Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ

Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ

Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 863 ΦΟΡΕΣ

Έντρομοι χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες βγήκαν στους δρόμους

Tις πληγές της μετρά από χθες το πρωί η Κως η οποία από χθες τα ξημερώματα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τραγωδία.

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές ήταν το αποτέλεσμα του φονικού χτυπήματος των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που χόρεψε σε ρυθμούς πανικού χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες σε ολόκληρη την Δωδεκάνησο.

Σε μπαρ στην Παλιά Πόλη του νησιού βρίσκονταν την ώρα του φονικού σεισμού οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά και οι υπόλοιποι οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μπαρ κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τους τουρίστες.
Ακόμη επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια.

Τουρίστες κοιμήθηκαν έξω από τα δωμάτιά τους από φόβο  και για λόγους ασφαλείαςΤουρίστες κοιμήθηκαν έξω από τα δωμάτιά τους από φόβο και για λόγους ασφαλείας

Αναλυτικά: Οι τέσσερις που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη -ένας Έλληνας και τρεις ξένοι- διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Βενιζέλειο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους τραυματίες, ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, δύο φέρουν κατάγματα και ένας τραύμα στο κεφάλι.

Από νωρίς το πρωί είναι επί ποδός το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εφημερεύει, όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Τάσος Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Οι άλλοι τρεις παραμένουν στην Κω με ορθοπαιδικά τραύματα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μεταφερθούν αύριο στη Ρόδο ή και την Αθήνα.
Σύμφωνα με δηλώσεις στον Alpha 9,89 του κ. Νεκτάριου Γεωργαντή, Αναπληρωτή

Διοικητή του Νοσοκομείου της Κω, από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Από τους 22 που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης, οι έξι αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά και στη συνέχεια ετοιμάστηκαν για διακομιδή. Πρόκειται για βαριά περιστατικά, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Δύο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: ο ένας από την καταπλάκωση υπέστη ακρωτηριασμό των κάτω άκρων και ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι.

Γυαλιά – καρφιά έγιναν όλα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.  Οι υλικές ζημιές ανυπολόγιστες από την οργή των... Ρίχτερ.Γυαλιά – καρφιά έγιναν όλα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι υλικές ζημιές ανυπολόγιστες από την οργή των... Ρίχτερ.

Τσουνάμι ύψους 70 περίπου εκατοστών
Ο ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία - Πανικός στους δρόμους
Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο πάντως η ισχυρή δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Το μπαρ που κατέπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα δύο τουρίστες που διασκέδαζανΤο μπαρ που κατέπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα δύο τουρίστες που διασκέδαζαν

Τεράστιες οι ζημιές κυρίως στα παλιά κτίρια
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται στη συνέχεια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Ατέλειωτη έμοιαζε η διάρκεια της σεισμικής έξαρσης για όσους την έζησαν. Στο συγκεκριμένο σημείο οι πέτρες έπεφταν βροχή από το κτίριο.Ατέλειωτη έμοιαζε η διάρκεια της σεισμικής έξαρσης για όσους την έζησαν. Στο συγκεκριμένο σημείο οι πέτρες έπεφταν βροχή από το κτίριο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου