Ελεύθεροι και οι τρεις για την διακίνηση μεταναστών

Ελεύθεροι και οι τρεις  για την διακίνηση μεταναστών

Ελεύθεροι και οι τρεις για την διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 223 ΦΟΡΕΣ

Με την επιβολή περιοριστικών όρων

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο Έλληνες και ο Σύριος που κατηγορούνταν για διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών.

Πρόκειται για μία γυναίκα και ένα άνδρα ηλικίας 35 και 34 ετών, καθώς και ένα 25χρονο από τη Συρία οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση του Ν.4251/14 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις) και οι οποίοι χθες συνοδευόμενοι από το συνήγορο τους κ. Γιώργο Κυπραίο πέρασαν την πόρτα της ανακρίτριας όπου και απολογήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η 35χρονη όσο και ο 34χρονος παραδέχτηκαν τη πράξη τους, ότι δηλαδή επρόκειτο να βοηθήσουν αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα μας έναντι αμοιβής, πράξη που ωθήθηκαν να κάνουν λόγω ανέχειας. Ωστόσο οι ίδιοι επεσήμαναν πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης αλλά άλλα άτομα που διαφεύγουν της σύλληψης των διωκτικών αρχών.

Σε ότι αφορά τον Σύριο δήλωσε ότι είναι και αυτός μεταφερόμενος και πως τα μέλη του κυκλώματος του έδωσαν να κρατάει κάποια χαρτιά αλλά ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας και οι τρεις εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, οι μεν Έλληνες με την καταβολή εγγύησης ποσού 5000 ευρώ έκαστος, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση τους τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ ο Σύριος αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ποσού 1000 ευρώ.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί στο λιμάνι της Ακαντιάς, στις 7 Αυγούστου 2017, με τον κατάπλου του πλοίου της γραμμής εντόπισε τον 25χρονο από τη Συρία και σε έλεγχο που του έκανε βρέθηκαν στην κατοχή του 5 ελληνικές ταυτότητες αμφιβόλου γνησιότητας και συνελήφθη.

Εξεταζόμενος από τους λιμενικούς ο Σύριος είπε ότι στη Ρόδο ήρθε μαζί με ένα ακόμη άτομο προκειμένου να συναντήσουν μία γυναίκα η οποία θα τους έδινε αεροπορικά εισιτήρια και θα τους βοηθούσε να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση του προσωπικού του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, η εν λόγω γυναίκα εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στη πόλη της Ρόδου και επρόκειτο για την 35χρονη η οποία ήταν μαζί με τον 34χρονο έλληνα.

Και οι δύο συνελήφθησαν και προανακριτικά εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς παραδέχτηκαν ότι επρόκειτο να προμηθεύσουν με αεροπορικά εισιτήρια και να βοηθήσουν να φύγουν από τη χώρα, δύο αλλοδαπούς, τους οποίους έστελνε στη Ρόδο κάποιος συνεργάτης τους αλλοδαπός και αυτός τους είχε προμηθεύσει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαίωσε και ο 25χρονος Σύριος ο οποίος προανακριτικά δήλωσε ότι πράγματι είχε μιλήσει με τον αλλοδαπό συνεργάτη, αυτός του είπε να έρθει στη Ρόδο και εδώ θα συναντούσε μία γυναίκα η οποία θα τον βοηθούσε να ταξιδέψει για τη Γερμανία.

Επίσης ο 25χρονος δήλωσε πως πριν έρθει στο νησί μας συνάντησε έναν άλλο συνεργάτη του αλλοδαπού ο οποίος και έδωσε σε αυτόν και σε ένα ακόμη άτομο με το οποίο ταξίδεψαν μαζί, δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τον Πειραιά για Ρόδο.

Επιπλέον του έδωσε και μερικές πλαστές ελληνικές ταυτότητες τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Σε ότι αφορά τον 34χρονο εξεταζόμενος από τους λιμενικούς έχει δηλώσει ότι τρεις μήνες πριν, τον προσέγγισε η 35χρονη και του πρότεινε να την βοηθήσει, προκειμένου να διευκολύνουν αλλοδαπούς που φεύγουν από τη χώρα μας έναντι του ποσού των 100 ευρώ για κάθε διευκόλυνση και του έδωσε το τηλέφωνο της για να επικοινωνούν.

Ο 34χρονος έπρεπε να αγοράζει τα αεροπορικά εισιτήρια τα οποία εκδίδονταν στο όνομα του και εν συνεχεία να τα δίνει στην 35χρονη η οποία και τα κρατούσε. Ο 34χρονος Έλληνας παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε παρόμοια περιστατικά που έγιναν σε Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο.
Τέλος η 35χρονη είπε πως όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2017 όταν ένα άτομο Συριακής καταγωγής της πρότεινε να τον βοηθάει να κανονίζουν την παράνομη έξοδο από τη χώρα αλλοδαπών έναντι 100 ευρώ τη φορά.

Η 35χρονη θα έπρεπε να μεταβαίνει μετά από εντολή του παραπάνω αλλοδαπού συνεργάτη σε νησιά, να αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια για λογαριασμό αλλοδαπών και στη συνέχεια να τους τα παραδίδει. Σε ότι αφορά τον 34χρονο, είπε ότι τον γνώριζε από κοινή παρέα που είχαν και επιβεβαίωσε ότι εκείνη του ζήτησε να την βοηθήσει, ενώ πρόσθεσε ότι και αυτή κατά το παρελθόν έχει βοηθήσει αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα για το εξωτερικό τόσο από τη Σαντορίνη όσο και από τη Ζάκυνθο.

Στην κατοχή του 25χρονου Σύριου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων αμφιβόλου γνησιότητας, 900 ευρώ, 500 δολλάρια Αμερικής και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ ο 34χρονος Έλληνας κατείχε ένα κινητό τηλέφωνο, δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Σαντορίνη για Πειραιά στις 29 Ιουνίου 2017, ένα αεροπορικό εισιτήριο από Θεσσαλονίκη προς Ρόδο για τις 6 Αυγούστου 2017 σε άλλο όνομα από το δικό του, και μία απόδειξη. Τέλος η 35χρονη κατείχε μία ελληνική ταυτότητα, ένα κινητό τηλέφωνο, 4 κάρτες sim, 4 φωτογραφίες διαβατηρίου, 150 ευρώ και 360 κορώνες Σουηδίας.

Διαβάστε ακόμη

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του