Διδυμοποίηση του συλλόγου Απολλώνων με το πολιτιστικό σύλλογο του Μοντέιγ

Διδυμοποίηση του συλλόγου Απολλώνων με το πολιτιστικό σύλλογο του Μοντέιγ

Διδυμοποίηση του συλλόγου Απολλώνων με το πολιτιστικό σύλλογο του Μοντέιγ

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 725 ΦΟΡΕΣ

Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι στη Γαλλία και τις εκδηλώσεις Διδυμοποίησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Απολλώνων "Νέοι Οριζόντες" με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Μοντέιγ ο Βικόμτ «Φίλοι των Πύργων». Με αφορμή το γεγονός αυτό το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στην ενεργή βοήθεια από το Σπίτι της Ευρώπης, συναντηθήκαμε με την πρώην πρόεδρο κα Μαριλένα Σωκιανού προκειμένου να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις δραστηριότητες που ετοιμάζονται φέτος.
Συναντηθήκαμε λοιπόν βραδάκι, σ’ ένα καφέ της πόλης μας και η συζήτηση όχι μόνο ήταν ευχάριστη αλλά αποκομίσαμε και αρκετές πληροφορίες για τη συνεργασία των δύο συλλόγων και τις δράσεις που αναπτύσσουν.


Μπορείτε να μας πείτε πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς οδηγηθήκατε σ’ αυτήν την διδυμοποίηση;
Οι πρώτες επαφές έγιναν ήδη το 2009, μετά από μια πρώτη κρούση από το Σπίτι της Ευρώπης της πόλης Λιμουζέν προς το Σπίτι της Ευρώπης της Ρόδου. Αργότερα οι Γάλλοι φίλοι μας πραγματοποίησαν μια επίσκεψη στη Ρόδο και η Πρόξενος επί τιμή κ. Αλίκη Μοσχή-Γκογκέ τους έφερε σε επαφή με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και την τότε πρόεδρο κ. Αννα Χαρίτου. Στόχος ήταν τότε η διδυμοποίηση της Γαλλικής κοινότητας με τον Δήμο Καμείρου. Αυτές οι προσπάθειες όμως ναυάγησαν όταν η Ρόδος ενώθηκε σε έναν ενιαίο Δήμο.Το 2013, στη διάρκεια της τελευταίας θητείας μου σαν πρόεδρος στο Σπίτι, σε μια ηλεκτρονική επικοινωνία με τον Γαλλικό σύλλογο είχα την φαεινή ιδέα να προτείνω αρχικά στους «Νέους Ορίζοντες» και μετά στους «Φίλους των Πύργων» αν τους ενδιέφερε να διδυμοποιηθούν. Η απάντηση ήταν θετική κι από τις δυο πλευρές και έτσι ξεκίνησε μια πυκνή αλληλογραφία με στόχο την διδυμοποίηση.

2016 Στα εγκαίνια του Μουσείου Ταπισερί ντ’ Ομπισόν με τον δ/τη του Μουσείου κ. Ζεράρ  και την κ. Μ. Μιχαηλίδου2016 Στα εγκαίνια του Μουσείου Ταπισερί ντ’ Ομπισόν με τον δ/τη του Μουσείου κ. Ζεράρ και την κ. Μ. Μιχαηλίδου


Πώς προέκυψε να κάνετε αυτήν την πρόταση στον σύλλογο των Απολλώνων κι όχι σε κάποια άλλη κοινότητα;
Η αλήθεια είναι ότι το Σπίτι της Ευρώπης είχε αναπτύξει ήδη μια πολύ καλή συνεργασία με τους «Νέους Ορίζοντες» οπότε η επικοινωνία ήταν εύκολη, όμως ο κύριος λόγος είναι ότι το Μοντέιγ ο Βικόμτ είναι η γενέτειρα του σπουδαίου Μεγάλου Μάγιστρου Πιερ ντ’ Ομπισόν, ο οποίος συνδέεται με τα Απόλλωνα με ένα τάμα. Στην εκκλησία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, φυλαγόταν από αιώνες η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Καρυώνας, το ασημένιο «πουκάμισο» που την κάλυπτε ήταν δώρο του Πιερ ντ’ Ομπισόν και φέρει το οικόσημό του και μάλιστα με το καπέλο του Καρδιναλίου, τίτλος που του απενεμήθη μετά το 1489, για την συνολική προσφορά του κατά την πρώτη πολιορκία της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1480 αλλά και όλα τα έργα αναστήλωσης και ενίσχυσης των τειχών που πραγματοποίησε μετά την απώθηση των Οθωμανών. Ο Πιερ ντ’ Ομπισόν λοιπόν είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο κοινότητες και τους δυο συλλόγους.

Πότε πήρε η διδυμοποίηση σάρκα και οστά;
Το 2014 μια τριμελής αντιπροσωπεία από τους «Νέους Ορίζοντες» ο πρόεδρος κ. Μ. Κυριαζάκος και τα μέλη κ. Χρήστος Μιχαλάκης και κ. Στέργος Πλάτσης και δύο άτομα από το Σπίτι της Ευρώπης η κ. Άννα Χαρίτου κι εγώ, σαν «ανάδοχες» της διδυμοποίησης, πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσκεψη στη Γαλλία και εκεί σε επίσημη τελετή, παρουσία όλων των Αρχών της περιοχής μελών και φίλων υπογράφηκε ο «Ορκος Φιλίας».

Τι δραστηριότητες έχετε ήδη πραγματοποιήσει στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας;
Ο στόχος μας ήταν κυρίως να μη μείνει η διδυμοποίηση ένα «χαρτί» ξεχασμένο στο συρτάρι. Προσπαθήσαμε από την αρχή να προωθήσουμε κοινές δραστηριότητες που σκοπό είχαν να σφυρηλατήσουν τους δεσμούς φιλίας αλλά και να δημιουργήσουν δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα στους συλλόγους και τους κατοίκους. Ξεκινήσαμε με ένα πρόγραμμα που πραγματοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2014-2015 οι μαθητές της Ε΄και της Στ΄Δημοτικού των Απολλώνων, με την σπουδαία καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Ιουλίας Οικονομοπούλου, με τίτλο: «Ακολουθώντας τα ίχνη των Ιωαννιτών Ιπποτών και του Μ.Μ. Πιερ ντ’ Ομπισόν». Το πρόγραμμα περιλάμβανε και επίσκεψη της Μεσαιωνικής Πόλης και ολόκληρη η δράση με τις εργασίες των παιδιών (φωτο, σκίτσα κ.λ.π.) αποτυπώθηκαν σε ένα πάουερ πόϊντ το οποίο μετέφρασα στα Γαλλικά και το παρουσιάσαμε στην Γαλλική Αντιπροσωπεία που μας επισκέφθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 αλλά και το στείλαμε να το δουν και οι κάτοικοι του Μοντέιγ ο Βικόμτ.

Πώς αποφασίζονται οι επισκέψεις στη Γαλλία και στη Ρόδο αντίστοιχα;
Ο Ορκος Φιλίας ορίζει ότι τα ζυγά χρόνια αντιπροσωπεία από τη Ρόδο επισκέπτεται τη Γαλλία και τα μονά χρόνια αντιπροσωπεία από τη Γαλλία επισκέπτεται τη Ρόδο, οπότε φέτος περιμένουμε τους Γάλλους φίλους μας στη Ρόδο. Είναι αλήθεια ότι πέρυσι κατά η επίσκεψη την οποία πραγματοποιήσαμε ο πρόεδρος κ. Κυριαζάκος, η Δ/τρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μάνια Μιχαηλίδου κι εγώ έφερε πλούσιους καρπούς περαιτέρω συνεργασίας. Εγιναν πολύ ενδιαφέρουσες επαφές με σημαντικά πρόσωπα και μπήκαν οι βάσεις και για άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα ξετυλιχτούν τα επόμενα χρόνια

2014 Ομαδική φωτο από την τελετή ορκωμοσίας2014 Ομαδική φωτο από την τελετή ορκωμοσίας


Πιστεύετε ότι οι κάτοικοι των Απολλώνων ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες αυτές;
Πιστεύω πως ναι, και όσο περνά ο καιρός, όσο περισσότεροι κάτοικοι συμμετέχουν τόσο θα μεγαλώνει το ενδιαφέρον τους. Η συμμετοχή 21 ατόμων στο φετινό Φεστιβάλ Χορού ήδη εμπλέκει περισσότερα άτομα και αυξάνει το ενδιαφέρον. Εξάλλου υπήρξε και αρκετή ανταπόκριση στα μαθήματα Γαλλικής γλώσσας που ξεκίνησαν φέτος σε συνεργασία με τα ΚΕΚ Γεννηματάς, τα οποία παρακολούθησαν περίπου 20 άτομα.

Φέτος όμως ακούσαμε ότι διοργανώνετε κι άλλες εκδηλώσεις. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’ αυτές;
Ναι είναι αλήθεια. Πρώτη και πολύ σπουδαία δραστηριότητα είναι η συμμετοχή του Εργαστηρίου Παραδοσιακών Χορών του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» στο 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που γίνεται στην μικρή πόλη Φελτέν, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μοντέιγ ο Βικόμτ. Η αντιπροσωπεία μας θα φύγει από τη Ρόδο τη Δευτέρα 31 Ιουλίου και θα παραμείνει στη Γαλλία μέχρι τις 7 Αυγούστου. Τιμής ένεκεν δε, το χορευτικό μας συγκρότημα θα «ανοίξει» το φεστιβάλ με τον πρώτο χορό και θα κλείσει το φεστιβάλ με τον τελευταίο χορό. Η ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει αποτελείται από 14 χορευτές, αγόρια και κορίτσια, δύο οργανοπαίκτες τους κυρίους Φιόλλα Αντώνη και Φιόλλα Ιωάννη, την δ/τρια του Δημοτικού Σχολείου κ. Ζήντρου Κερασίνα, δυο μέλη του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού τις κυρίες Χατζηνικολάου Βασιλεία και Παλάζη Αικατερίνη. Οι κυρίες αυτές θα ξετυλίξουν το ταλέντο τους και στην μαγειρική για να ετοιμάσουν έναν μπουφέ με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά για την Γαλλο – Ελληνική βραδιά που θα οργανωθεί σε μια άλλη γειτονική μικρή πόλη το Μπουργκανέφ, όπου θα ακουστεί παραδοσιακή ελληνική μουσική και θα χορέψει ξανά το χορευτικό μας συγκρότημα. Επί κεφαλής της αποστολής θα είναι βέβαια ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» κ. Μανώλης Κυριαζάκος και για την διευκόλυνση της επικοινωνίας θα συνοδεύει, για την μετάφραση ο κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου. Παράλληλα οι Γάλλοι φίλοι μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια από τα αγροτικά παραδοσιακά προϊόντα των Απολλώνων, όπως: κρασί, λάδι, μέλι, μελεκούνι, σαπούνι από ελαιόλαδο αρωματισμένο με βότανα, μαρμελάδες, τραχανά κ.ά

Φωτο στο Μοντέιγ μπροστά στο Ηρώο του Α΄Παγκοσμίου ΠολέμουΦωτο στο Μοντέιγ μπροστά στο Ηρώο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου


Προγραμματίζετε όμως και άλλες εκδηλώσεις. Ποιες είναι αυτές;
Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο περιμένουμε την επίσκεψη της Γαλλικής Αντιπροσωπείας η οποία φέτος εκτός από τον πρόεδρο κ. Ζαν-Κλοντ Ντιμεϊνί και τον Αντιπρόεδρο και Δήμαρχο του Μοντέιγ με τη σύζυγό του κ. Ντιντιέ Μαρτίνεζ αποτελείται και από τον Δήμαρχο της πόλης Ομπισόν κ. Μουάν, έναν απόγονο του Πιερ ντ’Ομπισόν τον κ. Πασκέ και έναν σπουδαίο μάγειρα κάτοχο Λευκού Σκούφου τον κ. Χαβάη, όλοι τους είναι μέλη του Γαλλικού συλλόγου. Η Γαλλική αντιπροσωπεία μας επισκέπτεται πάντοτε τον Σεπτέμβριο ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα εορτασμών με επίκεντρο την εκκλησία της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού στα Απόλλωνα. Εκτός όμως από την επίσημη αυτή επίσκεψη, από 12 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει μια Εκθεση ακουαρέλας της ακουαρελίστας κ. Ζενεβιέβ Ζουβέλ, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017. Επίσης φέτος θα ολοκληρωθεί η ετοιμασία και εκτύπωση από τα ΕΛΤΑ ενός αριθμού σκληρόδετων τετραδίων στην αρχή των οποίων θα υπάρχουν στα Ελληνικά και στα Γαλλικά κείμενα σχετικά με το χρονικό της διδυμοποίησης και ιστορικά, γεωγραφικά, μυθολογικά και άλλα στοιχεία σχετικά με τα Απόλλωνα και τη Ρόδο καθώς και το Μοντέιγ ο Βικόμτ και την οικογένεια ντ’ Ομπισόν. Τα τετράδια αυτά θα διατεθούν στα σχολεία μας εδώ αλλά και στη Γαλλία.

Πιστεύετε ότι υπάρχει προοπτική και για άλλες δραστηριότητες μέσα στο ίδιο πλαίσιο;
Κοιτάξτε η συνεργασία μας ως τώρα υπήρξε θαυμάσια. Ας μη ξεχνάμε ότι από την αρχή αυτού του«ταξιδιού» στους «Νέους Ορίζοντες» του Συλλόγου κ. Μανώλης Κυριαζάκος, στηρίζει με κάθε τρόπο το όλο εγχείρημα, και κυρίως με μεγάλη προσπάθεια και αγάπη ώστε όλα να έχουν θετικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα η συνεργασία μας να γίνεται όλο και καλύτερη. Πιστεύω λοιπόν ότι όσο θα έχουμε δυνάμεις θα συνεχίζουμε. Μέσα στους στόχους μας είναι επίσης να μπούμε μελλοντικά σε κοινά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Πολιτιστικής – Πολιτισμικής Ανάπτυξης, στόχους στους οποίους έχουμε πλησιάσει αρκετά. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι για το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, το οποίο και εκπροσωπώ σ’ αυτές τις δραστηριότητες, η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών και η γνωριμία μας μαζί τους αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους.

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα