Εφόδους στα ξενοδοχεία θα κάνουν οι συνδικαλιστές

Εφόδους στα ξενοδοχεία  θα κάνουν οι συνδικαλιστές

Εφόδους στα ξενοδοχεία θα κάνουν οι συνδικαλιστές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 541 ΦΟΡΕΣ

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 20 Ιουλίου, η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων που προκήρυξε η πανελλήνια Ομοσπονδία τους και στην οποία συμμετείχε βέβαια και το Σωματείο της Ρόδου.

Μπορεί η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού στη χθεσινή κινητοποίηση να μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Σωματείου τους, κ. Θανάσης Σταμούλης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η απεργία δεν έγινε αισθητή σε αρκετά ξενοδοχεία.

Το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, λοιπόν, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), είχε δώσει ραντεβού χθες το πρωί στα γραφεία του τελευταίου αλλά η συμμετοχή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο αναμενόταν να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έκαναν προσυγκεντρώσεις σε ξενοδοχεία στο Φαληράκι και τη Νότια Ρόδο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Σταμούλη, σε ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία χθες απέργησε το 90% των μαγείρων αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι μάγειρες ήταν εκείνοι που σήκωσαν ψηλά το κεφάλι γι’ αυτή την απεργία». Χθες, επίσης, επρόκειτο να ελέγξουν τις στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Ρόδου.

Ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, προμήνυσε ότι η απεργία για τους ίδιους θα συνεχιστεί, αφού, εντός των ημερών, θα προκηρύξουν στάσεις εργασίας ή 48ωρη απεργία σε ξενοδοχεία τα οποία έχουν απλήρωτους εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως είπε, τον έχουν ενημερώσει ότι οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται είναι αποφασισμένοι να βγουν έξω και να πάνε σε κινητοποιήσεις.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, το Σωματείο είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει αυτό το νέο μέτρο σε ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους αλλά καταστρατηγούν και την εργατική νομοθεσία, δηλαδή τους επιβάλλουν να εργάζονται δώδεκα ακόμα και δεκαέξι ώρες, ενώ δεν τους πληρώνουν κιόλας!

Ο κ. Σταμούλης ανέφερε ως παράδειγμα ένα ξενοδοχείο, το οποίο θα επισκεφθούν με τον Πρόεδρο του ΕΚΡ κ. Σάββα Χατζησάββα και τον Διευθυντή του ΙΚΑ γιατί, ενώ λειτουργεί, το ΙΚΑ δεν δέχεται τα ένσημα που βάζει στους εργαζόμενους επειδή έχει οφειλές στον ασφαλιστικό φορέα.

Όπως τονίζει ο κ. Σταμούλης, αυτό σημαίνει ότι, οι άνθρωποι αυτοί, το χειμώνα θα βρεθούν χωρίς ανεργία και αν ήθελε το ΙΚΑ να τιμωρήσει τον εργοδότη, θα μπορούσε να σφραγίσει το ξενοδοχείο γιατί οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο Πρόεδρος να αναφέρει ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πάρα πολλά. Όπως είπε, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου βρίσκονται σε μία καλύτερη μοίρα απ’ όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας γιατί έχουν υπογράψει μία σύμβαση και εκείνο που περίμεναν από την κυβέρνηση ήταν αυτά που είχε υποσχεθεί τόσα χρόνια: Την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, δηλαδή να τηρούνται όλες οι συμβάσεις. Η τοπική συλλογική σύμβαση να εφαρμόζεται σε όλο το νησί και όχι ο ένας να πληρώνει με την Εθνική συλλογική, ο άλλος με την Πανελλήνια και ο άλλος με την Τοπική.

«Αυτά πρέπει να σταματήσουν κάποτε και να μπει το νερό στ’ αυλάκι πια και να γίνει η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων και όλα τα ξενοδοχεία να πληρώνουν τα ίδια στους εργαζόμενους», είπε ο κ. Σταμούλης.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η ανεργία για την οποία είπε ότι πρέπει να επανέλθει αφού είναι γνωστό ότι…η «μπουκιά» που απέμεινε πια πάει να φύγει κι αυτή πάνω από το τραπέζι των εργαζομένων. Άρα, πρέπει να επανέλθει η ανεργία στο αρχικό της στάδιο και με αύξηση.

Το τελευταίο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι το εφάπαξ των εργαζομένων αφού έχει γίνει μία μεγάλη περικοπή που τώρα έχει υπερβεί το 50%. Δηλαδή, εκεί που ένας εργαζόμενος έπρεπε να πάρει 30 και 40 χιλιάδες ευρώ, αυτόματα πέφτει στα 15-20χιλιάδες ευρώ και αυτά για αυτούς που θεωρούνται…προνομιούχοι.

«Είναι μία αδικία. Είναι δικά μας λεφτά, τα κράτησαν από το μισθό το δικό μας και θέλουμε τα λεφτά μας να τα επιστρέψουν πίσω ακέραια γιατί γίνεται μία μεγάλη κλεψιά στην τσέπη των εργαζομένων», κατέληξε ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Διαβάστε ακόμη

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα