Συνάντηση του Γ. Φλεβάρη για ζητήματα των ελαιοτριβείων

Συνάντηση του Γ. Φλεβάρη  για ζητήματα των ελαιοτριβείων

Συνάντηση του Γ. Φλεβάρη για ζητήματα των ελαιοτριβείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 167 ΦΟΡΕΣ

Συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του υπουργείου ανάπτυξης υπεύθυνο για τα ελαιουργεία Γιάννη Μπακάλη είχε στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης.

Σκοπός της επίσκεψης στο υπουργείο ήταν να συζητηθεί η λειτουργία των ελαιουργείων και πυρηνελαιουργείων την ελαιοκομική περίοδο 2017-2018, ενώ όπως διαπιστώθηκε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου είναι πρώτη στην Ελλάδα και σε αδειοδοτήσεις και σε οργάνωση του κλάδου ενώ υπάρχει και έμπρακτο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των μονάδων.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο κ. Φλεβάρης έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση με όλους τους ελαιουργούς προκειμένου να καταγραφούν οι προτάσεις τους σε ότι αφορά τη βελτίωση της τελευταίας ΚΥΑ που προβλέπει τη λειτουργία των ελαιοτριβείων.

«Είναι απόφασή μας να συγκαλέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα σε διαβούλευση και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα τους ελαιουργούς της Ρόδου, το πυρηνελαιουργείο και όποιους άλλους ελαιουργούς από τα υπόλοιπα νησιά επιθυμούν να παραβρεθούν, για να συντάξουμε γραπτό κείμενο με τα αιτήματά τους που αφορούν βελτιώσεις της ΚΥΑ για τα ελαιουργεία.

Θα στείλουμε αντίγραφα και στα τρία συναρμόδια υπουργεία. Η περιφέρεια πιστεύει ότι όλα τα ελαιουργεία πρέπει να αδειοδοτηθούν. Λύσεις υπάρχουν και είναι πολλές» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Παράλληλα ο κ. Φλεβάρης προτίθεται να καταθέσει πρόταση στο υπουργείο αναφορικά με τη διάθεση του υποπροϊόντος των ελαιοτριβείων ως υδρολίπανση. Επί του θέματος δήλωσε τα εξής: «Έχω επίσης μία συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο η οποία αν εφαρμοστεί όχι μόνο θα δώσει λύση για τα νησιά μας αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Λέει η υπουργική απόφαση ότι ένα ποσοστό μέχρι 8 τόνους ανά στρέμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υδρολίπανση. Λόγω της λειψυδρίας μπορεί αυτό το υποπροϊόν που νομιμοποιήθηκε να διατίθεται και σε πιο μικρούς κλήρους.

Ήταν μία πρόταση από τους ελαιουργούς της Κω αυτή, την οποία την είδαμε θετικά και λέμε ότι αφού υπάρχουν μελέτες που προβλέπουν μέχρι 30 τόνους υδρολίπανση χωρίς να υπάρχει θέμα τοξικότητας ας πάμε στους 20 και τους 25. Αν για οποιοδήποτε λόγο έχουμε αύριο πρόβλημα στη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου θα μπορούσε να δοθεί μία διέξοδος με τη μέθοδο της υδρολίπανσης».

Ο κ. Φλεβάρης τόνισε για μία ακόμα φορά ότι θα πρέπει οι ελαιουργοί να φροντίσουν για την αδειοδότηση των μονάδων τους και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου γιατί σε διαφορετική περίπτωση όσες μονάδες δεν θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια δεν θα επιτραπεί να λειτουργήσουν ούτε και φέτος.

«Πρέπει από τώρα να φροντίσουν οι ελαιουργοί για την ολοκλήρωση των φακέλων τους, θα τους βοηθήσουν και οι υπηρεσίες ώστε να πάμε σε μία απρόσκοπτη ελαιουργική περίοδο. Τους καλώ όλους να μελετήσουν την ΚΥΑ σε συνεργασία με γεωπόνο.

Επίσης μπορούν να προχωρήσουν από κοινού και να κάνουν εδαφοδεξαμενές, να πάρουν την πιστοποίηση και να τις λειτουργήσουν. Ακόμα και αύριο να ξεκινήσουν προλαβαίνουν την ελαιοκομική περίοδο» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου