Άντεξε στους σεισμούς και πάει για ρεκόρ η Κως

Άντεξε στους σεισμούς και πάει για ρεκόρ η Κως

Άντεξε στους σεισμούς και πάει για ρεκόρ η Κως

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1380 ΦΟΡΕΣ

Εικόνα ολικής επαναφοράς στην τουριστική κανονικότητα εμφανίζει η Κως, ελάχιστες μέρες μετά τους σεισμούς που έπληξαν τον δημοφιλή προορισμό των Δωδεκανήσων.

Μιλώντας στο Euro2day.gr η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, χαρακτήρισε μικρό θαύμα το γεγονός πως η τουριστική κίνηση προς το νησί εμφανίζεται πρακτικά ανεπηρέαστη, παρά τον μικρό αριθμό ακυρώσεων που καταγράφηκε τις πρώτες μέρες μετά τους σεισμούς.

Η ενισχυμένη παρουσία παραδοσιακών και νεοεισερχόμενων τουρ οπερέιτορ στο νησί και η υψηλή ζήτηση που καταγραφόταν από νωρίς για την Κω στις διεθνείς αγορές, προδιέγραφε πως θα αποτελέσει ένα από τα μπεστ σέλερ του φετινού καλοκαιριού.

Η έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου επιβεβαίωσε τις αρχικές ενδείξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η Κως κατέγραφε τη μεγαλύτερη άνοδο τουριστικής κίνησης μεταξύ των δημοφιλών προορισμών, φθάνοντας στο +22,6% κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου (στοιχεία Gbr).

Παρά τους σεισμούς του Ιουλίου, ωστόσο, το τουριστικό ρεύμα προς το νησί εμφανίζεται πρακτικά ανεπηρέαστο καθώς, σύμφωνα με την Κ. Σβύνου, εκτιμάται πως η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό προς την Κω έκλεισε τον Ιούλιο με άνοδο της τάξης του 19%-20%.

Τουριστικοί παράγοντες του νησιού ανέφεραν στο Euro2day.gr πως υπήρξε ένας μικρός αριθμός ακυρώσεων τις μέρες αμέσως μετά τους σεισμούς αλλά η εικόνα εξομαλύνθηκε πολύ γρήγορα. Οι ίδιοι αισιοδοξούν πως οι όποιες απώλειες θα παραμείνουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν τις δύο εβδομάδες μετά τους σεισμούς.

Αναμένουν, ωστόσο, την τουριστική κίνηση του Αυγούστου, προκειμένου να μπορούν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Οι υποδομές φιλοξενίας του νησιού, πάντως, άντεξαν τους ισχυρούς κλυδωνισμούς. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ξενοδόχων της Κω, πρόβλημα αντιμετώπισαν περί τις 200 κλίνες σε τρεις μονάδες της Κω, σε σύνολο 52.000 κλινών που διαθέτει το νησί.

Όπως σημείωσε η Κ. Σβύνου, οι ξένοι τουρίστες που φιλοξενούνταν στα τρία συγκεκριμένα ξενοδοχεία τακτοποιήθηκαν άμεσα σε άλλες μονάδες της Κω.

«Ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη η άμεση κινητοποίηση και συνεργασία της κυβέρνησης, των κρατικών υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών του νησιού και της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η εικόνα του νησιού να επανέλθει στους κανονικούς για την εποχή ρυθμούς» λέει η Κ. Σβύνου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ξενοδόχων του νησιού, έχει αποκατασταθεί η ροή τουριστών από τις ξένες αγορές, με μοναδική εξαίρεση την Ιταλία.

«Η αλήθεια είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε κάποια υστέρηση από την Ιταλία, οι όποιες απώλειες καλύπτονται από την άνοδο στις άλλες αγορές. Μεγάλη αύξηση, για παράδειγμα, καταγράφεται φέτος σε επισκέπτες από τη Γερμανία».

Με αυτά τα δεδομένα, η Κ. Σβύνου εμφανίζεται αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί αρχικά φέτος για περίπου 1 εκατ. ξένους επισκέπτες στην Κω.

«Είχαμε εκτιμήσει πως μπορούμε φέτος να φθάσουμε σε αύξηση ξένων επισκεπτών της τάξης του 18%.

Είναι βέβαιο πως η Κως θα εμφανίσει φέτος διψήφιο ποσοστό αύξησης ξένων επισκεπτών και εκτιμούμε πως, παρά τους σεισμούς, θα ξεπεράσει το 15% και ίσως πλησιάσει το 20%. Αυτό θα κριθεί τους επόμενους μήνες», τονίζει.

Διαβάστε ακόμη

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Αύξηση χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην επαρχιακή οδό Κως-Αεροδρόμιο

Γιάννης Παππάς, για το Δικαστικό Μέγαρο Κω: «Η υπέροχη συμβολή όσων συνεργαστήκαμε, με σκοπό την υλοποίηση του έργου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

“Let’s do it Greece”: Καθαρισμός την Κυριακή στην παραλία της Καρδάμαινας

Κάθειρξη 9 ετών για την αρπαγή παιδιού

Έτοιμη η προμελέτη για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κω