Κύπελλο Ελλάδας: Να είσαι γηπεδούχος ή να μην είσαι;

Κύπελλο Ελλάδας: Να είσαι γηπεδούχος ή να μην είσαι;

Κύπελλο Ελλάδας: Να είσαι γηπεδούχος ή να μην είσαι;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 151 ΦΟΡΕΣ

Θα «ματώσουν» οι ομάδες στο Κύπελλο είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο καθώς αυξάνονται τα έξοδα

Το ιστορικό ντεμπούτο του Ιπποκράτη στη Β’ εθνική κατηγορία θα συνδυαστεί και με την πρώτη του συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδας που είναι υποχρεωτική, βάσει κανονισμού.

Τα 32 σωματεία της Β’ εθνικής, χωρισμένα σε δύο ομίλους, θα μπουν πρώτα στη διοργάνωση της οποίας η πρεμιέρα είναι ορισμένη στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι 16 νικητές θα κληρωθούν στη συνέχεια με τις ομάδες της Α2 και θα έχουν πλεονέκτημα έδρας.

Αμέσως μετά θα μπει στο «χορό» και ο Κολοσσός H Hotels, έχοντας τερματίσει έβδομος στο περσινό πρωτάθλημα της Basket League.

Τόσο ο Ιπποκράτης όσο και ο Κολοσσός H Hotels, ανάλογα με την κλήρωση της 21ης Αυγούστου, θα επιβαρυνθούν οικονομικά ως οικοδεσπότες καθώς η Ομοσπονδία δεν άλλαξε μόνο το σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου και τους οικονομικούς όρους αλλά και το άρθρο που αφορά στους προπονητές!

Οι αλλαγές και τα κυριότερα άρθρα της προκήρυξης αναφέρουν τα εξής:
ΑΡΘΡΟ 3ο: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Οι αγώνες του Κυπέλλου θα διεξαχθούν με σύστημα απλού αποκλεισμού (knock out).
Για την ανάδειξη της Κυπελλούχου ομάδας, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω φάσεις:

Α’ ΦΑΣΗ
1η αγωνιστική: Θα πάρουν μέρος τα 16 σωματεία του 1ου Ομίλου και τα 16 σωματεία του 2ου Ομίλου της Β’ εθνικής, που θα σχηματίσουν με κλήρωση τα 8 ζεύγη ανά όμιλο.
2η αγωνιστική: Θα πάρουν μέρος τα 16 σωματεία της Β’ εθνικής που προκρίθηκαν από την 1η αγωνιστική και θα αγωνιστούν στην έδρα τους με τα 16 σωματεία της Α2.
3η αγωνιστική: Θα πάρουν μέρος τα 16 σωματεία που προκρίθηκαν από τη 2η αγωνιστική και θα σχηματίσουν με κλήρωση τα 8 ζεύγη οι νικητές των οποίων θα προκριθούν στη Β’ Φάση.

Β’ ΦΑΣΗ
Θα πάρουν μέρος τα 8 σωματεία που προκρίθηκαν από την Α’ Φάση, καθώς και τα 8 σωματεία της Α1, που κατέλαβαν τις θέσεις 7-14 στο πρωτάθλημα 2016-2017, συνολικά 16 σωματεία, που θα σχηματίσουν με κλήρωση τα 8 ζεύγη της 1ης αγωνιστικής.
Τα 8 σωματεία που θα προκριθούν, θα σχηματίσουν με κλήρωση 4 ζεύγη για τη 2η αγωνιστική.
Στην 3η αγωνιστική θα πάρουν μέρος τα 4 σωματεία, που θα προκριθούν από τη 2η αγωνιστική. Από τα 4 σωματεία της 3ης αγωνιστικής, θα προκριθούν στη Γ’ Φάση τα 2 σωματεία.

Γ’ ΦΑΣΗ: ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Θα πάρουν μέρος τα 2 σωματεία που θα προκριθούν από τη Β’ Φάση, καθώς και τα 6 σωματεία της Α1, που κατέλαβαν τις θέσεις 1-6 στο πρωτάθλημα 2016-2017, συνολικά 8 σωματεία, που θα σχηματίσουν, με κλήρωση, τα 4 ζεύγη των προημιτελικών, οι νικητές των οποίων θα προκριθούν στη Δ’ Φάση (Ημιτελικοί).

Δ’ ΦΑΣΗ: HMITEΛΙΚΟΙ
Θα πάρουν μέρος τα 4 σωματεία, που θα προκριθούν από τη Γ’ Φάση και θα σχηματίσουν με κλήρωση τα 2 ζεύγη των ημιτελικών αγώνων, οι οποίοι θα είναι ΔΙΠΛΟΙ.
Από κάθε ημιτελικό προκρίνεται για τον τελικό η ομάδα εκείνη η οποία:
α) θα σημειώσει δύο (2) νίκες.
β) θα έχει την καλύτερη διαφορά πόντων, σε περίπτωση που κάθε ομάδα θα έχει από μία (1) νίκη.

Σε περίπτωση που η διαφορά πόντων είναι η ίδια και στους δύο (2) αγώνες, τότε στο δεύτερο αγώνα θα δοθεί παράταση ή παρατάσεις, ανάλογα, μέχρι να μεταβληθεί η διαφορά πόντων.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα καταλήξει ισόπαλο, δε θα διεξαχθεί παράταση.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα και των δύο αγώνων καταλήξει ισόπαλο, στο τέλος του 2ου αγώνα θα διεξαχθούν τόσες παρατάσεις όσες είναι απαραίτητες για να βγει ο νικητής.
Όπου στις παραπάνω φάσεις προκύψει από την κλήρωση ζεύγος με ομάδες διαφορετικών κατηγοριών, τότε γηπεδούχος, ανεξαρτήτως της κλήρωσης, θα είναι εκείνη της κατώτερης κατηγορίας.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι σε όλους τους αγώνες των παραπάνω φάσεων δεν επιτρέπεται η μετακίνηση οπαδών εκτός της Α’ φάσης.

Ε’ ΦΑΣΗ: TEΛΙΚΟΣ
Οι νικητές των ημιτελικών θα αγωνισθούν στον τελικό όπου επιτρέπεται η μετακίνηση οπαδών.

ΑΡΘΡΟ 7ο: ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Καλαθοσφαίριση υπάγονται στην ΕΟΚ και λειτουργούν στα πλαίσια των διατάξεων και των αποφάσεων που αυτή εκδίδει, όπως αυτό επιτάσσεται από τους κανονισμούς, τις αποφάσεις και τις οδηγίες της FIBA.
Στα πλαίσια της ως άνω ρύθμισης, οι προπονητές που ασκούν το έργο τους σε αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων, έχουν υποχρέωση να κατέχουν και να επιδεικνύουν στους αγώνες την ειδική ταυτότητα που, βάσει των διεθνών κανονισμών, θα εκδίδει η ΕΟΚ και η οποία θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Για την έκδοση και την ανανέωση της ταυτότητας, οι δικαιούχοι προπονητές θα καταβάλουν στην ΕΟΚ παράβολο το οποίο θα καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

ΑΡΘΡΟ 12ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Ε) EΞΟΔΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Σε κάθε διαιτητή θα καταβάλλονται στην Α’ Φάση 50€, στη Β’ 80€, Γ’ και Δ’ 100€ και στην Ε’ Φάση 150€.
Η αμοιβή και η μετακίνηση των διαιτητών βαρύνουν τα γηπεδούχα σωματεία, οι οποίες θα καταβάλλονται πριν την έναρξη του αγώνα. Η αεροπορική ή ακτοπλοϊκή μετακίνηση θα καλύπτεται από την ΕΟΚ, εκτός της περίπτωσης που η ομάδα είναι ΚΑΕ, η οποία υποχρεούται στην καταβολή όλων των εξόδων (αμοιβή, μετακίνηση). Σε περίπτωση μη καταβολής όλων των εξόδων από την υπόχρεη ΚΑΕ σε τρεις αγώνες, θα αφαιρείται ένας (1) βαθμός από το βαθμολογικό πίνακα για τη συγκεκριμένη ΚΑΕ.

Αναλυτικά καλύπτεται από την ομάδα:
• Οδική μετακίνηση 0.15€ ανά χιλιόμετρο ανά διαιτητή, ελάχιστη αποζημίωση ορίζεται στα 20€ ενώ η μέγιστη στα 70€, στην αποζημίωση αυτή περιλαμβάνονται και τα έξοδα διοδίων.
• Μετακινήσεις – χρήση αεροδρομίου 25€.
• Σε περίπτωση μετακίνησης σε έδρα εκτός πόλης αεροδρομίου, θα λαμβάνουν 0,15€ ανά χιλιόμετρο ανά διαιτητή.
• Σε περίπτωση διανυκτέρευσης λόγω αδυναμίας επιστροφής αυθημερόν 50€.
Η παραπάνω αποζημίωση των διαιτητών καταβάλλεται στον κομισάριο του αγώνα ο οποίος υποχρεούται αντίστοιχα στην καταβολή της στους διαιτητές του αγώνα. Σε περίπτωση μη ορισμού κομισάριου, οι αποζημιώσεις καταβάλλονται απευθείας στους διαιτητές του αγώνα.

Σε περίπτωση μη καταβολής της, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και θα κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου σωματείου με σκορ 20-0 και αφαίρεση ενός (1) βαθμού από το πρωτάθλημα που συμμετέχει.
Η αμοιβή και τα έξοδα διαιτησίας της Ε’ φάσης θα καλύπτονται από την ΕΟΚ.

ΣΤ) ΕΞΟΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ – ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΥ
Σε κάθε μέλος της γραμματείας και Κομισάριο θα καταβάλλονται στην Α’ Φάση 25€, στη Β’ 30€, στη Γ’ και Δ’ 40€ και στην Ε’ Φάση 70€.
Η αμοιβή και η μετακίνηση της Γραμματείας και του Κομισάριου βαρύνουν τα γηπεδούχα Σωματεία και θα καταβάλλονται πριν την έναρξη του αγώνα.
Η ανωτέρα διαδικασία θα γίνεται με ευθύνη του Κομισάριου.
Σε περίπτωση μη καταβολής όλων των εξόδων, ισχύει ό,τι και για τη διαιτησία.

Διαβάστε ακόμη

Σάββας Ορφανίδης: «Ο Φοίβος θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί!»

«Φωνές» της Ρόδου για τη διαιτησία στο Άργος

Μετάλλια για τα Δωδεκάνησα στο Πανελλήνιο σχολικό του στίβου

Γεμάτο πρόγραμμα στο τοπικό μπάσκετ

Οι διακρίσεις του ΑΣ Ρόδου Shotokan Karate στο Πανελλήνιο Κύπελλο Kanazawa Cup

Νέα μεγάλη βολή από τον Μάρκο Μέμα στη σφύρα!

«Κλείνει» ο Καρίκης

Διαγόρας: Ματς «κλειδί» για την παραμονή