Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Ροδινιού

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Ροδινιού

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Ροδινιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1238 ΦΟΡΕΣ

Την ένταξη της ανάπλασης του πάρκου του Ροδινιού στο ΕΣΠΑ, έστω και κατά το ήμισυ, ανακοίνωσε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Σε δηλώσεις του, χθες, έκανε γνωστά τα ευχάριστα νέα ότι, αυτές τις ημέρες, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, βέβαια μετά από έξι μήνες προσπαθειών και δουλειάς και άλλους έξι μήνες μελέτες των υπηρεσιών του Δήμου όπως είπε, τους ανακοίνωσε ότι αξιολόγησαν την πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος για το πάρκο του Ροδινιού.

Συγκεκριμένα, υπήρχε ένα μέτρο στο ΕΣΠΑ με ποσό διαθέσιμο 1 εκατομμύριο ευρώ, ο Δήμος έκανε μελέτη για το σύνολο και υπέβαλε την πρόταση στις δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς αφού θεώρησαν ότι το Ροδίνι είναι ένα σημείο αναφοράς της Ρόδου και όχι μόνο, και υπέβαλαν στο μέτρο αυτό την πρόταση, τα τεύχη που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες. Στη συνέχεια έγινε μία αξιολόγηση και ζητήθηκαν κάποια στοιχεία.

Ο Δήμαρχος, από τη μια δήλωσε ευχαριστημένος που εντάχθηκε το έργο, ωστόσο όπως είπε εντάχθηκε…κουρεμένο αφού η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας έκρινε ότι ορισμένα σημεία δεν εμπίπτουν στη δράση του μέτρου και χρηματοδοτεί το έργο με περίπου 500 χιλιάδες ευρώ, για την ακρίβεια 488. 400 ευρώ, δηλαδή έχει περικόψει τα υπόλοιπα 500 χιλιάδες ευρώ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στην ουσία δεν έχει εγκρίνει τη μελέτη του δρόμου που ξεκινάει από τη Ρόδου-Λίνδου, περνάει περιμετρικά ποταμάκι του Ροδινιού, ανεβαίνει πάνω στα Πευκάκια, περνάει από τους τάφους των Πτολεμαίων και βγαίνει απέναντι από τη ΔΕΥΑΡ.

Η άποψη του Δήμου ήταν ότι έπρεπε να ενταχθεί και αυτό το έργο γιατί έτσι ολοκληρώνεται μία παρέμβαση στο σημείο αυτό-ο Δήμος έχει δικαίωμα να υποβάλει ένσταση. Μάλιστα, ανέφερε, επειδή το έχουν συζητήσει με τους επικεφαλής της Διαχειριστικής και επειδή σ’ αυτά τα μέτρα ασκούνται πάντα κάποιες πιέσεις αφού είναι πολύ λίγα τα χρήματα και πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, πιστεύει ότι και η πρόταση του Δήμου, παρ’ ότι τεκμηριωμένη, έπεσε θύμα αυτών των πιέσεων.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι 500 χιλιάδες ευρώ, είναι μία αρχή για ν’ αναζωογονηθεί το πάρκο στο Ροδίνι, το ποταμάκι, οι γέφυρες και ν’ αναδειχθεί το μοναδικό του φυσικό κάλλος που όλοι νοσταλγούμε και αποτελεί πάνδημο αίτημα των ροδιτών να καταφέρει ο Δήμος να το ολοκληρώσει.

Στη συνέχεια , δήλωσε αισιόδοξος γιατί, αν ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, οι υπόλοιπες, και ο δρόμος και οι γαλαρίες οι παλιές στα ψηλά που όντως έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, θα μπορέσουν συμπληρωματικά να το ολοκληρώσουν επειδή, πέρυσι, μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος έχουν εντάξει στο Τεχνικό τους Πρόγραμμα να υπογράψουν μία προγραμματική σύμβαση ύψους και εκεί 1 εκατ. ευρώ με ίδιους πόρους της Περιφέρειας (σ.σ. αυτοί που προορίζονταν για να γίνει το Μεσογειακό πάρκο στο φυτώριο).

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι επιτυχία. Είναι ένα Αυγουστιάτικο δώρο για το Δήμο και τους Ροδίτες», είπε ο Δήμαρχος ο οποίος περιμένει την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη για την οριστική ένταξη του έργου στο συγκεκριμένο μέτρο και οι υπηρεσίες του Δήμου είναι έτοιμες για να προχωρήσουν στη διαδικασία πλέον της δημοπράτησης.

Αυτό το τόνισε γιατί για τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και στους εθνικούς πόρους πλέον, η μεγάλη σημασία είναι να έχει ετοιμάσει κανείς τη μελέτη και αυτή θέλει πάρα πολλή δουλειά, γι’ αυτό και θέλησε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως και τη Διεύθυνση Προγραμματι0σμού που τα προωθεί αυτά καθώς και τους πολιτικούς προϊσταμένους των υπηρεσιών αυτών που έχουν αγκαλιάσει την ιδέα και τους στόχους που θέτει ο ίδιος όσο αφορά στην αξιοποίηση κάποιων σημαντικών κεφαλαίων της Ρόδου.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι όπως του έκανε γνωστό η αρμόδια Αντιδήμαρχος, και η πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος για τις Πεταλούδες, προϋπολογισμού 650 χιλιάδων ευρώ, είναι σε καλό δρόμο, η Διαχειριστική Αρχή ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις και πιστεύει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν και την αξιολόγηση της πρότασης για την Κοιλάδα για την οποία ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα τοποθετήθηκαν οι μπάρες για την είσοδο και την αυτόματη έκδοση των εισιτηρίων και έτσι αρχίζει να νοικοκυρεύεται, όπως είπε, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ενταχθεί σ’ αυτό το μέτρο για να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει και εκεί.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο