Με επιτυχία ο διαγωνισμός παραδοσιακής ροδίτικης κουζίνας

Με επιτυχία ο διαγωνισμός παραδοσιακής ροδίτικης κουζίνας

Με επιτυχία ο διαγωνισμός παραδοσιακής ροδίτικης κουζίνας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 869 ΦΟΡΕΣ

Το πρώτο βραβείο πήρε η Διονυσία Καρίκη με τα γιαπράκια

Τα γιαπράκια που έφτιαξε η κ. Διονυσία Καρίκη από τη Σαλάκο υπεύθυνη του εστιατορίου «Τα Κίταλα», κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό παραδοσιακής ροδίτικης κουζίνας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο πλαίσιο της έκθεσης Κρεμαστής.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο χώρο του περιπτέρου της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, και σε αυτόν πήραν μέρος συνολικά δέκα διαγωνιζόμενοι από διάφορα χωριά της Ρόδου, οι οποίοι παρουσίασαν ντόπια φαγητά, από την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού μας.

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και η επιλογή δύσκολη καθώς όλα τα πιάτα που παρουσιάστηκαν συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες από την κριτική επιτροπή, όμως τα γιαπράκια που έφτιαξε η κα Καρίκη κέρδισαν τελικά τις εντυπώσεις και τους περισσότερους βαθμούς.

Η νικήτρια που δήλωσε χτες στη «Ρ» ότι είναι αρκετά ικανοποιημένη από τη διάκριση αυτή, υπογράμμισε ότι η συνταγή της δεν είναι άλλη από τη συνταγή που έφτιαχνε η μητέρα της και η γιαγιά της στο χωριό και την οποία συνεχίζει να φτιάχνει και η ίδια μέχρι σήμερα.

Χρησιμοποίησε εκτός φυσικά από τα αμπελόφυλλα, κρέας κατσικίσιο, κρέας χοιρινό και κρέας από μοσχάρι κομμένο σε χοντρά κομμάτια, αρκετά μυρωδικά όπως μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο, ντομάτα ψιλοκομμένη, και κρεμμύδι και φυσικά ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι.

Επίσης γέμισε ανθούς κολοκυθιών και όλα μαζί μαγειρεύτηκαν στο ίδιος σκεύος. Το βράδυ του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν στους διοργανωτές του διαγωνισμού οι οποίοι τα τοποθέτησαν σε ειδικά πιάτα, από τα οποία δοκίμασε η κριτική επιτροπή για τη βαθμολόγηση και κατόπιν μοιράστηκαν στους επισκέπτες που παρακολουθούσαν τη διαδικασία.
Στον ίδιο διαγωνισμό παρουσιάστηκαν και άλλα παραδοσιακά φαγητά της ντόπιας κουζίνας όπως ρεβίθια με αρνάκι, λαυράκι πλακί, κρεμμύδια γεμιστά κ.α.

Στη νικήτρια δόθηκε έπαινος, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται το συγκεκριμένο εστιατόριο. Και πριν δύο χρόνια στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τιμήθηκε και πάλι και μάλιστα έτυχε τηλεοπτικής προβολής σε πανελλήνιο επίπεδο.

Το διαγωνισμό παραδοσιακής ροδίτικης κουζίνας συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στο πλαίσιο της 52ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής.

Τα πιάτα βαθμολογήθηκαν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, δημοσιογράφους γεύσης και καταξιωμένους σεφ στον χώρο της γαστρονομίας.
Ο εν λόγω διαγωνισμός εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και σκοπό είχε την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας.

Ανακοίνωση περιφέρειας νοτίου Αιγαίου
«Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ο διαγωνισμός παραδοσιακής Ροδίτικης κουζίνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και τo ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, στη διάρκεια της 52ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δέκα συντοπίτες μας, που μαγείρεψαν πιάτα της τοπικής γαστρονομικής μας κουλτούρας, εκ των οποίων το πρώτο βραβείο απέσπασαν τα Σαλακενά γιαπράκια της κ. Διονυσίας Καρίκη.
Τα πιάτα που διαγωνίσθηκαν ήταν το διμυλιανό κατσικάκι, το κοτόπουλο με πλιγούρι, το αρνάκι με ρεβίθια, το λαυράκι πλακί, τα γιαπράκια με αμπελόφυλλα και λαχανόφυλλα, το ριφική, το λουκούμι με ξεροχύμιση, γιαπράκια με αμπελόφυλλα και ανθούς κολοκυθιού, λόπια και κρεμμύδια γεμιστά.

Ο διαγωνιζόμενοι βαθμολογήθηκαν από πενταμελή κριτική επιτροπή που αποτελούνταν απο τον Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκο Χριστοφόρου, τον αντιπρόεδρο του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου κ. Βαγγέλη Μουστακάκη, τον ταμία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και Σεφ στο ξενοδοχείο LINDOS PRINSESS, κ. Παναγιώτη Παρατσοκα και το μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Μιχάλη Γεωργουδιό.

Η προσπάθεια των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και το πιάτο με τα γιαπράκια με αμπελόφυλλο και ανθούς κολοκυθιού, έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Οι τρείς διακριθέντες του χθεσινού διαγωνισμού ήταν:
1. ΚΑΡΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ (ΣΑΛΑΚΟΣ): ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ (ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ)
2. ΔΟΝΤΑ ΜΑΡΟΥΛΑ (ΑΦΑΝΤΟΥ): ΡΙΦΙΚΗ
3. ΓΕΩΡΓΟΥΔΙΟΥ ΑΝΝΑ (ΡΟΔΟΣ): ΛΑΥΡΑΚΙ ΠΛΑΚΙ
Ενώ οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ήταν:
1. ΚΟΥΦΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (ΔΙΜΥΛΙΑ) : ΔΙΜΥΛΙΑΝΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ
2. ΚΥΡΜΙΤΖΟΓΛΟΥ ΛΟΥΚΙΑ (ΚΟΛΥΜΠΙΑ): ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ
3. ΚΑΡΡΑ ΜΑΡΙΑ (ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ): ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΡΕΒΥΘΙΑ
4. ΓΕΩΡΓΟΥΔΙΟΥ ΑΝΝΑ (ΡΟΔΟΣ): ΛΑΥΡΑΚΙ ΠΛΑΚΙ
5. ΣΦΥΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ) : ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ (ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟΦΥΛΛΑ)
6. ΔΟΝΤΑ ΜΑΡΟΥΛΑ (ΑΦΑΝΤΟΥ): ΡΙΦΙΚΗ
7. ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΔΙΜΥΛΙΑ): ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΜΕ ΞΕΡΟΧΥΜΙΣΗ
8. ΚΑΡΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ (ΣΑΛΑΚΟΣ): ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ (ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ)
9. ΟΡΦΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΛΑΕΡΜΑ): ΛΟΠΙΑ
10. ΑΧΙΟΛΑ ΖΗΝΟΒΙΑ (ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ): ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Στο τέλος του διαγωνισμού, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικό δίπλωμα ενώ οι τρεις πρώτοι έλαβαν ο καθένας από ένα βιβλίο με τίτλο «Μακριά Μυρωδιά», Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου (Γ. Τρουμούχης - Κ. Καψανάκης , ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2014) αλλά και μία ποδιά με το σήμα του Νοτίου Αιγαίου ως “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”.

Ο εν λόγω διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και σκοπό έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής μας κουλτούρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας κ. Φιλήμονα Ζαννετίδης ανέφερε μεταξύ άλλων "Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε κάθε της έκθεση, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αναδεικνύει και προβάλλει πέρα από τα τοπικά προϊόντα, το γαστρονομικό πλούτο, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Χθες πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός μαγειρικής στον οποίο συμμετείχαν 10 πιάτα από χωριά της Ρόδου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για την ανάδειξη του γαστρονομικού μας πλούτου".

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκος Χριστοφόρου ανέφερε: "Στον χθεσινό διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετά παραδοσιακά πιάτα, ενώ μάλιστα μεταξύ τους οι διαφορές στη γεύση ήταν πολύ μικρές και έτσι η ανάδειξη του νικητή από την κριτική επιτροπή ήταν δύσκολη. Στόχος είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο διαγωνισμός μαγειρικής όχι μόνο στην Ρόδο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας μας, με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής μας κουλτούρας".

Η πρόεδρος του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, κ. Χαρούλα Γιασιράνη δήλωσε: « Ο διαγωνισμός παραδοσιακής ροδίτικης κουζίνας, έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία και για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι η Ρόδος ξέρει να κρατά τις παραδόσεις ζωντανές και να τις μεταδίδει από γενιά σε γενιά. Όταν η παράδοση αφορά την καθημερινή μας διατροφή, τότε η αξία της γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι παραδίδονται από γενιά σε γενιά διατροφικοί κώδικες και αξίες, που αποδεικνύονται αναντικατάστατοι. Σε συνδυασμό με τον τεράστιο πλούτο των τοπικών μας προϊόντων, είναι αυτές οι διατροφικές αξίες που ανέδειξαν την Περιφέρειά μας ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης».

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα "Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης" της ΕΣΗΕΠΗΝ

Ο καιρός έβαλε φρένο στην περιοδεία Κασσελάκη

Ευρωεκλογές: Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπεύθυνη στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τον συντονισμό δράσεων της Ν.Δ.

Ξεκινούν οι συναντήσεις σχολής γονέων της Κινητής Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στον Αρχάγγελο

Το COSMOTE HISTORY προβάλλει τα Πράσινα & Έξυπνα Νησιά του Ν. Αιγαίου