Η Κως, παρά τις πληγές, επανέρχεται στην ομαλότητα

Η Κως, παρά τις πληγές,  επανέρχεται στην ομαλότητα

Η Κως, παρά τις πληγές, επανέρχεται στην ομαλότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 428 ΦΟΡΕΣ

Εκτενής συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου χθες

Το νησί της Κω όχι μόνο άντεξε στο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε αλλά επανέρχεται σταδιακά στη φυσιολογική του ζωή, όπως τονίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, μετά την αναβολή της συνεδρίασης την προηγούμενη Παρασκευή.

Τόσο ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μαχαιρίδης που επισκέφθηκαν το νησί, μετέφεραν την εικόνα μετά το σεισμό, και υπογράμμισαν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.

Ειδικότερα ο περιφερειάρχης αφού έδωσε συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεαρών τουριστών που σκοτώθηκαν, ενημέρωσε το σώμα για τη μετάβαση στην Κω τόσο του ίδιου και των μηχανικών της Περιφέρειας όσο και των υπουργών, και των ειδικών από την Αθήνα καθώς και του ΕΚΑΒ καθώς και για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν.
Ειδικότερα ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μέχρι το πρωί η μέριμνα αφορούσε την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν μόλις χάραξε στο νοσοκομείο Ηρακλείου αφού είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού όπου έγινε καλή δουλειά.

Μετά περάσαμε στην αποτύπωση σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υποδομές αλλά και τις ιδιωτικές. Την ίδια μέρα ξεκίνησαν το έργο τους τα συνεργεία που έκαναν το σεισμικό έλεγχο στις οικοδομές. Ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του νησιού επαγγελματίες και ιδιώτες αν έχουν βλάβες στις οικοδομές τους για να ελεγχθούν και πού θα κατέθεταν το αίτημά τους.
Την πρώτη μέρα κατατέθηκαν 87 αιτήματα και οι επιτροπές ήταν έτοιμες το απόγευμα και ξεκίνησαν τη δουλειά τους. Το οδικό δίκτυο δεν είχε αξιοσημείωτες βλάβες το αεροδρόμιο έκλεισε για μερικές ώρες, ελέγχθηκε και λειτούργησε με καθυστέρηση στις πτήσεις αλλά δε χάθηκε καμία πτήση ούτε υπήρξε ακύρωση.

Για το λιμάνι όπου υπήρξε ανησυχία αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως εναλλακτικό το λιμάνι της Κεφάλου, δε χάθηκε κανένα δρομολόγιο της ακτοπλοΐας και τα ημερόπλοια που εξυπηρετούν τα άλλα νησιά και την Τουρκία φτιάχτηκε στο κέντρο της Κω ένας άλλος χώρος και για διαβατηριακό έλεγχο και μεταφέρθηκαν εκεί οι υποδομές.

Το νησί επανέρχεται σταθερά στην όσο το δυνατό φυσιολογική του ζωή μετά από ένα μεγάλο φαινόμενο. Η μετασεισμική ακολουθία είναι ομαλή ενώ η εκτίμηση για τη βλάβη στο λιμάνι δείχνει ότι είναι μία βλάβη διαχειρίσιμη η οποία θα αποκατασταθεί από το υπουργείο υποδομών και μεταφορών.

Πιστεύω ότι η είδηση πως μετά από ένα τόσο μεγάλο φαινόμενο, είναι ότι το νησί άντεξε και αυτό είναι σημαντικό για τον τεχνικό μας κόσμο και για τον αντισεισμικό μας κανονισμό που ακολουθήθηκε».

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση για τις οικοσκευές και τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη από την κυβέρνηση όπως έγινε και για τους πληγέντες από το σεισμό της Μυτιλήνης. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα κτίρια τα ελέγχει το υπουργείο μεταφορών και υποδομών ιδιωτικά και δημόσια. Στις οικοσκευές η αποτύπωση είναι έργο του δήμου της Κω. Στις επιχειρήσεις δηλαδή εμπόρευμα και εξοπλισμό το έργο της αποτύπωσης είναι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δεν προβλέπεται στη νομοθεσία άμεσα η αποζημίωση για τις οικοσκευές και για το περιεχόμενο των επιχειρήσεων.

Υπήρξε όμως τοποθέτηση ξεκάθαρη μέσα στο συντονιστικό όργανο ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία από την κυβέρνηση που πάρθηκε και στο σεισμό της Μυτιλήνης δηλαδή θα υπάρξει απόφαση που θα παρακάμπτει τη νομοθετική διάταξη και θα εγκρίνει και αποζημίωση και στις οικοσκευές και στον εξοπλισμό των επιχειρήσεων.

Γι’αυτό το λόγο σήμερα το πρωί προχώρησα στη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής για να κάνουν αυτή την αποτύπωση. Τουριστικά στο νησί δε σημειώθηκε κάποιο κύμα μαζικής φυγής προφανώς υπήρξε κάποια αγωνία σε όλους αλλά δεν ακυρώθηκε καμία πτήση και από εδώ και πέρα υπάρχουν αιτήματα στην κυβέρνηση για την οικονομκή στήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων για διάφορα μέτρα» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαχαιρίδης μιλώντας στη συνεδρίαση δήλωσε για το ίδιο θέμα τα εξής: «εκφράζω τη χαρά μου γιατί ενώ ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος οι υποδομές στο σύνολό τους άντεξαν. Επειδή έκανα και μία αυτοψία στο σύνολο των έργων που κατασκευάστηκαν από τη Νομαρχία και την Περιφέρεια πρέπει να σας πω ότι κανένα από τα έργα δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά. Χάρηκα γιατί και οι υποδομές που είχαν να κάνουν με το τουριστικό και εμπορικό λιμάνι άντεξαν σε ό,τι αφορά τα κρηπιδώματα και το υπόλοιπο έργο μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί.
Κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν τρωθεί και θα πρέπει να μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές τους αλλά θα πρέπει να πιέσουμε ώστε να πάρουν κάποια επιδότηση. Νομίζω ότι το νησί παρά το ότι χτυπήθηκε άντεξε αλλά η μεγαλύτερη ζημιά έγινε από την προβολή των γεγονότων. Νομίζω ότι προβλήθηκε υπέρμετρα η ζημιά ενώ δεν ήταν τέτοια».

Η Μαρία Χατζηγιάννη από τη Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να μη μείνουμε στη διαπίστωση ότι οι υποδομές άντεξαν. «Ίσως να ξανασυμβεί και γι΄αυτό έρχεται στην επιφάνεια το θέμα των ελλείψεων στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Πρέπει να διεκδικήσουμε ως περιφερειακό συμβούλιο αυτές οι υποδομές και τα έργα να πάρουν μία προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος υπογράμμισε ότι μέσα στην ατυχία της η Κως ήταν τυχερή. Όπως είπε, ήταν ένας μεγάλος επιφανειακός σεισμός αλλά οι επιπτώσεις ήταν ελάχιστες. «Ο μηχανισμός κινήθηκε όσο μπορούσε καλύτερα. Κατά γενική ομολογία υπήρξε μία άμεση κινητοποίηση. Έχουμε να αντιμετωπισουμε την οργανωμένη δυσφήμιση που γίνεται ακόμα και σήμερα είτε από κάποια Αθηναϊκά μέσα είτε από κάποιους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό. Να στείλουμε μήνυμα ως περιφερειακό συμβούλιο να σοβαρευτούν γιατί βλάπτουν τους κατοίκους που περιμένουν να ζήσουν από τον τουρισμό» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Αύξηση χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην επαρχιακή οδό Κως-Αεροδρόμιο

Γιάννης Παππάς, για το Δικαστικό Μέγαρο Κω: «Η υπέροχη συμβολή όσων συνεργαστήκαμε, με σκοπό την υλοποίηση του έργου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

“Let’s do it Greece”: Καθαρισμός την Κυριακή στην παραλία της Καρδάμαινας

Κάθειρξη 9 ετών για την αρπαγή παιδιού

Έτοιμη η προμελέτη για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κω