Ψωρίαση και εγκυμοσύνη: Ποια είναι η σχέση τους;

Ψωρίαση και  εγκυμοσύνη: Ποια είναι η σχέση τους;

Ψωρίαση και εγκυμοσύνη: Ποια είναι η σχέση τους;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 184 ΦΟΡΕΣ

Καλά νέα αν είστε γυναίκα που πάσχει από ψωρίαση: Η πάθηση δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου την δυνατότητά σας να κυοφορήσετε.

Πόσο μάλλον, πιστεύεται ότι κατά την εγκυμοσύνη, τα συμπτώματα της ψωρίασης βελτιώνονται.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί δείχνουν πως μέχρι και 60% των γυναικών με ψωρίαση παρατηρούν βελτίωση των συμπτωμάτων την περίοδο αυτή. Αντίθετα, οι γυναίκες που βιώνουν έξαρση των συμπτωμάτων κατά την εγκυμοσύνη, δεν ξεπερνούν το 20%.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε από πριν σε ποια κατηγορία ανήκετε. Και, σε περιπτώσεις δεύτερη εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συμβεί το ίδιο πράγμα.
Αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την θεραπεία σας. Πρέπει να καθορίσετε ποια από τα φάρμακά σας είναι ασφαλή για εγκύους, και ποια πρέπει να αλλάξετε.

Οι περισσότεροι δερματολόγοι και μαιευτήρες, πάντως, συμβουλεύουν να μην παίρνετε τα φάρμακα της ψωρίασης όσο εγκυμονείτε, για να είστε 100% ασφαλείς. Αν τα συμπτώματα σας ενοχλούν, είναι πιθανό να μπορείτε να ανακουφιστείτε με τοπικές αλοιφές, όπως στεροειδή, τα οποία (για τοπική, εξωτερική χρήση, πάντα) θεωρούνται ασφαλή για την εγκυμοσύνη.

Και πάλι, όμως, προτείνονται μικρές δόσεις, και όχι σε μεγάλες περιοχές του δέρματος. Πρώτα από όλα, φυσικά, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Πάντως, δεν πρέπει να λαμβάνετε συστηματική θεραπεία, καθώς μπορεί τα φάρμακα να περάσουν από το αίμα σας στο μωρό σας—και το ίδιο συμβαίνει και όσο θηλάζετε.

Μερικοί τρόποι για να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα της ψωρίασης κατά την εγκυμοσύνη είναι οι εξής:
Ενυδατική κρέμα. Τοποθετήστε την μετά το μπάνιο, για να παγιδεύσετε τα έλαια του δέρματος που έχουν βγει στην επιφάνεια.

Ελαττώστε το στρες. Πολλές είναι οι γυναίκες που βιώνουν έξαρση των συμπτωμάτων σε περιόδους έντονου στρες. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, να κάνετε γυμναστική και να εφαρμόζετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι ασκήσεις αναπνοής.

Βγείτε λίγο στον ήλιο. Το φως το ήλιου μπορεί να σταματήσει προσωρινά τις φλεγμονές που προκαλούν την έξαρση. Φορέστε αντηλιακό και μην εκτείθεστε στον ήλιο για περισσότερα από δέκα λεπτά.

Αν έχετε αναρωτηθεί αν το παιδί σας θα πάσχει επίσης από ψωρίαση, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες. Περίπου το 1/3 των ασθενών με ψωρίαση έχουν κάποιον συγγενή με την πάθηση. Αν εσείς ή ο σύντροφός σας πάσχετε από ψωρίαση, το παιδί σας έχει 10% πιθανότητες να πάσχει και αυτό. Αν πάσχετε και οι δύο, οι πιθανότητες ανεβαίνουν στο 50%.

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού