«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι»

«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι»

«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1075 ΦΟΡΕΣ

Mε μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» την Κυριακή 30 Ιουλίου στην αυλή του ξενοδοχείου «Iapetos Village» στη Σύμη.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα γευστικό ταξίδι στη Σύμη από το παρελθόν στο παρόν, να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα και να παρακολουθήσουν καταξιωμένους στο είδος τους ομιλητές.

Η βραδιά ξεκίνησε με χιούμορ, αφού νέα παιδιά συμαϊκής καταγωγής φρόντισαν, χρησιμοποιώντας την τοπική διάλεκτο, να σατιρίσουν τη βραδιά, χαρίζοντας απλόχερα γέλιο. Από μια βραδιά αφιερωμένη στο παραδοσιακό φαγητό δεν θα μπορούσε να λείπει μια κυρία που μπήκε στα σπίτια όλων, κάνοντας το μαγείρεμα για τις νοικοκυρές μια εύκολη και ευχάριστη υπόθεση, η Βέφα Αλεξιάδου, η οποία υπερτόνισε την αξία του ελληνικού φαγητού και τον κίνδυνο να αλλοιωθεί η ταυτότητά του εξαιτίας της φιλοευρωπαϊκής τάσης που παρατηρείται.

Το λόγο πήρε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αριστείδης Μιαούλης, ο οποίος πληροφόρησε το κοινό για τη δωδεκανησιακή διατροφή εκθέτοντας παράλληλα την άποψή του για το βιβλίο. Ένα παραδοσιακό εορτολόγιο με τα ήθη και τα έθιμα της Σύμης με επίκεντρο το οικογενειακό τραπέζι παρουσίασε ο πολυπράγμων Μανώλης Αντωνόγλου, γνωστός για την πολυετή πορεία και εμπειρία του στο «Συμιακό Θέατρο».

Ένα βίντεο με τις ομορφιές της Σύμης, εικόνες από το βιβλίο και κατοίκους που δήλωναν τις γευστικές τους προτιμήσεις κάνοντας ευχές για το νησί συγκίνησε τους παρευρισκόμενους.

Η κοινή αγάπη για τη Σύμη ήταν ο λόγος που ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Παπακαλοδούκας δήλωσε περήφανος και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Μπάρδος εξέθεσε τη σημασία της γαστρονομικής ταυτότητας ενός τόπου, υπενθυμίζοντας την τιμητική διάκριση της περιφέρειας Ν. Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης».

Η επιδέξια χορευτική ομάδα της Ειρήνης Μυλωνάκη που παρουσίασε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς έφτιαξε τη διάθεση του κόσμου και η βραδιά έκλεισε με τα λόγια και τα συναισθήματα των δημιουργών, του διατροφολόγου-διαιτολόγου Εμμανουήλ Μοράρη και της συγγραφέως Δικαίας Μαραβέλια χαρίζοντας ανθρώπινες και συγκινητικές στιγμές.

Μια παρουσίαση με πολλές εναλλαγές συναισθήματος που έκλεισε με αγκαλιές, χαμόγελα, φωτογραφίες και αφιερώσεις, ηθικές απολαβές και ανταμοιβές της προσπάθειας και της κούρασης που προϋποθέτει η έκδοση ενός βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο

Νικητιάδης στη Βουλή: «Χωρίς γιατρό η Σύμη. Στο έλεος του Θεού οι κάτοικοι»

Διακρίσεις μαθητριών της Σύμης στον Εθνικό Τελικό του Διαγωνισμού “Young Business Talents”