Ήλιος και επιδερμίδα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Ήλιος και  επιδερμίδα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Ήλιος και επιδερμίδα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 273 ΦΟΡΕΣ

Μπορεί το καλοκαίρι να δείχνεις πάντα πιο όμορφη και λαμπερή από κάθε άλλη εποχή, όμως τα νέα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο καλά για το δέρμα σου.

Η παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο αφήνει τα σημάδια της στο πρόσωπό σου, που για την ώρα μπορεί να καλύπτονται από το μαύρισμα και την καλοκαιρινή σου αύρα, γρήγορα όμως θα αποκαλυφθούν.

Για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στην επιδερμίδα σου, μας ενημερώνει η δερματολόγος- αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής Cosmetic Derma Medicine, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Αμαλία ΤσιατούραΑμαλία Τσιατούρα


Εγκαύματα από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό
Τα εγκαύματα από τον ήλιο είναι πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και οφείλονται κυρίως στην πολύωρη και απότομη έκθεση στη δυνατή ακτινοβολία του ηλίου. Τις περισσότερες φορές το κάψιμο από τον καυτό ήλιο είναι μία επώδυνη ταλαιπωρία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και λίγα 24ωρα, δημιουργώντας πρόβλημα στις διακοπές σου.

Σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο που συνοδεύεται από πόνο, κοκκίνισμα του δέρματος και πιθανώς φουσκάλες, συνιστώνται τα εξής:

• Κάνε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο και άπλωσε πολλές φορές μέσα στην ημέρα μια καταπραϋντική λοσιόν την οποία μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο. Η αλόη έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στα εγκαύματα.

• Θυμήσου ότι δεν πρέπει να σπάσεις τυχόν φουσκάλες, γιατί μπορεί να δημιουργήσεις μόλυνση. Σε περίπτωση που σπάσουν μόνες τους, βάλε μια τοπική αντιμικροβιακή αλοιφή.

• Ξέχασε τα γιατροσόφια και μη βάζεις στο έγκαυμα βαζελίνη, βούτυρο ή πάγο.

• Εάν παρουσιαστεί φαγούρα, πυρετός ή σοβαρό εξάνθημα, απευθύνσου αμέσως σε δερματολόγο.

Πανάδες, φακίδες και δυσχρωμίες
Αποτελούν ένα από τα συχνότερα φαινόμενα στην επιδερμίδα σου και είναι αυτές οι καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος, που εμφανίζονται σταδιακά ως αποτέλεσμα πρόωρης γήρανσης του δέρματος λόγω της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Παρουσιάζονται συνήθως σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα χέρια, το ντεκολτέ και παρουσιάζουν την τάση για πολλαπλασιασμό και αύξηση του μεγέθους τους, που αρχικά δεν ξεπερνά τα 2-3 εκατοστά.

Σε περίπτωση που θέλεις να απαλλαγείς από τις πανάδες, υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες:
• Χημικά peeling: Χρησιμοποιούνται χημικά διαλύματα που εκτός από την καλή απολεπιστική τους δράση έχουν και έντονες αποχρωματικές ιδιότητες. Το καλύτερο χρονικό διάστημα έναρξης της θεραπείας είναι μετά το πέρας του καλοκαιριού.

• Fractional CO2 Laser: Χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο δράσης του, επιτρέπει να αφαιρούνται οι βλάβες τόσο στις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας όσο και στο βαθύτερο χόριο, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ανάπλαση δέρματος μέσω της παραγωγής νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας νεανικότερη όψη.

Προστατέψου από τον ήλιο για να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου υγιή και νεανική
Η προστασία από τον ήλιο, ιδιαίτερα στην εποχή μας που η ακτινοβολία του είναι πιο βλαβερή από ποτέ, κρίνεται απαραίτητη. Προστάτεψε το δέρμα σου με τη χρήση αντηλιακής κρέμας για το πρόσωπο και αντηλιακού γαλακτώματος για το σώμα, αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.

Μια πολύ καλή συμβουλή είναι να εφαρμόσεις στο αντηλιακό σου, μισή ώρα πριν βγεις στον ήλιο, απλώνοντας αρκετή ποσότητα σε όλα τα σημεία που εκτίθενται. Ανανέωνε το αντηλιακό σου κάθε 2-3 ώρες και αμέσως μόλις βγεις από τη θάλασσα, χρησιμοποιώντας αυτά που έχουν δείκτη προστασίας πάνω από 15. Ο δείκτης προστασίας άλλωστε δεν δείχνει τίποτα παραπάνω από το πόσες ώρες μπορεί να καθίσει κάποιος στον ήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα www.cosmeticdermamedicine.gr

Ή καλέστε:
Αθήνα: 210 6980451
Κηφισιά: 210 6232220
Θεσσαλονίκη: 2310 224240
Πάτρα: 2610 226562
Ρόδος: 22410 32700
Λεμεσός: +357 25251040

Διαβάστε ακόμη

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Οριστική θεραπεία ευρυαγγειών με laser