Μουσικός λαβύρινθος με σάζι, κανονάκι και ούτι

Μουσικός λαβύρινθος με σάζι, κανονάκι και ούτι

Μουσικός λαβύρινθος με σάζι, κανονάκι και ούτι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 390 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή στις 9.30 μ.μ. στον Προμαχώνα του Παλατιού

Συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή οι συναυλίες που διοργανώνονται από το Μουσικό Ερργαστήρι Λαβύρινθος, το Δήμο Ρόδου και το ΔΟΠΑΡ.

Αυτή την Κυριακή 30 Ιουλίου στις 21:30 στον Προμαχώνα του Παλατιού, ταξιδεύουμε μέχρι τη γειτονική Τουρκία.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας οι δεξιοτέχνες στο σάζι Περικλής Παπαπετρόπουλος και CihanTürkoğlu θα συμπράξουν σε μελωδίες και τραγούδια από την Ελλάδα και την Τουρκία σε ένα είδος μουσικού διαλόγου που ονομάζεται “Μουχαμπέτ’’.

Ενώ στη συνέχεια οι Χρήστος Μπάρμπας (νέυ), Muhittin Kemal Temel (κανονάκι), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) και Ahmet Faruk Ayaz (φωνή) θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που αποτελείται από δικές τους συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς καθώς και από κομμάτια του παραδοσιακού ρεπερτορίου.

1ο μέρος:
Περικλής Παπαπετρόπουλος (σάζι, φωνή) & Cihan Türkoğlu (σάζι, φωνή)

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο Cihan Türkoğlu είναι και οι δυο αναγνωρισμένοι δεξιοτέχνες στο σάζι, ένα όργανο της οικογένειας του λαούτου με μακρύ βραχίονα που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στις μουσικές παραδόσεις της τουρκικής υπαίθρου.

Ο Cihan σπούδασε αυτό το όργανο στη χώρα του την Τουρκία με διάφορους δασκάλους ανάμεσα στους οποίους και ο κορυφαίος Mehmet Erenler από τον οποίο μυήθηκε στα διάφορα τοπικά ιδιώματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην Τουρκία. Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος ξεκίνησε τις σπουδές του στο σάζι με τον RossDalyστην Κρήτη και στη συνέχεια δέχθηκε πολύτιμη καθοδήγηση από τον αείμνηστο Talip Özkanκαθώς και από τον MehmetErenler.

Στη συνέχεια δούλεψε πολλά χρόνια προσαρμόζοντας τμήματα του Ελληνικού ρεπερτορίου στο σάζι εξερευνώντας σύγχρονες συνθέσεις για το όργανο αυτό. Από τη διαδικασία αυτή ανέπτυξε ένα μοναδικό δικό του τρόπο προσέγγισης και παιξίματος που τον χαρακτηρίζει.

2ο μέρος:
Χρήστος Μπάρμπας (νέυ), Muhittin Kemal Temel (κανονάκι), Ahmet Faruk Ayaz (φωνή)

Ο Χρήστος Μπάρμπας είναι ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες στην Ελλάδα στο νέυ. Μετά από πολλά χρόνια μελέτης του παραδοσιακού τουρκικού τρόπου παιξίματος πλάιστον μεγάλο δάσκαλο Ömer Erdoğdular ξεκίνησε μια δική του πορεία εξερευνώντας νέους τρόπους παιξίματος και νέες μουσικές προσεγγίσεις για το νέυ.

Ο Muhittin Kemal Temel είναι ένας Τούρκος δεξιοτέχνης στο κανονάκι ο οποίος γεννήθηκε και ζει στη Γερμανία. Σε συνεργασία με διακεκριμένους συνθέτες έχει καταφέρει να δημιουργήσει μουσικές γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς. Ο Ahmet Faruk Ayaz είναι ένας νέος τραγουδιστής από τη Σμύρνη που ειδικεύεται στο κλασσικό τουρκικό φωνητικό ιδίωμα. Μαζί τους στο ούτι ο Ταξιάρχης Γεωργούλης.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων