Σπουδαία-μοναδικά “Μηνύματα Ζωής”

Σπουδαία-μοναδικά “Μηνύματα Ζωής”

Σπουδαία-μοναδικά “Μηνύματα Ζωής”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 575 ΦΟΡΕΣ

Από το Θεατροχορευτικό Σύλλογο Δωδ/σου «ΝΑΥΣΙΚΑ» και την ΕΥΘΥΤΑ

Η Χορογράφος – Σκηνοθέτιδα Σοφία Σπυράτου αναφέρει σε άρθρο της μεταξύ άλλων «…Το θέατρο για παιδιά οφείλει, νομίζω, να είναι ένα παιχνίδι μάθησης, ένα παιχνίδι αξιών, μια διαδικασίας μύησης σε αξίες, η οποία όμως θα προτάσσει ως βασικά διακυβεύματα δύο έννοιες: απόλαυση και συμμετοχή».

Αυτό ακριβώς «εισέπραξαν» οι θεατές που γέμισαν ασφυκτικά το Δημοτικό Θέατρο Ρόδου την Τετάρτη 28-6-2017 για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Μηνύματα ζωής» που ανέβασε ο Θεατροχορευτικός Σύλλογος Δωδ/σου «Ναυσικά». Η παράσταση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας Ρόδου ΕΥΘΥΤΑ, τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ και ήταν ένα εξαιρετικά εύληπτο «μάθημα» ζωής για όλους με επίκεντρο την οδική ασφάλεια.

Το θεατρικό έργο «Μηνύματα ζωής», έχει γράψει η Κική Συκάλλου – Αλαβέρα, μια χαρισματική εκπαιδευτικός η οποία έχει δώσει στην κοινωνία της Ρόδου ένα πλούσιο έργο θεατρικής παιδείας για παιδιά. Στο έργο αυτό κατάφερε να «περάσει» όλα εκείνα τα μηνύματα που αφορούν τη συμπεριφορά που οφείλει να έχει ένας οδηγός για να οδηγεί με σύνεση και ασφάλεια ένα σύγχρονο μέσον, το αυτοκίνητο, και να χαίρεται τη ζωή. Κι αυτό, επειδή η άλογη χρησιμοποίησή του, φέρνει τη δυστυχία στους ανθρώπους με τα τροχαία ατυχήματα που μπορούν να συμβούν. Αυτό, η συγγραφέας του θεατρικού έργου, το έκανε με τέτοιο τρόπο που χωρίς να περιλαμβάνει διδακτισμό έδινε ένα υπέροχο μάθημα ζωής για όλους.

Τους ρόλους του έργου ενσάρκωναν παιδιά, μέλη της θεατρικής ομάδας του Θεατροχορευτικού Συλλόγου Δωδ/σου «Ναυσικά», τα οποία ενθουσίασαν τους γονείς και όλους όσοι παρακολούθησαν την παράσταση επειδή είχαν ταυτιστεί με τους ρόλους τους και έδωσαν σ’ αυτούς τη ζωντάνια, τη χάρη και την πειθώ που απαιτούσε η παράσταση.

Συμμετείχαν ακόμη, ευγενικά, παιδιά από τα τμήματα των Σχολών Χορού ΜΑΡΙ ΓΚΙΚΑ που έδωσαν, με τις ενδιάμεσες χορογραφίες που παρουσίασαν, μια δροσερή νότα που έδενε με τα νοήματα και την ουσία της όλης θεατρικής δημιουργίας.


Τόσο το κείμενο του έργο όσο και οι χορογραφίες απετέλεσαν ένα ολοκληρωμένο θέαμα – άκουσμα που αναδείκνυε την ουσία της παράστασης και καυτηρίαζε τα αίτια που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα όπως είναι το αλκοόλ, η χρήση του κινητού τηλεφώνου και η υπερβολική ταχύτητα.

Η παράσταση «Μηνύματα ζωής» καταχειροκροτήθηκε και συγκίνησε το κοινό, πέρα από την εξαιρετική απόδοση των ρόλων του έργου και για τα μηνύματα που έδινε με τρόπο άμεσο και ρεαλιστικό, επίκαιρο ζητούμενο της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Αυτό επισημάνθηκε στο τέλος και από τον Περιφερειακό Σύμβουλο πολιτισμού Κάλλιστο Διακογεωργίου ο οποίος, συγκινημένος και ενθουσιασμένος από την παράσταση σημείωσε ότι την παράσταση αυτή πρέπει να παρακολουθήσουν όλα τα σχολεία της Ρόδου αλλά να παρουσιαστεί και έξω από τη Ρόδο.

Η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου Ελένη Καρύδη, η οποία έχει τάξει τη ζωή της στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων όσον αφορά τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ασφάλεια κατά την οδήγηση, ήταν συγκλονιστική στην τοποθέτησή της. Μια εξαιρετικά φορτισμένη προτροπή να ακολουθήσουν οι άνθρωποι τα μηνύματα ζωής που έδιναν, με τόσο όμορφο τρόπο, τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του Θεατροχορευτικού Συλλόγου Δωδ/σου «Ναυσικά».

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πατέρας Μιχαήλ εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρεις κκ Κάλιστος Διακογεωργίου και Χρήστος Μπάρδος καθώς και ο κ. Δράκος εκρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδ/σου.

Στην εξαιρετική συνολική παρουσίαση σημαντικό κομμάτι είχαν τα ωραία κοστούμια, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και βέβαια οι εξαιρετικές μουσικές που έδιναν «πνοή» στα βήματα των παιδιών.

Συντελεστές της παράστασης

Συγγραφή έργου – Σκηνοθεσία: Κική Συκάλλου-Αλαβέρα

Επιλογή μουσικής – Γενική επιμέλεια: Μαρί Γκίκα

Κινησιολογία – Χορογραφίες: Καίτη Ζουρούδη, Μαρία Ελευθεριάδου, Ευαγγελία Ξάνθη.

Μίξη ήχου: Χρήστος Ανθούλας

Ήχος: Νίκος Παπαθεοχάρης

Φωτισμοί: Σταμάτης Αγκάς

Μακέτα αφίσας: Δέσποινα Τσουρούτη

Κατασκευή Σκηνικού: Ηλίας Κιάρης

Σκηνικά: Hedera

Χορηγοί: Hedera, Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου

Περιμένουμε από τον Θεατροχορευτικό Σύλλογο Δωδ/σου «ΝΑΥΣΙΚΑ», που από το 2013 μας έχει συνηθίσει σε ποιοτικές θεατροχορευτικές παραστάσεις με την καθοδήγηση της κ. Κικής Συκάλλου-Αλαβέρα και των Σχολών Χορού ΜΑΡΙ ΓΚΙΚΑ την επόμενη παράσταση.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων