Ένταση και αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ένταση και αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ένταση και αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 446 ΦΟΡΕΣ

Περιφέρεια: Αν ο Μαχαιρίδης διέθετε ίχνος αυτογνωσίας, σίγουρα θα σιωπούσε για να πάψει να εκτίθεται

Η πρόταση της περιφερειακής αρχής να φέρει προς συζήτηση πέντε θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, προκάλεσε αντιδράσεις στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη σε Ρόδο και Σύρο, καθώς μέρος των μελών του σώματος, διαφώνησε με την τακτική αυτή, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Ο κυρίως λόγος ήταν η υποβολή αιτήματος για ένταξη του έργου «προώθηση και παρουσίαση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε νησιού της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου» στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού για το νότιο Αιγαίο 2017-2020.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο οι δράσεις του περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε εκθέσεις εθνικές και διεθνείς καθώς και εκθέσεις ειδικού σκοπού, με σκοπό την ανάδειξη του μοναδικού brand name κάθε νησιού μέσα από ένα συντονισμένο πακέτο δράσεων προώθησης και δημοσιότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

Οι τόνοι ανέβηκαν από τον επικεφαλής της μειοψηφίας Γιάννη Μαχαιρίδη ο οποίος μάλιστα απείλησε με αποχώρηση αν τεθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Όπως είπε το πρόγραμμα άνοιξε τον Ιούνιο στις 13 του μήνα για να υποβάλουμε προτάσεις. «Κανένας δεν είναι αντίθετος να υποβάλει προτάσεις και η περιφέρεια. Αλλά αυτό το βεβιασμένο να προλάβουμε, δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε φέρει νωρίτερα; Μας προβληματίζει αυτό και μας θυμίζει τακτική της κυβέρνησης, όλα είναι έκτακτα και όλα ψηφίζονται σε μία βραδιά. Αυτή η διαδικασία δεν είναι σωστή…» είπε χαρακτηριστικά σε έντονους τόνους.

«Μη φωνάζετε δε σας φοβόμαστε. Δεν περνάμε τίποτα στον τουρισμό επιπόλαια και στο πόδι, ζήτησα να προταχθεί γιατί σε μερικές μέρες πρέπει να κατατεθεί η πρόταση. Θα φέρουμε έτσι στην περιφέρεια ένα ποσό της τάξης των 3 εκ ευρώ. τόσο απλά είναι τα πράγματα» απάντησε ο περιφερειάρχης και συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Μαχαιρίδη ως εξής: «η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου είναι Διοικητικά υποστελεχωμένη και αποψιλωμένη το λέω με ηρεμία ενώ θα μπορούσα να φωνάζω κι εγώ λεβέντικα όπως ο κ. Μαχαιρίδης γιατί νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα φοβηθούμε. Η σύγκριση με τις τακτικές της κυβέρνησης είναι εκ του πονηρού και γίνεται να αποπροσανατολίσουμε».

Επί του θέματος ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Ανανίας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του σώματος κ. Μπιζά επί του ίδιου ζητήματος δήλωσε: «έχουμε θέματα σημαντικά εκτός ημερησίας χωρίς να είναι το σώμα ενημερωμένο χωρίς εισηγήσεις και έχει μετατραπεί σε όργανο μαζικής ψήφισης εισηγήσεων σε ρυθμούς κατεπείγοντος χωρίς αυτό να είναι στην πραγματικότητα. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο από τη δική σας λειτουργία. Εύχομαι να μη συνεχιστεί και στα επόμενα περιφερειακά συμβούλια. Πέρασε ο Απρίλιος και ο Ιούνιος χωρίς συνεδριάσεις ενώ είναι υποχρεωτικό, και έρχονται σήμερα 21 θέματα με το ένα να περιέχει πολλές προγραμματικές και πέντε εκτός ημερησίας. Αν συνεχιστεί έτσι η λειτουργία του οργάνου δε θα μπορούμε να συμμετέχουμε».
Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ ψηφίστηκε και από την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη.

Ανακοίνωση: «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας»
Για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε πως αναπτυξιακά θέματα και σοβαρά ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών του Ν. Αιγαίου, έρχονται για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο χωρίς καμία σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση.

Με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, ζητήσαμε από την περιφερειακή αρχή να σταματήσει την υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς αργεί να συνεδριάσει και όταν το πράττει, σημαντικά θέματα έρχονται εκτός ημερησίας διάταξης. Όταν π.χ, ένα θέμα όπως αυτό που αφορά στην υποβολή πρότασης για την εξεύρεση πόρων της τουριστικής προβολής της ΠΝΑ στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Ν. Αιγαίο 2017-2020, έρχεται εκτός ημερησίας λόγω κακού προγραμματισμού της περιφερειακής αρχής, έρχεται την τελευταία στιγμή και χωρίς εισήγηση, μας οδηγεί μεν να το ψηφίζουμε προκειμένου να διασφαλίσει πόρους η περιφέρεια για την τουριστική προβολή των νησιών μας, όμως αυτό δεν είναι η ορθή λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου.

Άλλωστε, λόγω του μεγάλου προβλήματος που δημιουργήθηκε στην Κω μετά το φονικό σεισμό, είναι σημαντικό στο εν λόγω πρόγραμμα, η περιφέρεια Ν. Αιγαίου να εντάξει ειδική δράση για το νησί της Κω τόσο ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του προορισμού, όσο και εξειδικευμένες δράσεις για την προβολή του νησιού στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης καμπάνιας προβολής. Πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια και η περιφερειακή αρχή ακόμα δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί και να συντονίσει τα δέοντα για τη λειτουργία της περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ψηφίσαμε την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2016 Δωδεκανήσου και Κυκλάδων καθώς ουσιαστικά αποτελεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2011-2014. Όμως θέλουμε να σταθούμε στο Φράγμα της Κρητηνίας, ένα έργο που είχαμε δρομολογήσει επί θητείας μας και θα είχε ολοκληρωθεί η διαγωνιστική του διαδικασία αν δεν είχε μπλοκαριστεί από τον κ. Γ. Χατζημάρκο, θα μπορούσε αυτό το έργο να είχε ήδη υλοποιηθεί. Ενεργοποιώντας τώρα την ίδια εργολαβία το φράγμα της Κρητηνίας μπορεί να ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι θετικό ότι δεν θα επιβαρύνει τον Π/Υ της περιφέρειας Ν. Αιγαίου αλλά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Προκειμένου να ψηφιστούν οι νέες προγραμματικές συμβάσεις με την αναπτυξιακή εταιρεία “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε”, και το “Φυτώριο Α.Ε.”, ζητήσαμε να φέρουν στο περιφερειακό συμβούλιο τους απολογισμούς των προγραμματικών συμβάσεων για το 2016 προκειμένου να λάβει γνώση το σώμα για αυτό και ψηφίσαμε λευκό, ενώ ψηφίσαμε την προγραμματική σύμβαση με το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς Α.Ε. καθώς υπήρξε ο απολογισμός του 2016.

Τέλος, καταψηφίσαμε τον Οικονομικό Απολογισμό του 2016, καθώς το ποσό των 60 εκ. που αφήσαμε στα ταμεία της περιφερειακής αρχής το 2014 και προφητικά είχαμε πει πως θα τελειώσει η θητεία του Γ. Χατζημάρκου και το μεγαλύτερο ποσοστό θα μείνει αναπορρόφητο στα ταμεία λόγω αδυναμία υλοποίησης του Τεχνικού προγράμματος από την περιφερειακή αρχή, παρά τις εκατοντάδες προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις που έχει φέρει για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Για την παράταξη Ν.Αιγαίο- Αρχιπέλαγος Δημιουργίας
Γιάννης Μαχαιρίδης Επικεφαλής & τ.περιφερειάρχης ν. Αιγαίου

Απάντηση της Περιφέρειας
Αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» Γιάννης Μαχαιρίδης, για τις αποφάσεις που πήρε επί των χτεσινών θεμάτων της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, η περιφερειακή αρχή αναφέρει σε απάντησή της τα εξής: «Στον τρίτο πια χρόνο της θητείας μας, ο Γιάννης Μαχαιρίδης έβγαλε και Δελτίο Τύπου! Δελτίο Τύπου “προκάτ” που είχε έτοιμο πριν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και αφού είχε ήδη προσυνεννοηθεί και με τους νέους του, εμφανώς στενοχωρημένους, συντρόφους.

Αυτά παθαίνει όποιος πάει γυρεύοντας να ανακαλύψει θέμα εκ του μη όντος, απλά για να κάνει αισθητή την παρουσία του, στερούμενος παντελώς επιχειρημάτων και προτάσεων, αδύναμος να υποστηρίξει με στοιχειώδη σοβαρότητα τα «επιτεύγματα» της δικής του θητείας. Γελοιοποιείται.
Αφού λοιπόν περάσαμε την βάσανο των φωνασκιών του Γιάννη Μαχαιρίδη, μάθαμε ότι υποβαθμίζεται το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν έχει θέματα εκτός ημερησίας διάταξης!

Αμέσως μετά, ο πολύπειρος Γιάννης Μαχαιρίδης και πρωταθλητής των εκτός ημερήσιας διάταξης, έδωσε ρεσιτάλ σεβασμού στον θεσμό με το να διακόπτει τους πάντες, να φωνάζει άνευ λόγου και αιτίας και στο τέλος να ξεπερνά και τον ίδιο του εαυτό αιτιολογώντας την θετική του ψήφο! Τέτοια πείρα και τέτοιος σεβασμός στην τυπικότητα!

Επί της ουσίας, φυσικά, δεν ακούσαμε τίποτα για μία ακόμη φορά, αφού τα περί «χρημάτων του», που κατ᾽ αυτόν και προς μεγάλη του λύπη κληρονόμησε στη νέα περιφερειακή αρχή, αφορούν μάλλον μόνο τον ιδιαίτερο ψυχισμό του. Για ανθρώπους εθισμένους επί δεκαετίες στην εξουσία, η προσγείωση στην πραγματικότητα αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη.
Είναι εκκωφαντικό το κενό πρότασης που συνοδεύει κάθε παρουσία του Γιάννη Μαχαιρίδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι φτηνή και παλαιοκομματική η αντιπολίτευση που ασκεί. Και όπως λέει και ο λαός μας : περσινά ξινά σταφύλια.

ΥΓ: Αν διέθετε ίχνος αυτογνωσίας, σίγουρα θα σιωπούσε για να πάψει να εκτίθεται. Εκτός κι αν είναι οι νέοι του σύντροφοι, που μιλούν μέσω εκείνου. Λέτε να τον… ενεργοποίησε η ανάσα των νέων συντρόφων του, που θέλουν να τον αντικαταστήσουν; Μπα, αποκλείεται.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου