να αφήσουν να περάσει όσο γίνεται ο χρόνος. Η πρώτη εκτίμηση, βέβαια, με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού ήταν ότι όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται το ίδιο.

Ωστόσο συνέχισε ο κ. Χατζηδιάκος-ήρθε η τροπολογία και αλλάζει την αιτιολογία και εκφράζοντας τη λύπη του, είπε ότι, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, ήρθε στο γραφείο του η εισήγηση των συναρμόδιων υπηρεσιών να υπογράψει τη λύση της σύμβασης εργασίας όλων των εργαζομένων και από εκεί και πέρα ν’ αρχίσει μία νέα διαδικασία. Όπως είπε, η απόφαση εκδόθηκε 7 Ιουνίου και ο Δήμος ενημερώθηκε 16-18 Ιουνίου και το πρώτο μέλημά τους ήταν να διασφαλίσουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια, όμως, ανέφερε ότι, δυστυχώς, βρίσκουν σφαλισμένες πόρτες στη διαδικασία του Επιτρόπου και του καταλογισμού.

Από εδώ και πέρα
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, για όλους τους Δήμους της χώρας, είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα είτε όχι, είναι υποχρεωτική η λύση της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αορίστου χρόνου. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, όλοι οι Δήμοι υποχρεούνται να έχουν προβλέψει μέσα στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) θέσεις εργασίας στο αντικείμενο της καθαριότητας, μέχρι τις 30 Ιουλίου να τροποποιηθεί ο ΟΕΥ-κάτι που, όπως είπε, όμως, είναι απίθανο.

Ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει να δουν ποιες είναι οι οργανικές θέσεις στο Δήμο, δεύτερον αφού τις ζητήσουν να βεβαιώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες ότι από τα ανταποδοτικά τέλη ο Δήμος μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες και ακολούθως να γίνει μία διαδικασία για νέα σύμβαση εργασίας με τελευταία μέρα το Μάρτιο του 2018. Έτσι, από τη Δευτέρα ο Δήμος δεν θα έχει την εργασία των ανθρώπων αυτών ενώ διασφάλισαν ότι αυτοί αποδεδειγμένα εργάστηκαν μέχρι και χθες και μπαίνουν σε μία νέα διαδικασία που ευχήθηκε να μην είναι χρονοβόρα.

Αναφορικά με τις προσλήψεις μονίμων, είπε ότι είναι…το χάιδεμα στην πλάτη.
Ο κ. Χατζηδιάκος, τόνισε χθες ότι το θέμα αυτό ήρθε στο δ.σ. καθαρά ενημερωτικά μια και ήθελε να κοιτάει τους ανθρώπους στα μάτια, όπως είπε χαρακτηριστικά, επειδή στην τελευταία συνεδρίαση το δ.σ. εξέδωσε ψήφισμα στήριξής τους και τώρα υπέγραψε το έγγραφο δίχως να τους ενημερώσει. Όπως είπε, δεν θα ήθελε να του προσάψουν ότι άλλα τους είπε και άλλα υπέγραψε αλλά αυτή είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσουν και οι 325 Δήμοι της χώρας μέχρι σήμερα. Από τη Δευτέρα θ’ αρχίσουν να δουλεύουν τις προϋποθέσεις του ΟΕΥ, του προϋπολογισμού κτλ.

Το δημοτικό συμβούλιο
Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., κ. Σάκης Στάγκας, εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Στράτου Καρίκη, εξέφρασε την αντίθεσή του με τις διαδικασίες και είπε ότι θα πρέπει να τους δώσουν μία ευκαιρία από τη στιγμή που τους δόθηκε το δικαίωμα και τα χρήματα είναι του Δήμου, να γίνουν αορίστου χρόνου.

Στην τοποθέτησή του, όμως, ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι η λύση συμβάσεων την οποία υπέγραψε ο Δήμαρχος και στη συνέχεια παρέτεινε σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, είναι καθαρά δική του πράξη και δεν αντιλαμβάνεται γιατί έφερε το θέμα στο δ.σ. «Δικαιολογίες; Εξηγήσεις; Μασάζ σε ποιους άραγε;», αναρωτήθηκε.

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι η εισήγηση που ήρθε στηρίζεται σε μία απόφαση του Επιτρόπου, σε μία εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, υπηρεσιών και σε απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού και αυτά είναι προγενέστερες πράξεις. Και ανέφερε χαρακτηριστικά μήπως αυτό έγινε επειδή χθες ψηφίστηκε κάποιο άρθρο σε ένα νόμο που δίνει λύση στο πρόβλημα.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ενώ μαζί ψήφισαν ομόφωνα ζητώντας ν’ αναλάβει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία, και την ανέλαβε με το άρθρο 24 του προχθεσινού νόμου. Εκείνο που έχει αλλάξει κατά τον ίδιο, είναι ότι ο νέος νόμος είναι σαφής και δεν λέει πουθενά για λύση συμβάσεων ούτε για τις 30 του μήνα αλλά δίνει τη δυνατότητα είτε αξιοποιώντας θέσεις που ήδη υπάρχουν στον ΟΕΥ ή με τροποποίησή του, να προχωρήσουν σε προκηρύξεις ορισμένου χρόνου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να καλύψουν τις ανταποδοτικές ανάγκες της καθαριότητας. Λέει, ακόμη, ότι μέχρι να συνταχθούν και οι οριστικοί πίνακες κατάταξης, ο Δήμος μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες μέχρι και τις 7 Ιουλίου.

«Άρα, λοιπόν, ο νόμος σας λέει ότι μπορείτε να συνεχίσετε να τους έχετε αλλά εσείς λέτε “να τους απολύσω”. Άρα, αφού τους απολύσω μετά δεν θα μπορώ να τους έχω», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, λέει αφού γίνουν όλα αυτά μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2018, από εκεί και μετά λέει ότι οι Δήμοι οφείλουν να παρέχουν την ανταποδοτική υπηρεσία καθαριότητας με δικά τους μέσα.

«Να είμαστε λοιπόν, καθαροί και ειλικρινείς εδώ μέσα. Αυτό δεν θέλετε!», είπε ο κ. Υψηλάντης προς τη Δημοτική Αρχή και ανέφερε ότι η εισήγηση δεν συμφωνεί με το νόμο που ψηφίστηκε και επέμεινε ότι πρόκειται για επιλογή της Δημοτικής Αρχής αφού ο νόμος δεν λέει αυτά. Επίσης, αμφισβήτησε ότι όλοι οι Δήμοι θα κάνουν το ίδιο, άσχετα αν είναι…γραμμή της ΚΕΔΕ, και οι παριστάμενοι συμβασιούχοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, επεσήμανε ότι η τροπολογία υπήρχε μερικές ημέρες πριν στο διαδίκτυο. Ανέφερε ότι έχουν αποφασίσει να βγάλουν δύο εντάλματα, ένα μέχρι τις 7 Ιουνίου και ένα μεταγενέστερο, επειδή υπάρχουν και άλλοι 600 που πρέπει να πληρωθούν για ν’ αποφευχθεί οποιοδήποτε μπλοκάρισμα στον Επίτροπο.

Η αναφορά του κ. Διακοσταματίου ότι οι κενές θέσεις στον ΟΕΥ είναι 70 λέγοντάς τους «διαλέχτε ποιοι θα είναι οι 70», προκάλεσε ένταση στην αίθουσα με τον κ. Υψηλάντη να αντιδρά επιμένοντας ότι ο νόμος δεν λέει αυτό. Ακολούθησε αναστάτωση και φωνασκίες. Στη συνέχεια, ο κ. Διακοσταματίου θέλησε να κάνει μία συμβιβαστική πρόταση. Όπως είπε, η νέα σύμβαση να έχει το χαρακτήρα της προσωρινής απασχόλησης μέχρι την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων από το ΑΣΕΠ και όχι πέρα από το Μάρτιο του 2018.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Υψηλάντης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι πρώτιστο μέλημα για τους εργαζόμενους αυτούς είναι να μη χάσουν τη δουλειά τους και η λύση σύμβασης είναι απώλεια εργασίας. Είπε, ακόμη, ότι για τους 70 δεν το λέει πουθενά. Οι δύο άνδρες συνέχισαν να διαφωνούν, με τους τόνους να ανεβαίνουν.
Ο κ. Στάγκας, από την πλευρά του, είπε ότι εάν ψηφίσει, έστω για μία φορά, την απόλυση αυτών των εργαζομένων είναι σαν να αποδέχεται διαχρονικά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα ξαναδοθεί αυτό το δικαίωμα σε κανέναν άνθρωπο και αυτό δεν μπορεί να το ψηφίσει.

Οι συνδικαλιστές
Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Δήμο κ. Φώτης Μπακίρης, ο οποίος είπε ότι μπαίνουν σε ένα παιχνίδι να εξηγήσουν τι λέει ο νόμος και ότι, πέρα από τα νομικά, έχουν την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι κανένας άνθρωπος δεν θα χάσει τη δουλειά του γι’ αυτό και εξέφρασε την απορία του γιατί παίρνουν την απόφαση να απολύσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι είτε την προηγούμενη εβδομάδα έλεγαν ψέματα στους εργαζόμενους ή χθες την αλήθεια αφού τότε είχαν πάρει απόφαση να τους στηρίξουν και τώρα λένε που θα βρούνε τα λεφτά. Επίσης, κατά τον ίδιο έχει παρεξηγηθεί ότι παλεύουν να κάνουν τους εργαζόμενους αυτούς μόνιμους ενώ παλεύουν να πάρουν το δικαίωμα που τους έδωσε η κυβέρνηση να καθίσουν στη δουλειά μέχρι να βγουν οι πίνακες του ΑΣΕΠ και ορισμένοι από αυτούς να γίνουν και αορίστου.

Ένταση
Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι όταν είσαι συνδικαλιστής είναι πολύ εύκολο να κάνεις ανέξοδο συνδικαλισμό και να χαϊδεύεις αυτιά. Είπε, ακομη, ότι δεν θα πρέπει να προσπαθούν να στρεβλώσουν την πραγματικότητα για να φανούν αρεστοί στον κόσμο και ότι «ο τζάμπα λαϊκισμός δεν ωφελεί». Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε για τον κίνδυνο καταλογισμού σε υπαλλήλους και τα χρήματα τα οποία έχουν προϋπολογίσει γι’ αυτή τη δουλειά υπολογίζονται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ. «Εγώ το ξέρω ότι δεν μπορεί να γίνει διαδικασία να πληρωθούν. Εσείς τους κρύβετε ότι αν από αύριο συνεχίσουν να δουλεύουν δεν θα πληρώνονται!», είπε ο Δήμαρχος.

Ανέφερε, ακόμη, ότι από τις 28 Ιουνίου αυτά που είπε ήταν ήδη αποτυπωμένα τόσο στα συμβεβλημένα νομικά site και όσα είπε δεν είναι πριν τη δημοσίευση του νόμου αλλά έχουν λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Ζήτησε, στη συνέχεια, να σταματήσει η σπέκουλα στο δ.σ. για το άρθρο 24 αφού στην κυριολεξία αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο ότι αναφέρεται σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις που στο Δήμο Ρόδου είναι 70 και μείον 20 οδηγοί, 50.

«Κανένας δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του αλλά και κανένας δεν θέλει να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται», είπε ακόμη και δήλωσε ότι δεν έφερε το θέμα στο δ.σ. για να κάνει…μασάζ αλλά γιατί είναι υποχρέωσή του να ενημερώνει. Τα… αίματα, όμως, άναψαν στη συνέχεια όταν, κατά την ανάλυση που έκανε, σχετικά με τον υπαινιγμό του κ. Υψηλάντη για ίδια μέσα, ανέφερε ότι ακόμα και στελέχη της παράταξής του “βομβαρδίζουν” για τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος και είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Υψηλάντη:

«Γιατί τα μέσα αυτά που βρήκαμε από την Εταιρία που διοικούσατε-γιατί πρέπει να τ’ ακούσετε κάποια φορά που έπαιρναν και τρεις και πέντε και δέκα χιλιάδες μισθούς-μέχρι κι ο Πάγκαλος σας έβγαλε στο όλοι μαζί τα φάγατε, τα τρύπια απορριμματοφόρα στις Φάνες δεν θα τα πληρώσει η Δημοτική Αρχή»! Τότε αντέδρασε έντονα ο κ. Υψηλάντης λέγοντας ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Προς το τέλος έπεσαν οι τόνοι, με τον Δήμαρχο να λέει προς τον κ. Υψηλάντη να…μην ξαναλαϊκίσει και τον τελευταίο να λέει ότι δεν λαϊκίζει και ότι μίλησε με καλή πρόθεση.

Σημειώνεται τέλος, ότι αργά χθες το απόγευμα ήρθε η εγκύκλιος η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλάει για νέα σύμβαση και η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι έπραξε σωστά.

Διαβάστε ακόμη

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου