Ξημερώνει η ελπίδα στο νησί της Κω

Ξημερώνει η ελπίδα στο νησί της Κω

Ξημερώνει η ελπίδα στο νησί της Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 954 ΦΟΡΕΣ

Ελάχιστη η ζημιά στον τουρισμό

Η ζωή στην Κω βρίσκει σιγά - σιγά τους κανονικούς της ρυθμούς, καθώς κάτοικοι και επαγγελματίες αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και σύνεση την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό της Παρασκευής, προσπαθώντας να αποφύγουν καταστάσεις πανικού που θα επηρεάσουν και τους πολλούς τουρίστες του νησιού.

Οι καταγραφές στο μεγαλύτερο μέρος τους για την αποτύπωση της ζημιάς έχουν γίνει ενώ έχει πραγματοποιηθεί και ένα μεγάλο μέρος από τις εργασίες καθαρισμού σε κεντρικούς δρόμους και δημόσιους χώρους.

Τα κτίσματα τα οποία επλήγησαν περισσότερο εντοπίζονται στην παλιά πόλη και πρόκειται για κατασκευές παλαιότερων ετών, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στο λιμάνι της Κω εκεί όπου σημειώθηκαν καθιζήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί πλοία. Σημειώνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει ρίξει το βάρος ακριβώς σε αυτό το σημείο προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες όσο γίνεται γρηγορότερα.

Ελάχιστη η ζημιά στον τουρισμό!
Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κω Μηνάς Χατζημιχαήλ, οι επιπτώσεις του σεισμού στον τουρισμό του νησιού είναι μικρές και μόνο κατά την πρώτη μέρα υπήρξε σύγχυση και ανησυχία κάτι που ήταν απολύτως φυσικό.

Η καταγραφή των ζημιών στις ξενοδοχειακές μονάδες έχει ολοκληρωθεί και έδειξε ότι μόνο σε τέσσερα ξενοδοχεία σημειώθηκαν προβλήματα. Πρόκειται για μονάδες κυρίως μεσαίας δυναμικότητας από τις οποίες οι τρεις βρίσκονται στην πόλη της Κω και η μία στις παρυφές της.

Οι πελάτες των δύο από αυτές μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία ενώ οι πελάτες των υπολοίπων θα επιστρέψουν μάλλον κανονικά στα ξενοδοχεία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ μόνο ένα ποσοστό 4% των τουριστών που φιλοξενούνται σήμερα στο νησί ζήτησαν την πρώτη μέρα να αναχωρήσουν από την Κω λόγω του σεισμού, όμως λόγω πληρότητας των αεροπλάνων τελικά δεν υπήρχαν κενές θέσεις. Όπως τους ενημέρωσαν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν για την πατρίδα τους μετά από 3 ή 4 μέρες, αλλά τελικά σχεδόν όλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους στην Κω.

Πάντως σε ότι αφορά το προσεχές διάστημα, έχουν σημειωθεί κάποιες ακυρώσεις όμως είναι σχεδόν αμελητέες αφού η ενημέρωση που υπάρχει από τα ξενοδοχεία στα αιτήματα των πρακτορείων για ενημέρωση είναι καθησυχαστική και μεταφέρει ένα απολύτως θετικό κλίμα για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο νησί.

Σύμφωνα τέλος με τον αντιπρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων, τα ξενοδοχειακά καταλύματα στην Κω άντεξαν το μέγεθος το σεισμού, καθώς ακολουθούνται στην κατασκευή τους οι αυστηροί κανόνες αντισεισμικού σχεδιασμού, και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη την Παρασκευή. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα άλλες περιοχές στις οποίες σημειώνονται σεισμοί μικρότερης έντασης που αφήνουν όμως πίσω τους δεκάδες νεκρούς!

«Θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους»
Σε ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού-πολιτισμού-αθλητισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου αναφέρει τα εξής: «Τα τελευταία 24ωρα, το νησί της Κω, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του, δοκιμάστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και γρήγορη ανάρρωση σε όλους εκείνους που τραυματίστηκαν.

Κύριο μέλημα όλων μας είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας στη ζωή του νησιού το συντομότερο δυνατόν. Χάρη στην άμεση και καίρια παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, των συνεργατών του και των υπηρεσιακών παραγόντων που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην Κω, με ψύχραιμη και μεθοδική διαχείριση της κρίσης, η ζωή στο νησί βρίσκει ξανά το κανονικό ρυθμό της.

Η Κως και οι υποδομές της άντεξαν στο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου και παραμένει ένας ασφαλής, φιλόξενος και πανέμορφος προορισμός. Οι χιλιάδες των επισκεπτών της που βρίσκονται στο νησί μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις διακοπές τους στον τόπο που επέλεξαν.

Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα, δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί και για όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία της Κω ως τουριστικού προορισμού και την εικόνα της διεθνώς.

«Η Κως ξαναγίνεται νησί του πολιτισμού και του τουρισμού»
«Στην Κω σήμερα έχει ξημερώσει μια άλλη ημέρα. Ξυπνήσαμε από τον εφιάλτη και σήμερα έχει αποκατασταθεί η αεροπορική συγκοινωνία και η ακτοπλοϊκή μετακίνηση (τα πλοία προσεγγίζουν στην Κέφαλο). Επίσης τα σημεία που επλήγησαν αποκαθίστανται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς έχει φτάσει και κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, και η Κως ξαναγίνεται το νησί του πολιτισμού και του τουρισμού», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί προκειμένου να συνδράμει στην ενημέρωση των ξένων διπλωματικών αρχών για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η ελληνική πολιτεία, ο ελληνικός λαός και οι τοπικοί φορείς μετά τον σεισμό.

Επισήμανε ότι η Πολιτεία λειτούργησε άμεσα και συντεταγμένα και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, την περιφέρεια, τον Δήμο και κυρίως τους κατοίκους έκαναν το καλύτερο δυνατό.

«Η Κως αντιμετώπισε με ανθρωπιά, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ένα εφιάλτη και σήμερα γυρίζει σελίδα και είναι ένα ασφαλές και αγαπημένο μέρος πολιτισμού και τουρισμού και ο αγαπημένος παγκόσμιος προορισμός», σημείωσε ο κ. Κόκκινος και προσέθεσε: «Σε αυτή τη μάχη δεν έλλειψε κανείς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Ναυτιλίας, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Τύπου, η Περιφέρεια και ο Δήμος, η ένωση ξενοδόχων και κυρίως οι απλοί πολίτες συνέτρεξαν και βοήθησαν».

Ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία» η κανονικότητα αποκαθίσταται, «σήμερα ξημέρωσε μια άλλη μέρα και αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα».

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για 2 χρόνια
Η Κατερίνα Παπανάτσιου προανήγγειλε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των κτισμάτων τα οποία υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό στην Κω, για τα επόμενα δύο χρόνια. Η υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η απαλλαγή θα αφορά τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και τα οικόπεδα εντός των οποίων βρίσκονται κτίσματα με ζημιές. Ακόμη, η κ. Παπανάτσιου προανήγγειλε παράταση για 6 μήνες στην πληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη