Ροδίτισσες στο Διπλωματικό Σώμα

Ροδίτισσες στο Διπλωματικό Σώμα

Ροδίτισσες στο Διπλωματικό Σώμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1714 ΦΟΡΕΣ

Της Μαίρης Παπανδρέου

Η θέση της γυναίκας στη Ρόδο, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ξεχωριστή, καθώς οι Ρόδιοι ήταν πλοιοκτήτες ή ναυτικοί, και οι γυναίκες είχαν αναλάβει την ευθύνη όλης της οικονομικής διαχείρισης, που έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία. Έτσι οι Ροδίτισσες, απολάμβαναν προνόμια που οι γυναίκες στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είχαν, όπως π.χ. να συμμετέχουν σε συμπόσια, να αναγράφονται τα ονόματά τους σε στήλες δωρητών κ.α.

Να θυμόμαστε και την Αναστασία, που πολέμησε σαν άνδρας εναντίον των Τούρκων εισβολέων, όπως περιγράφεται και στο θαυμάσιο άρθρο της έγκριτης Δημοσιογράφου Ροδούλας Λουλουδάκη στη «Ροδιακή», προ ημερών. Πιο πρόσφατα, στην Αντίσταση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο, συμμετείχε και η Ροδίτισσα Γιαμαλή στην ομάδα των Διαμαντίδη, Κατέχη Νεσγού.

Να θυμόμαστε και την αγρότισσα Μαλανδράκη από τη Μονόλιθο, που πήγαινε καθημερινά φαγητό στους προαναφερόμενους αντιστασιακούς, που κρύβονταν στη σπηλιά «Λημέρι» κι έστελναν με ασύρματο μηνύματα στη Μέση Ανατολή. Η Μαλανδράκη κάλυπτε και την είσοδο της σπηλιάς με φρεσκοκομμένους θάμνους για καμουφλάζ.

Ο αείμνηστος Κατέχης, μου είχε πει, πως έμειναν τόσο μεγάλο διάστημα καθηλωμένοι μέσα στη σπηλιά, που όταν έφτασε η ώρα να βγουν, ο επίσης αείμνηστος συναγωνιστής τους Νεσγός, είχε παχύνει πάρα πολύ από την ακινησία, που δεν χωρούσε να βγει από το μικρό στόμια της σπηλιάς! Χρειάστηκε να τον αφήσουν μέσα, υπό αυστηρότατη δίαιτα, μέχρι να χάσει κάποιο βάρος και να καταφέρει να χωρέσει στο μικρό άνοιγμα.

Οι Ροδίτισσες πάντα ενδιαφέρονται και συμμετέχουν στα «κοινά», ως εκλεγμένα μέλη του Δήμου και της Περιφέρειας, όπως η Αντιδήμαρχος Μαρίζα Παπαβασιλείου, οι κυρίες Φτακλάκη, Κρεμαστινού, Ζωάννου και άλλες, οι οποίες δεν είναι απλώς μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Η παρουσία των Ροδιτισσών και στο χώρο της Διπλωματίας, είναι σημαντική και η προσφορά τους, αναγνωρίζεται διεθνώς. Μία από τις σημαντικές παρουσίες στη Διεθνή Διπλωματική σκηνή, υπήρξε η πρωτοπόρος Ροδίτισσα Λίτσα Παπαθανάση, με ακαδημαϊκές γνώσεις Αγγλικής Φιλολογίας.

Ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόξενος Δανίας, από το 1990 έως το 2012, η οποία τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ιππότη», για την πολυσχιδή προσφορά της. Υπήρξε επίσης, παγκοσμίως η πρώτη γυναικά η οποία εκλέχθηκε Πρόεδρος ΣΚΟΛ με αναγνωρισμένο εθνικό έργο, καθώς πρόβαλε την Ελλάδα και τη Ρόδο ειδικότερα, σε αυτό το διεθνές επίπεδο, ταξιδεύοντας σε όλες τις χώρες της υφηλίου. Υπήρξε ακόμα εκλεγμένη Πρόεδρος της «Κίνησης Δημοκρατικών Ρόδου» και μέλος της «Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας».

Επί Δημαρχίας Δρ. Σάββα Καραγιάννη, το 1983 θήτευσε ως Γραμματέας του Δ.Σ., το 1985 ορίστηκε Αντιδήμαρχος. Έχει ένα γιό και μια θυγατέρα, που ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, εργάζονται στη Ρόδο. Για κάποιο χρονικά διάστημα, είχαμε και δύο Ροδίτισσες Υποπρόξενους: Την Μαρίνα Υψηλάντη, Δανίας και την Κορνιλία Δημητριάδη, Βρετανίας.

Οι προσωπικότητες που υπηρετούν στον Διπλωματικό χώρο, πρέπει να διακρίνονται για πολλές «δεξιότητες», όπως μόρφωση και καλλιέργεια, δυναμισμό κι ευγένεια, ετοιμότητα και συνέπεια, Ήθος, ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά δρόμενα, να διαθέτουν ευχέρεια στις δημόσιες σχέσεις και ν’ αγαπούν τη γενέτειρα τους, όσο και τη χώρα που εκπροσωπούν.

Η Ρόδος, γνωρίζει και αναγνωρίζει, τόσο τις προσφερόμενες εθνικές υπηρεσίες της πρώην Προξένου Δανίας Λίτσας Παπαθανάση, όπως τις σημερινές Ροδίτισσες εκπροσώπους, στον ευαίσθητο και σημαντικό χώρο της Διπλωματίας.

Η Ροδίτισσα Ράνια Κοσσιώρη, μετά από Πανελλήνια Προκήρυξη Διαγωνισμού, είναι η πρώτη Ροδίτισσα που επάξια κέρδισε τον τίτλο και τη θέση της Προξένου Βρετανίας, το 2005. Οι Σπουδές της εντυπωσιακές: Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό Master of Science στα Ευρωπαϊκά Θέματα από το London School of Economics και Political Science.

Είναι θυγατέρα του διακεκριμένου Αθανάσιου Κοσσιώρη, ιδιαίτερα αγαπητού Αντιστράτηγου ε.α. του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου και Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Πολέμου και το Στρατιωτικό Δίκαιο, που όλοι γνωρίζομε πως δηλώνει «πολίτης Βατίου», καθώς η έγκριτη σύζυγός του, κατάγεται από το Βάτι.

Η Πρόξενος Ράνια Κοσσιώρη, πάντα παρούσα στα γραφεία του Προξενείου, στην Οδό Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς το Ιστορικό Μεσαιωνικό Κατάλυμα της Αγγλίας, δωρίστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία – στην Πλατεία Μουσείου- όπου πραγματοποιούνται ομιλίες και εκθέσεις. Η Πρόξενος κα Κοσσιώρη, επικεντρώνει τις δραστηριότητες του Προξενείου, σε πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις.

Πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, στόχο έχουν όχι μόνον τις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο Φίλων και Συμμάχων χωρών Ελλάδας/Αγγλίας, αλλά και την υπενθύμιση των κοινών αγώνων των δύο χωρών μας, τις νίκες αλλά και τις θυσίες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Είναι γνωστό ότι οι Άγγλοι Τουρίστες, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, και το Προξενείο έχει συμβάλει και προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πολυεπίπεδο ενδιαφέρον της κας Κοσσιώρη εκδηλώνεται ακόμα και με τις επισκέψεις της στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται Άγγλοι, Η παρουσία της στην Κω, αμέσως μετά τον πρόσφατο σεισμό, δίπλα στον Άγγλο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Καθολικής Εκκλησίας π. Λουκά, για να συνδράμει όπου υπήρχε ανάγκη και να καθησυχάσει τους Άγγλους τουρίστες της Κω, αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τις δύο χώρες. Της έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις από Ελληνικούς, Αγγλικούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Έχει μια δεκατετράχρονη κόρη, που είναι μαθήτρια σε Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της Ρόδου.

Η κα Αλίκη Μοσχή-Gauque,είναι Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας από το 2005. Η σεμνότητά της, δεν έχει επιτρέψει ποτέ, να γίνει γνωστό το πλούσιο βιογραφικό της και για τον ίδιο λόγο, δεν έχει δώσει επίσης ποτέ, συνέντευξη.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, πάντα βρίσκεται ανάμεσα στους πολλούς και μετά από επίμονη έρευνα, από το εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό της, συλλέξαμε ελάχιστα στοιχεία. Γεννήθηκε στη Ρόδο και μετά την αποφοίτησή της από το Καζούλειο, πήρε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας και Πολιτισμού, από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και συνέχισε τις σπουδές της «Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις», στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παρισιού.

Στο «Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών» στην Μπολόνια Ιταλίας, εξειδικεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το 1984 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές Διεθνούς Δικαίου και Οικονομίας στο “School of Advanced International Studies” του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Μιλάει άπταιστα τέσσερις γλώσσες.

Το 1998, η Αλίκη Μοσχή ίδρυσε το «Παμμεσογειακό Δίκτυο Γυναικών Δημιουργών FAM», με έδρα τη Ρόδο, υπό την Αιγίδα της UNESCO, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και συγγραφέων από 25 Μεσογειακές χώρες, με στόχο την ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών λαών, Θρησκειών και Πολιτισμών της Μεσογείου και την προώθηση ενός πολιτισμού Ειρήνης, συνεργασίας, αλληλεγγύης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και των χωρών της περιοχής της Μεσογείου, μέσα από την Τέχνη.

Η Αλίκη Μοσχή, υπήρξε Εισηγήτρια και Ευρωπαϊκή Συντονίστρια του διακρατικού προγράμματος «Επικοινωνία-Τέχνη». Τα τελευταία χρόνια εργάζεται για τη δημιουργία και λειτουργία στη Ρόδο του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού» (EURO-MEGA), που φιλοδοξεί να καταστήσει τη Ρόδο έδρα «Πολιτιστικής Διπλωματίας» και σε συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Μεσογείου.

Το Σεπτέμβριο του 2004, η Αλίκη Μοσχή εξελέγη Ελληνίδα «Γυναίκα της Ευρώπης» και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, εξελέγη στις Βρυξέλλες «Γυναίκα της Ευρώπης 2004», για τη συμβολή της στην προώθηση του Ευρω-αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών» με δράση και προσφορά στον τομέα του Πολιτισμού. Το 2005, βραβεύτηκε και από το «Σπίτι της Ευρώπης-Ρόδου», που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο «Σπίτι της Ευρώπης» πανευρωπαϊκά. Το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο «Άρτεμις» του Ευρω-αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών.

Παντρεύτηκε τον Γάλλο Yves Gauguet, εκδότη βιβλίων Τέχνης «Yves Gauguet». Χαρακτηριστικό της σεμνότητας που διέκρινε το ζεύγος Gauquet, αποτελεί το γεγονός πως παρ’ όλο που ο αείμνηστος Yves Gauguet είχε τίτλο ευγενείας, ποτέ δεν αναφέρθηκε και τα δύο τους παιδιά, Ολυμπία και Αλέξανδρος, μεγάλωσαν στη Ρόδο και αποφοίτησαν από Ροδίτικα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης, πριν συνεχίσουν τις Πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Παρ’ όλο που η ΝΔ πρότεινε στην κα Αλίκη Μοσχή να πολιτευτεί, αρνήθηκε ευγενικά, για να συνεχίσει την προσφορά της στους ευαίσθητους και σημαντικούς τομείς που επέλεξε να υπηρετεί. Το Γαλλικό Προξενείο, στεγάζεται στο Μεσαιωνικό Κατάλυμα της Γαλλίας στην οδό Ιπποτών, όπου η Πρόξενος κα Αλίκη Μοσχή, έχει διοργανώσει με τεράστια επιτυχία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως έκθεση ζωγραφικής Βάλλια Σεμερτζίδη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα κ.α. Φιλολογικά και Μουσικά δρόμενα, πάντα με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"